Lazio

Het Meer van Bolsena, een vulkanisch wonder

We rijden over slingerwegen vanuit Orvieto de regio Lazio binnen. Het landschap is bezaaid met wijnranken en middeleeuwse dorpen schitteren in het zonlicht. We rijden door de streek van Tuscia, gelegen tussen Rome en Toscane, een gebied waar de Etrusken leefden. Het wondermooie decor dat aan ons voorbij gaat is een lust voor het oog. De streek kan bogen op een historisch landschap. Een groot gedeelte bestaat uit vulkanisch gesteente. In de oude kraters ontstonden kleine en grotere meren, waarvan het Lago di Bolsena het grootste is. Het is het vijfde grote meer van Italië en met een omtrek van 43 km wordt het beschouwd als Europa’s grootste vulkanische bassin.

Voor degenen die bekend zijn met de meren van Noord-Italië, is Lago di Bolsena een verrassing. Ver weg van toeristische bestemmingen is dit gebied nog steeds grotendeels ongerept, met een rijk erfgoed aan tradities en geschiedenis.

Zwemmen, picknicken of vissen

Het Lago di Bolsena is een unieke plek met zwart vulkanisch zand en stranden die zich kilometers uitstrekken. Het is een ideale bestemming voor een dagje uit om te zwemmen, picknicken of te vissen. De ongerepte setting van het meer heeft de verspreiding van het rijke dierenleven bevorderd. Dankzij een duurzaam zuiveringssysteem is Lago di Bolsena een van de schoonste meren van Italië.

We rijden over de laatste heuveltop en daar schittert het meer van Bolsena, ingeklemd tussen heuvels. De weg snijdt spectaculair van de top van de heuvel naar beneneden richting het water. We passeren een aantal late 16de en 17de -eeuwse nobele woningen en de oorspronkelijke nederzetting Volsinii Novi van de huidige plaats Bolsena. Vanwege een wonder in 1263, is deze middeleeuwse plaats met dezelfde naam als van het meer, beroemd geworden. Tijdens een mis werd transsubstantiatie bevestigd. Bloed druppelde uit een hostie op het misdoek. Dit doek maakt nu deel uit van een kerkschat in de kathedraal van Orvieto. Het wonder wordt herdacht op Sacramentsdag met een processie over een 3km lang bloementapijt. Veel pelgrims en toeristen die de kathedraal van Orvieto hebben bezocht reizen vaak door naar de kerk Santa Cristina van Bolsena. De Cappella del Miracolo is namelijk een herinnering van deze miraculeuze gebeurtenis. Wees gerust, Bolsena is echter zelden overvol en een absoluut genoegen om te bezoeken.

Bolsena

Bolsena begroet de bezoeker met de karakteristieke charme van een middeleeuws dorp. De aantrekkelijke ligging op de helling van de Volsini-berg heeft veel mensen, sinds de Etruskische en Romeinse tijd, aangemoedigd om hier te leven. Het pittoreske plaatsje dateert uit de 3e eeuw v. Chr. toen het werd bevolkt door inwoners van Velzna, die op de vlucht waren na de vernietiging van deze belangrijke Etruskische stad. We wandelen vanaf Piazza Matteotti het oude centrum binnen. Het voelt alsof we teruggaan in de tijd. Smalle steegjes, bogen en gebouwen behouden hun middeleeuwse uitstraling. Het is een hele klim naar boven, naar de ‘Kasteelwijk’, maar het uitzicht vanaf de top is een beloning op zich. In de middeleeuwse wijk staat Castello Monaldeschi, gebouwd tussen de 12e en 14e eeuw. Het herbergt nu het Museum van Lago di Bolsena dat de historische aspecten en de natuur van het gebied illustreert. Andere plaatsen van cultureel belang zijn Palazzo di Tiberio Crispo, ook wel Palazzo del Drago genoemd, de fontein van San Rocco en diverse kerken.

Krijg je eetlust, dan zijn er genoeg restaurants te vinden. Voor visliefhebbers is Bolsena een waar paradijs. Probeer coregone in salsa verde of een lokaal gevangen paling. Het meer biedt een gastronomische traktatie voor de smaakpupillen.

Onze wandeling gaat terug naar het centrale plein Piazza Matteotti waar de lokale bevolking is neergestreken. We steken het plein over en wandelen over de Viale Colesanti, een laan met aan weerskanten prachtige oude bomen en villa’s. Binnen vijf minuten staan we aan het meer met aan onze rechterhand de haven. Vanaf hier is het mogelijk een boottocht te maken naar het eiland Bisentina, een favoriete plek van de familie Farnese. Sindsdien is er weinig veranderd en kun je er bijna geen teken van moderniteit vinden. Met een beetje verbeelding kun je op dit kleine eiland de aristocraten en schrijvers die hier liepen nog voor je zien. Het andere eiland Martana is particulier en kan niet worden bezocht.

Terug in de auto, neem de SS2 (via Cassia) naar Montefiascone en volg de borden richting Marta. Dit plaatsje is veel kleiner dan Bolsena en ligt aan de andere kant van het meer. In Vilaggio dei Pescatori wonen over het algemeen vissers, maar er zijn ook ervaren wijnmakers die een beperkte hoeveelheid Cannaiola-wijn produceren. Slechts 2,5 kilometer verderop ligt Capodimonte waar je kunt genieten van de sfeer van een kleine haven. Capodimonte werd opgericht na de vernietiging van de Romeinse vestiging Visentium. Voor zijn schoonheid en prachtige panoramische positie werd het een woon- en vakantieplaats voor aristocratische gezinnen, kardinalen en pausen.

Het meer heeft iets magisch, een gevoel dat de tijd vertraagt. Het Lago di Bolsena is niet alleen een belangrijke halte aan de pelgrimsroute Via Francigena, maar ook die voor ons. Maar vertel het niemand, we houden het wonder voor ons zelf!

4 reacties op “Het Meer van Bolsena, een vulkanisch wonder

  1. Ook wij mochten jaren geleden de charme van Bolsena en omstreken ontdekken. Een verborgen parel. Zo houden !
    Voorbehouden voor de niet gehaaste cultuur-toerist.

  2. zijn er al diverse malen geweest en willen voorlopige niets anders en elke keer weer nieuwe plaatsen ontdekt op de fiets hele fijne en mooie streek

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.