Keukenpraat Sicilië

De smaak van Sicilië

cannoli

Als je net als wij ook zo van heerlijk eten houdt, dan ben je op Sicilië op het juiste adres. Het is opmerkelijk hoe divers de smaken van alle lokale gerechten zijn. Het is misschien wel de meest gevarieerde keuken van heel Italië. Opvallend zijn de exotische smaken die een traktatie zijn voor iedere smaakpupil.

Duizenden jaren geschiedenis

De grote verscheidenheid van smaken is te danken aan de duizenden jaren geschiedenis en de versmelting van een groot aantal verschillende beschavingen, die in de loop der tijd over het eiland hebben geheerst. Het waren eerst de Grieken die verse vis op eenvoudige wijze bereidde met lokale kruiden. Tijdens de Romeinse overheersing was Sicilië de ‘graanschuur’ van het Grote Rijk. De Noormannen introduceerden het pekelen van vis. Tomaten en paprika’s werden meegenomen door de Spanjaarden. Het waren de Arabieren die als eerste oosterse specerijen naar het eiland brachten en zij waren het die de Siciliaanse keuken steeds verder verfijnde. Toen wij een wandeling maakten door Trapani zagen we hoeveel gerechten er op het menu staan met couscous. Er zijn zelfs veel eetgelegenheden waar je alleen Arabische gerechten kunt eten. Gerechten met amandelen, aubergines, saffraan en suiker zijn typische ingrediënten die nu nog steeds volop aanwezig zijn in de Siciliaanse keuken. Sla een menukaart open en gevulde groenten, gebak, rijst en zoetzure combinaties kunnen besteld worden.

Mercato Bellarò in Palermo

Vruchtbare grond

De grond van Sicilië is erg vruchtbaar. Wat dacht je van de streek rondom de vulkaan Etna? Maar waar je ook rondrijdt over het eiland, je komt vanzelf de productie van olijven, sinaasappelen, citroenen, aubergines, tomaten, pistachenoten, amandelen en druiven tegen. Ga je ’s morgens naar de haven, in een van de vele kustplaatsjes, dan kun je daar altijd de meest verse vis kopen.

De boeiende gastronomie van Sicilië bestaat uit eenvoudig bereide gerechten, maar ook van opmerkelijke combinaties van verschillende ingrediënten, die terug te voeren zijn naar een lange geschiedenis van een mengeling van diverse culturen.

Sagra

Net als in heel Italië worden er diverse voedselfestivals (sagra) gehouden. In het najaar staat de pistachenoot centraal in het schilderachtige plaatsje Bronte. Aan de andere kant van het eiland, in de buurt van Trapani, kun je 10 dagen lang genieten van het Couscous Festival. In de provincie Enna worden festivals ter ere van tarwe en brood gehouden, maar ook is er een weekend geheel gewijd aan appels, paddenstoelen, honing en kastanjes. Kaas proef je rondom de Nebrodi en zoetekauwen gaan in december naar Modica, voor het beroemde Choco-Modica Festival. De zomer staat in het teken van vis. Verspreid over het eiland kun je je hart ophalen aan de vruchten van de zee. Dit zijn slechts enkele van de vele culinaire sagre!

Spaghetti alle vongole con pistacchio uit Bronte

Siciliaanse markten

Tijdens ons verblijf in Palermo brachten we een bezoek aan de beroemde markt Ballarò. Het is bekend dat Siciliaanse markten op Arabische soeks lijken. Het zijn sinaasappels, droog fruit en een grote verscheidenheid aan exotische vruchten en kruiden die de kramen sieren. De geur van knoflook, oregano en chili hangt tussen de marktkramen. Grote zwaardvissen, baars, sardines, garnalen, mosselen, octopus, schaal- en schelpdieren liggen vers uitgestald. Een stop bij een kraam waar streetfood rijkelijk aanwezig is, is vanzelfsprekend. Want van al dat watertanden krijg je trek. Wat dacht je van een Arancina? Perfect knapperig met zijn hete vulling. Dit beroemde gerecht staat symbool voor het Siciliaanse streetfood. De gepaneerde gebakken rijstbal doet denken aan een sinaasappel (arancia). Inwoners van Catania zullen je vertellen dat de puntige kegel doet denken aan de Etna. Wij bijten maar al te graag in dit lekkere goedje en laten ons verassen met de vulling van een vleesragout tot mozzarella.

Arancina

Lokale gerechten

Tijdens verschillende rondreizen over Sicilië hebben we een diversiteit aan lokale gerechten geproefd. Antipasti van een carpaccio van tonijn of zwaardvis, maar ook aubergines in een zoetzure saus (caponata) en gevulde of platgedrukte olijven die vaak gebakken zijn, zijn enkele specialiteiten. Geproefd hebben we de overheerlijk pasta con le sarde (pasta met sardientjes). Natuurlijk mag pasta alla Norma niet ontbreken, gemaakt van verse ricotta, aubergines en tomaten. Kom je sfincioni tegen, dan bestellen! Deze typische Siciliaanse pizza is werkelijk goddelijk, net als de Parmigiana di melanzane. We hebben gesmuld van gegrilde zwaardvis, vissoepen, gevulde sardines, verschillende aubergines op diverse manieren bereid en talloze soorten kazen. In het zuiden, in Chiaramonte Gulfi, lieten we ons verwennen met een uitgebreide proeverij van de lokale keuken. Gevogelte en wild wisselden zich af, maar ook diverse groenteschotels. In deze streek worden paprika’s, courgette, aubergines en tomaten veelvuldig gebruikt in pastasauzen, maar ook kappertjes, olijven en ansjovis. In de omgeving van Palermo maar ook Trapani zijn de gerechten wat scherper van smaak.

Pasta alla Norma

Wijn

Siciliaanse wijnen zijn uitstekend. Kwaliteitswijnen zijn Faro en Cerasuolo di Vittoria, Contea di Sclafari, Erice en niet te vergeten de wijnen geproduceerd rondom de Etna. Marsala wijnen worden veelvuldig verwerkt in hoofdgerechten en desserts. In Noto en Syracuse vind je de zoete muskaatwijn.

Zoetigheden

Waar je ook over straat loopt, vroeg of laat stuit je vanzelf op een patisserie. Ze zijn een ware verleiding voor diegene die van zoet houden. Veel zoetigheden zijn van Arabische oorsprong, zoals de Cassata Siciliana en de wereldberoemde nougat Torrone. Andere lekkernijen als cannoli en de beroemde fruitfiguren van marsepein, frutti di Marorana, zijn niet te weerstaan. Als het even kan, in een bar vergezeld met een cafè, trakteren we ons maar al te graag op een cannolo. Lekkerder kan bijna niet, een koek gevuld met gezoete ricotta en gekonfijt fruit als topping. En wat dacht je van een optimale zomerverfrissing, het fijngestampte ijs, de granita.

Cassata Siciliana

De boeiende gastronomie van Sicilië bestaat uit eenvoudig bereide gerechten, maar ook van opmerkelijke combinaties van verschillende ingrediënten, die terug te voeren zijn naar een lange geschiedenis van een mengeling van diverse culturen. Van noord naar zuid, van oost naar west, de diversiteit is groot. Ben je een fijnproever, dan mag Sicilië niet ontbreken op je lijst om je smaakpupillen eens goed te verwennen.

Granita di menta e genovese di Erice
Booking.com

0 reacties op “De smaak van Sicilië

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.