Stedentrip Toscane

Florence: een Florentijnse dagagenda

DiscoverCars.com

Gelegen aan de rivier de Arno ligt de hoofdstad van Toscane, Florence. Van de 13de tot de 15de eeuw was deze metropolitane stad de onbetwiste hoofdstad van de Europese kunst en cultuur. Het culturele aanbod is dan ook rijk. Florence of Firenze is, zeker voor elke kunstliefhebber, een stad die je gezien moet hebben. Het centro storico is volgens sommige een groot kunstwerk en staat niet voor niets op de UNESCO-Werelderfgoedlijst. De geschiedenis is overal zichtbaar.

Het is onmogelijk om alles in Florence in een paar dagen te zien, laat staan in een dag. Als je overweegt om meerdere dagen in deze stad te verblijven, breng dan een bezoek aan een van de oudste en het beroemdste museum van de wereld, het Uffizi. Bewonder de David van Michelangelo in Galleria dell’Accademia. Beklim de koepel van de Duomo of de klokkentoren van Giotto voor een prachtig uitzicht over de stad. Keuzes genoeg!

Dagje uit in Florence

Maar Florence is natuurlijk ook een stad voor een heerlijk dagje uit. Wanneer we in de buurt van de stad zijn, maken wij maar al te graag tijd voor een stadswandeling. Bijna alle bezienswaardigheden van het historisch centrum zijn te voet bereikbaar. Om de mooiste bezienswaardigheden te bekijken brengen wij een stadswandeling voor je in kaart.

Florence in Toscane

Piazza del Duomo, het historisch hart van Florence

We starten op de Piazza del Duomo, het historisch hart van Florence. Het oudste gebouw op de piazza is het Baptisterium, dat werd gebouwd tussen 1059 en 1128. Dit heiligdom omvat prachtige 13de -eeuwse mozaïeken, de bronzen deuren van Lorenzo Ghiberti en een buitenwand die bekleed is met wit en groen marmer. Het motief van het marmer komt terug in de kathedraal met de grote beroemde koepel, ontworpen door Brunelleschi.

Daarnaast staat de klokkentoren van Giotto, een tijdgenoot van de aangrenzende kerk van Santa Maria del Fiore. Het is een hele klim naar boven met 414 traptreden, maar je wordt beloond met een fantastisch uitzicht over Florence.

Renaissance jewelry

Piazza della Signoria

Wandel over de Via dei Calzaiuoli en binnen een paar minuten sta je op een andere indrukwekkende Florentijnse piazza, Piazza della Signoria. Eeuwenlang was dit het politieke hart van de stad. Dit prachtige plein is een openluchtmuseum op zich, het wordt gedomineerd door het 14de -eeuwse Palazzo Vecchio en fraaie beeldhouwwerken. In het midden van het plein staat de beroemde Neptunus-fontein.

Wij wandelen altijd even naar de Loggia dei Lanzi voor het bronzen standbeeld van Perseus van Cellini en andere Romeinse beelden. Een paar stappen verder en je staat voor het Uffizi Museum, het grootse kustmuseum van Italië, waar de belangrijkste meesterwerken van de Italiaanse kunst gehuisvest zijn.

Fountain of Neptune

Ponte Vecchio

Niet veel verder ligt de rivier de Arno met de beroemde Ponte Vecchio. De middeleeuwse brug is herbouwd in steen in 1345, nadat het werd vernietigd door een overstroming. Oorspronkelijk waren de winkeltjes op de brug van smeden, slagers en looiers. Vanwege de stank en lawaai werden ze in 1593 vervangen door juweliers en edelsmeden.

Florence (Tuscany)

Voor de beroemde Medici familie, die over Florence heerste, werd een speciale gang over de brug gebouwd, de Corridoio. Zo werd het mogelijk gemaakt om zich te bewegen tussen het Palazzo Vecchio en het Palazzo Pitti zonder zich onder het volk te hoeven mengen.

Op korte afstand van de beroemde brug kun je een bezoek brengen aan de Giardino di Boboli, een openluchtmuseum met fonteinen, bloemenperken, prachtige bomen en antieke beelden.

Florence - Sunset over Ponte Vecchio (from Piazzale Michelangelo

Oltrarno

Wanneer je de Ponte Vecchio oversteekt, kom je uit in de wijk Oltrarno wat letterlijk de overkant van de rivier de Arno betekent. Heb je tijd over, sluit dan de wandeling af met een bezoek aan deze gezellige wijk met rustige pleinen en winkels die antiek, snuisterijen en etenswaren verkopen.

Wandel vanaf de brug rechtdoor over de Via Dè Guicciardini, je komt dan uit bij het Palazzo Pitti. Dit is een van de grootste paleizen van Florence, ooit gebouwd door de rijke bankier Luca Pitti. De bouw begon in 1457, maar werd later door de Medici familie gekocht nadat de bouwkosten niet meer konden worden opgebracht. Alle heersers van Florence hebben hier hun intrek genomen. Tegenwoordig kun je er een indrukwekkende kunstcollectie bewonderen.

Florence - Piazza di Santa Maria Novella

Piazza di Santo Spirito

Een wandeling rond Piazza di Santo Spirito is een must. Het plein is favoriet onder de lokale bevolking. Er zijn diverse bars en goede restaurants waar je kunt genieten van een cappuccino tot een glas wijn of een uitstekende pizza of pasta. De wijk rondom Santo Spirito is een buurt van ambachtslieden en een labyrint van werkplaatsen en ateliers.

Hotels in Florence

Booking.com

0 reacties op “Florence: een Florentijnse dagagenda

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.