Lombardije Stedentrip

Brescia, een fascinerende reis door de tijd

Brescia, Lombardije
DiscoverCars.com

Brescia, gelegen in de regio Lombardije, is niet zo populair als de naburige stad Verona, maar is zeker een bezoek waard. De stad is gemakkelijk bereikbaar met het vliegtuig vanuit de luchthavens van Brescia, Verona, Milaan en Bergamo. Voor diegene die het populaire Gardameer bezoeken en eens iets anders dan een dagtrip naar Verona willen maken is Brescia een uitstekende keuze. Vanaf Peschiera del Garda reden wij in een goed half uur naar deze prachtige stad vol architectonische en historische schatten.

Mille Miglia

We rijden door met wijnranken begroeide heuvels naar de oude nederzetting Brescia, een rijke stad met Romeinse overblijfselen, renaissance piazza’s en een middeleeuws centrum. De stad is ook bekend om zijn legendarische Mille Miglia, een autorace die in mei plaatsvindt, waar honderden prachtige klassieke auto’s aan deelnemen. Van 1927 tot 1957 was de Mille Miglia (letterlijk duizend mijl) een van de belangrijkste autorally’s ter wereld.

De zon staat hoog aan de hemel en het is een graad of 27. We parkeren de auto aan de rand van het historisch centrum. Brescia is verassend, met zijn schuine daken en balkons die hangen aan de gevels, doet het denken aan een Alpine stad in Zwitserland. Maar Brescia is echt Italiaans. De stad heeft alles te bieden wat je verwacht in een land dat bekend staat om haar rijke geschiedenis en artistieke flair. De smalle straten leiden je naar grote pleinen die geflankeerd worden met zuilengangen vol restaurants, cafés, bars en winkels.

Korte geschiedenis van Brescia

Het verleden van Brescia is op elke hoek van de straat aanwezig. Brescia werd gesticht door de Romeinen en later bezet door de Lombarden en Venetianen, die allen hun sporen hebben achtergelaten in de prachtige gebouwen. Het centrum van de oude stad ligt rondom de Piazza del Duomo met de de Duomo Vecchio en de Duomo Nuovo. Sinds de volksopstand tegen het Oostenrijkse bewind in het voorjaar van 1849 die 10 dagen duurde, staat de stad bekend als de ‘Leeuw van Italië’ (Leonessa d’Italia).

Romeinse tijd

In de Romeinse tijd werd Bresca Brixen genoemd. Oude sporen uit deze periode zijn terug te vinden op de Piazza del Foro, met ruïnes van de Tempio Capitolino uit 73 n.C. en het Romeinse theater. Dit was het hart van Brixen en tevens een belangrijk centrum voor ijzersmederijen. Het was keizer Titus Flavius Vespasianus die de Capitolijnse tempel liet bouwen als onderdeel van een programma voor openbare werken, maar ook een poging deed om het rijk in zijn oude glorie te herstellen na jaren van burgeroorlog.

Helaas, 300 jaar later werd de stad getroffen door een grote brand en vernietigde een groot deel van de stad. In 1939 hebben experts de Capitolijnse Tempel voor een gedeelte weer in elkaar gezet met behulp van hedendaagse bakstenen en cement. Het resultaat is een geloofwaardige creatie van hoe het gebouw er destijds eruit heeft gezien met torenhoge pilaren. Een ander imposant monument is het amfitheater voor 15.000 toeschouwers.

Een wandeling door de Via dei Musei brengt je langs de belangrijkste monumenten:

 • Il Broletto stamt uit de tijd dat Brescia een vrije commune was.
 • De kathedraal La Rotonda, die zoals de naam al zegt een ronde vorm heeft, stamt uit de middeleeuwen.
 • Het klooster van San Salvatore-Santa Giulia, dat in 753 werd gesticht door koningin Ansa, de vrouw van de laatste Lombardische koning Desiderius. Nu is er het voornaamste museum en kunstgalerie van de stad gehuisvest.

Historisch centrum van Brescia

We wandelen door het oudste deel van het historisch centrum. We passeren gezellige restaurants waar mensen in de schaduw genieten van de lokale keuken. We klimmen omhoog richting het Castello van Brescia. Het kasteel domineert de skyline van de stad. Het uitzicht over de stad is schitterend. In de verte zijn de Alpen en de Povlakte te zien. Wanneer het helder weer is kun je zelfs Milaan zien liggen. Oorspronkelijk stond hier een Romeinse tempel en later een kerk.

Het was de machtige Visconti familie die hier een cirkelvormig fort creëerde, bekend als de Mastio Visconti. Later, toen de stad deel uitmaakte van de Venetiaanse Republiek, werd er een ophaalbrug en gracht aan toegevoegd. Boven de hoofdingang is het Venetiaanse symbool van een leeuw in steen gebeiteld. Gezien de strategische positie van het kasteel, is het niet verwonderlijk dat hij getuige is geweest van belegeringen tussen rivaliserende Italiaanse adellijke families en binnenvallende Franse troepen.

In het hoofgebouw zit een wapenmuseum gevestigd en toont de beste wapencollectie van Europa. De wapensmeden van Brescia zijn al eeuwenlang wereldberoemd. Tegenwoordig is het kasteel niet alleen van historisch belang, maar is het een aangename plek voor een wandeling of picknick en favoriet bij de lokale bevolking. Er wordt geflaneerd, gepraat of gelezen. Er hangt een prettige sfeer en wij genieten nogmaals van het spectaculaire uitzicht.

Terug in de stad, wandelen we over de Piazza della Loggia en trakteren onszelf op een gelato. Ongeacht de tijd van het jaar, een bezoek aan Brescia zal je aangenaam verrassen. De stad biedt een fascinerende reis door de tijd.

Hotels in Brescia

Booking.com

2 reacties op “Brescia, een fascinerende reis door de tijd

 1. Peter Berlijn

  Hoi Pieter,

  Heb jij voor mij suggesties voor Messina.?

  Ik ga daar binnenkort voor de eerste keer naar toe.

  Alvast bedankt,

  Met vriendelijke groet, Peter

  • Beste Peter,
   Helaas kan ik u geen tips geven, omdat Messina ook nog op onze lijst staat om te bezoeken. Wij horen natuurlijk wel graag de tips van u als u er geweest bent.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.