Stedentrip Toscane

San Gimignano, het juweel van de middeleeuwen

Wanneer we het oude pelgrimspad tussen Noord-Europa en Rome ‘de Via Francigena’ volgen, tekent zich voor ons een skyline vol torens af. Boven het dal van Elsa zien we het silhouet van San Gimignano, een Toscaans stadje waar de sfeer van de Middeleeuwen nauwelijks is verdwenen. Het historisch centrum van San Gimignano werd in 1990 erkent als UNESCO-Werelderfgoed vanwege zijn historische betekenis en architectonische schoonheid. Geen bezoek aan Toscane is compleet zonder door de straten van dit middeleeuws stadje te hebben gedwaald.

De torens, het symbool van San Gimignano, hebben een lange geschiedenis. De Via Francigena, die in de middeleeuwen een van de hoofdwegen was, bracht rijkdom en welvaart naar het heuvelstadje. Adellijke families en rijke koopmanslieden bouwden in de 11e en 12e eeuw nobele paleizen en woontorens, waarmee ze maar al te graag hun rijkdom en macht toonden. De ene familie bouwde een nog hogere toren om de loef af te steken van hun ‘buurman’. Trots dat men was op hun torens, werd er in 1282 een wet aangenomen die voorkwam dat er gebouwen werden afgebroken, tenzij er een mooiere voor terug kwam. Maar er waren ook grenzen, want hoger bouwen dan de in 1300 opgerichte 55 m hoge toren van het Palazzo del Popolo was niet toegestaan. Ooit hebben er maar liefst 72 ‘machtssymbolen’ gestaan, waar nu nog maar slechts 14 van over zijn. De meeste torens zijn door de eeuwen heen gesneuveld door oorlogen en natuurrampen.

@blogsognoitaliano San Gimignano Toscane
@marcantoniomarrocoli San Gimignano Toscane1
@marcantoniomarrocoli San Gimignano Toscane
@sorinpopa.ro San Gimignano Toscane
@blogsognoitaliano San Gimignano Toscane groen
@morentebetico Toscane San Gimignano
@dipaolomaurizio Toscane San Gimignano
@casselbike_heritage_travel San Gimignano Toscane
@be_mesmerized Toscane San Gimignano
previous arrow
next arrow

Het was niet alleen welvaart wat de beroemde Via Francigena met zich meebracht, maar uiteindelijk ook verval. Ontelbare pelgrims uit heel Europa namen allerlei ziektes met zich mee, waardoor halverwege de 13e eeuw driekwart van de bevolking door de pest werd uitgeroeid. Door ziekte en hongersnood werd de stad gedwongen zich over te geven aan de familie Medici uit Florence.

We dwalen door het compacte ‘middeleeuwse Manhattan’ dat omringd wordt door dikke stadsmuren. Aan de geplaveide straatjes staan huizen in goudgele steen met prachtige architectuur. Een mix van gotische, romaanse en renaissance kenmerken gaan aan ons voorbij.

Twee verbonden piazza’s vormen het kloppend hart van het stadje. Hier vind je ook de belangrijkste gebouwen. Piazza della Cisterna wordt geflankeerd door paleizen en torens die vroeger houten balkons hadden. Markten en stadsfeesten worden sinds mensenheugenis hier gehouden. Op het plein bevindt zich een put, die in 1273 werd gebouwd en de hele stad van water voorzag. Het visgraatpatroon, in de bestrating van het plein, is eeuwenlang goed bewaard gebleven.

Aan de Piazza del Duomo staan de kathedraal met een fraaie trap en het Palazzo Nuovo del Podesta, waarin het gemeentelijk museum gevestigd is. Het huisvest een waardevolle collectie schilderijen. De gebouwen worden gedomineerd door twee torens waarvan de oudste Rognosa (naast het stadhuis) en de hoogste, bijna 55 m hoge Torre Grossa. De laatstgenoemde is tevens ook de enige toren die nog toegankelijk is voor het publiek. Het is een hele klim, maar vanaf de top heb je een fantastisch uitzicht op het stadje en het Toscaanse landschap.

In de straatjes zitten tal van souvenirwinkeltjes, bars en restaurants. Een goed moment om de Toscaanse keuken te proeven. Gerechten van gerookt vlees en groenten staan op het menu. Wij namen een proeverij van wild-zwijnsalami, wild-zwijnpaté en saffraan-aardappelen met een heerlijke Vernaccia. Het is een van de oudste wijnen die al sinds de 13de eeuw wordt geproduceerd en gedronken.

@be_mesmerized San Gimignano Toscane
@matterarts_ San Gimignano Toscane
@m_a_f_f_o Toscane San Gimignano
@ludisiasiscolor-San-Gimignano-Toscane
@blogsognoitaliano Toscane San Gimignano (10)
@blogsognoitaliano Toscane San Gimignano (5)
@blogsognoitaliano Toscane San Gimignano (2)
@gianluca_gio87 San Gimignano Toscane
@porziolifrancesco Toscane San Gimignano
@blogsognoitaliano San Gimignano sunset, Toscane
@blogsognoitaliano Toscane San Gimignano (7)
previous arrow
next arrow

Na heerlijk eten vervolgen we onze wandeling naar de Rocca di Montestaffoli die in 1353 door de Florentijnen in de oudere stadsmuren werd gebouwd. Een toren die er nog staat biedt een fascinerend uitzicht over de stad. In de villa della Rocca zit il Museo del Vino.

San Gimignano is populair en daarom kan het er in het hoogseizoen erg druk zijn. Wij bezochten het stadje meerder keren in het voor- en naseizoen wanneer het stukken rustiger is. Dan zijn er geen lange rijen voor de ijswinkel op Piazza delle Cisterna en kun je makkelijk ergens aanschuiven om heerlijk te eten. Druk of rustig, in San Gimignano leeft de middeleeuwse sfeer binnen de stadsmuren, torens en straatjes nog steeds voort. Wij genieten keer op keer van de prachtige architectuur, haar kunstschatten en heerlijke Toscaanse gastronomie.

0 reacties op “San Gimignano, het juweel van de middeleeuwen

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.