Stedentrip Veneto

Het Dogepaleis van Venetië

Hoe vaak we ook in Venetië komen, het Dogepaleis oftewel het ‘Palazzo Ducale’ heeft altijd een grote indruk op ons gemaakt. Iedere keer wanneer we over het beroemde San Marcoplein lopen richting het water, dan staat daar het prachtige paleis te schitteren in de zon. Maar wanneer je de imposante vertrekken en hallen van binnen hebt gezien, valt je mond open van verbazing. Het dogepaleis van Venetië is nu een museum en de schilderijen die speciaal gemaakt werden om de vertrekken te versieren, hangen er nog steeds. De kunstwerken, interessante geschiedenis en iconische schoonheid maken het tot een van de belangrijkste monumenten van Venetië.

Residentie van de Doge

Het Dogepaleis was niet alleen het centrum van de regering tijdens de Venetiaanse Republiek, maar ook de residentie van de Doge. De Doge was de titel van het staatshoofd van een aantal Italiaanse republieken. Het woord is verwant aan het Latijnse dux, dat als hertog kan worden vertaald. De Venetiaanse Doge werd aanvankelijk gekozen door de inwoners, maar later door de plaatselijke aristocratie van de Repubblica di Venezia. Paolo Lucio Anafesto was de eerste in het jaar 697. De laatste Doge was Ludovico Manin en werd in 1802 door Napoleon van zijn troon gestoten.

dogepaleis van Venetië Veneto
dogepaleis van Venetië Veneto

Korte historie van het Dogepaleis van Venetië

Het eerste paleis van de Doge was een somber houten fort met massale torens. Na een aantal branden werd het fort omgebouwd tot een Byzantijns paleis. Het ‘Palazzo Ducale’ wat je vandaag de dag ziet is gebouwd in de 14e eeuw. De gevel met uitzicht op de Piazzetta dateert uit de 1ste helft van de 15e eeuw.

Het Dogepaleis is een meesterwerk van gotische kunst. De architect was Filippo Calendario. De hoofdingang is de Porta della Carta met daarboven de Doge Francesco Foscari die voor de Leeuw van San Marco knielt.

Interieur

Het interieur van het Palazzo Ducale is werkelijk prachtig. Bijna elke muur en veel plafonds zijn versierd met onbetaalbare kunstwerken. De vele schilderijen zijn geschilderd door grote meesters als Titian, Paolo Veronese, Giambattista Tiepolo, Andrea Vicentino en Palma Giovane, om maar een paar te noemen. Glinsterende staatsbureaus, hofzalen, balzalen en majestueuze trappen moesten indruk maken op buitenlandse ambassadeurs en weerspiegelde de macht, rijkdom en pracht van de Republiek van Venetië. Maar biedt tegenwoordig nog steeds ontzag en inspiratie aan de vele bezoekers.

dogepaleis van Venetië Veneto

Verschillende zalen

Op de 2de verdieping bevindt zich de Sala del Maggior Consiglio, de Zaal van de Grote Raad met aan de muur ‘Het Paradijs’ van Tintoretto. In deze zaal werden o.a. buitenlandse ambassadeurs ontvangen. De zaal is indrukwekkend groot en heeft een omvang van 54m. bij 25m. Sala del Collegio wordt beschouwd als een van de mooiste kamers van het paleis, waar de Collegio (het kabinet) onder leiding van de Doge de belangrijkste bezoekers van de Republiek heeft ontvangen. De zaal is rijkelijk versierd met een aantal uitstekende Veronese schilderingen die de grote idealen van Venetië symboliseren.

Beroemde Brug der Zuchten

Toen de nieuwe gevangenis of Pozzi rond 1600 werd gebouwd, werd de beroemde ‘Brug der Zuchten’ gebouwd om het Dogepaleis en de gevangenis met elkaar te verbinden. De naam van deze brug verwijst naar de zuchten van de gevangen.  Ze werden uit de rechtszaal naar hun cellen geleid en hadden via de raampjes op de brug hun laatste blik op hun vrijheid. Ooit zaten ook Casanova en Gelileo Galilei in deze gevangenis opgesloten.

Tips voor een bezoek aan het Dogepaleis van Venetië

Booking.com

2 reacties op “Het Dogepaleis van Venetië

  1. Riet Scheepen

    Bedankt voor de mooie foto’s en minitour door dit prachtige paleis. Heb zelf erg mooie foto’s van de buitenkant maar ben nooit binnen geweest. Nu per Ipad wel dus. Fijn weekend!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.