Sicilië Stedentrip

Cefalù, een pareltje in Sicilië

Cefalù, Sicilië

Gelegen aan de noordkust van Sicilië ligt Cefalù. Het schilderachtige plaatsje ligt onder aan een imposante kalkrots en kijkt uit over de Tyrreense Zee. Het oude vissersplaatsje is met zijn oosters uitziende oude stad en een mooi zandstrand een topbestemming aan de noordkant van dit eiland.

Wanneer je vanuit westelijke richting aan komt rijden en uiteindelijk Cefalù op je netvlies krijgt is het net of je naar een prentplaat kijkt. Prachtig gelegen aan zee, met op de achtergrond een grillige ronde rots, met de torens van de kathedraal die boven het plaatsje uitsteken. Dan móet je wel stoppen om een foto te maken.

Cefalù werd gesticht door de Grieken. Vervolgens maakte het deel uit van het Romeinse Rijk om later over te gaan in Arabische handen. De Arabieren maakten overigens van Sicilië een van de welvarendste en tolerantste landen van het Middellandse Zeegebied. De Normandiërs waren uiteindelijk verantwoordelijk voor een indrukwekkend monumentale ontwikkeling.

We beginnen aan onze wandeling bij Piazza Garibaldi en wandelen het autovrije centro storico in over de Corso Ruggero. De oude stad met smalle straatjes heeft zijn middeleeuws uiterlijk goed weten te behouden. We wandelen tussen de honingkleurige gebouwen, waarvan sommige prachtig versierd zijn met fraaie ornamenten. We passeren verschillende kerken die getuigen dat Cefalù een toonaangevend bisdom is geweest. De Corso Ruggero zal je uiteindelijk brengen bij het pronkstuk van het plaatsje, de Kathedraal van Cefalù.

Gelegen aan de levendige Piazza Duomo staat de Kathedraal van Cefalù te schitteren in de zon met op de achtergrond de steile Rocca. Het is een van de mooiste Normandische gebouwen van Sicilië. Op de voorgrond staan palmbomen te wiegen in de wind. Dit is een perfecte plek om even te pauzeren voor een koffie. Voor een lunch of diner zijn er overigens tal van goede restaurants verspreid door de vele straatjes.

De eerste steen van de kathedraal werd in Normandische tijd gelegd in opdracht van koning Rogier II (in 1131). Het monument doet denken aan de Dom van Monreale. Een steile trap leidt je naar het voorplein. De gevel tussen de torens is prachtig versierd met Moorse boogjes en door elkaar gevlochten arcades. In combinatie met de massieve torens maakt het grote indruk, net als het prachtige interieur. Boven het priesterkoor schitteren prachtige Byzantijnse mozaïeken.

Naast de kathedraal heeft Cefalù nog andere religieuze gebouwen van grote artistieke waarde, zoals de Madonna della Catena uit de 18e eeuw. De kerk van de Heilige Drie Eenheid, waarvan de gevel een portaal heeft dat versierd is met engelenkoppen, en de St. Joriskerk zijn ook een bezoek waard. Niet minder interessant is de barokke kerk Santo Stefano.

Maar voor ons is het toch echt de sfeer en de oude straatjes die Cefalù zijn charme geeft. We laten de Corso Ruggero achter ons en wandelen door een van de smalle middeleeuwse straten naar beneden, de Via Vittorio Emanuele op. Versierde balkons hangen aan gevels en kijken uit op restaurants, bars en wat souvenirwinkels. Ongeveer halverwege de straat daalt een trap af naar de ‘lavatoio’ waar generaties lang vrouwen hun kleding en beddengoed wasten. Het water stroomt er nog steeds uit de muren. Deze straat brengt ons ook naar de Porta Pescara, waar je een schitterend uitzicht hebt op het heldere blauwe zeewater.

Buiten de poort kijken we uit op de visserswijk met zijn oude huisjes gebouwd langs zee. Het is te zien dat de combinatie, het interessante oude stadje en de gemakkelijke toegang tot het mooie strand, ervoor hebben gezorgd dat Cefalù een belangrijke bezienswaardigheid van Noord-Sicilië is. Het is een geweldige plek om het Siciliaanse leven te ervaren. Wij bezochten het plaatsje halverwege maart toen het er niet druk was. Mocht je in het hoogseizoen gaan, houd dan rekening met veel toeristen en het zoeken naar een parkeerplaats voor je auto.

Tip: beklim de Salita Saraceno, de trap naar de hemel, naar de top van de kaap waar de Tempel van Diana ooit heeft gestaan met overblijfselen van een kasteel uit de 12e of 13e eeuw.

4 reacties op “Cefalù, een pareltje in Sicilië

  1. Schitterend, Pieter. Ik was daar enige jaren geleden. Herinneringen komen boven. Dank je.

  2. Diana Olde Riekerink

    Wij waren hier twee jaar geleden. En Cefalù heeft mijn hart gestolen. Wat een heerlijk plaatsje. Vele uurtjes doorgebracht aan het strand en op de Piazza Duomo, genietend van de Sicilianen op de bankjes, verwikkeld in hevige gesprekken. Hier wil ik zeker nog een keer heen. Trouwens het hele eiland Sicilië. Geweldig.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.