Roadtrip Veneto

Van de Venetovlakte naar de Dolomieten

DiscoverCars.com

‘Het mooiste architectonische werk ooit gezien’, dat is hoe Le Corbusier, een van de meest vooraanstaande architecten van de 20ste eeuw, de Dolomieten beschreef. Deze speeltuin van veel outdoor liefhebbers is inderdaad een architectonisch wonder. Tussen de gletsjers, torenhoge torenspitsen en het ruige landschap kruizen Italiaanse, Duitse en Ladinische culturen zich. Deze machtige bergketen is gelegen in de noordoostelijke hoek van Italië. De adembenemende uitzichten in een decor met altijd een prachtige achtergrond, maakt op ons in elk seizoen een diepe indruk. Wij nemen je mee van Treviso naar het hart van de Dolomieten.

Treviso

Ongeveer 20 kilometer ten noorden van Venetië ligt Treviso. Dit charmante stadje wordt ook wel ‘klein Venetië’ genoemd vanwege zijn grachten en typisch Venetiaanse gebouwen. Het stadje met zijn smalle straatjes, velen bekleed met arcades, word nog steeds omsloten door een 15de -eeuwse muur. De stad met haar grachten, straatjes en muren maakt het een aangename plek om te flaneren en de vele frescos’s en versierde gevels te bewonderen. Opvallend is de hoeveelheid van chique winkels, bars en restaurants. Een bezoek aan Treviso gaat niet zonder het proeven van radicchio en tiramisu, want hier is dit wereldberoemde dessert bedacht. De streek rondom Treviso staat ook bekend om de productie van veel goede wijnen en natuurlijk de Prosecco. Deze laatstgenoemde wordt maar al te graag gedronken tijdens een cin cin moment.

Belluno

Belluno is in de verte al te zien, gelegen op een heuvel met als achtergrond het enorme Schiaramassief. Belluno is de poort naar de Dolomieten. Deze stad van oude gebouwen en mooie pleinen is de moeite waard voor een korte stop. We parkeren de auto aan de voet van de heuvel, nemen de roltrap naar het historisch centrum en stappen uit op een prachtig plein, met het Palazzo dei Rettori aan onze linkerhand en de Duomo aan onze rechterhand. Een hoogtepunt is de Piazza del Mercato of ook wel Piazza delle Erbe genoemd. Door het hele stadje zijn mooie winkels, bars en restaurants gevestigd.

Op doorreis verder naar het noorden passeren we de geboorteplaats van Titiaan, Pieve di Cadore. Zijn familiehuis staat er nog steeds met inbegrip van de tafel waar de grote kunstenaar met zijn broers en zussen at. Op het centrale plein staat natuurlijk een groot standbeeld van Titiaan.

We zetten verder koers richting de bekende wintersportplaats Cortina d’Ampezzo. Deze plaats biedt een perfecte ontsnappingsplek tijdens warme zomermaanden. De weg slingert zich met haarspeldbochten omhoog, gaat over bruggen, langs steile bergwanden, bergdorpen en groene weilanden. De lucht is er schoon en helder, de zon schijnt en de hemel is strakblauw. Verspreid over de weilanden staan traditionele houten huizen, met keurig gestapeld hout langs de muren en balkons versierd met hanggeraniums in verschillende kleuren. Traditionele houten hooischuren zijn omgebouwd tot trattoria’s, waar de lokale keuken op de menukaart staat zoals pasta’s met hertensaus en gnocchi gemaakt van broodkruimels overgoten met gesmolten kaas. Natuurlijk wordt alles in boter klaargemaakt, want hier wordt geen olie geproduceerd.

Cortina d’Ampezzo

Na het doorkruizen van schilderachtige alpine dorpjes en weelderige valleien komen we aan in Cortina d’Ampezzo. De ‘parel van de Dolomieten’ was in 1965 de zetel van de Olympische Winterspelen. Ooit werd Cortina gezien als het meest trendy skioord van Italië en werd bezocht door nationale en internationale VIP’s, maar tegenwoordig is het een goede bestemming voor alle berg- en natuurliefhebbers en hoef je geen miljonair te zijn. De plaats ligt in een spectaculaire vallei omgeven door de grillige bergen Tofane en Cristallo wat lijkt op een natuurlijk amfitheater. Het is een paradijs voor liefhebbers van bergsport, maar ook voor wandelaars en mountainbikers. In de omgeving, met zijn dik begroeide bossen en bloemrijke weiden, zijn tal van oude kerken, kasteelruïnes, berghutten en fraaie gehuchten te ontdekken.

Misurina

Ongeveer 15 km ten noordoosten van Cortina ligt het prachtige Lago di Misurina dat wordt omgeven door loofwoud. Wanneer het helder weer is, zie je de prachtige bergtoppen weerspiegelen in het meer. Het is absoluut de moeite waard om te wachten tot zonsondergang. De hemel kleurt dan in oneindig veel kleuren en dit lichtspel is werkelijk een magisch moment.

Auronzo di Cadore

Terug richting de Venetovlakte maakten we een korte omweg langs Auronzo di Cadore, een plaats gelegen in een sprookjesachtig landschap. Bergbeklimmers en sportliefhebbers trekken sinds het einde van de 19de eeuw maar al te graag naar dit charmante stadje. Een stop bij de stuwdam en een wandeling door het park met uitzicht op Auronzo di Cadore is voor ons een mooie afsluiting van deze prachtige autotocht dwars door dit UNESCO-gebied, de Dolomieten.

0 reacties op “Van de Venetovlakte naar de Dolomieten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.