Sardinië Stedentrip

Alghero, de fascinerende Spaanse stad op Sardinië

Sardinië, Alghero

Kijk niet raar op als je een taal om je heen hoort die een beetje anders klinkt en bijna lijkt op het Spaans. We zijn in Alghero, een stad gelegen aan de noordwestkust van Sardinië, waar een dialect wordt gesproken en verwant is met het Catalaans. Zelfs straatnaamborden zijn sinds 1970 in het Italiaans en Catalaans geschreven.

Spaanse stad of klein Barcelona

De levendige stad wordt onder de sarden ook wel ‘Spaanse stad’ of ‘klein Barcelona’ genoemd en heeft een uniek karakter. Het werd in 1102 door de Genuezen gesticht en in 1353 veroverd door de Spanjaarden, die grotendeels verantwoordelijk zijn voor de rijke geschiedenis van de stad. Niet alleen het dialect en het historisch centrum herinnert aan het Catalaanse verleden, maar ook de lokale keuken met zijn beroemde paella. Alghero is nog steeds de meest Spaans getinte stad van Sardinië.

Wandeling over de promenade van Alghero

Een dikke stadsmuur scheidt de stad van de zee. We maken een wandeling over de promenade met uitzicht op de Middellandse Zee. Huizen kijken in de richting van de horizon en daken lijken de blauwe lucht te willen raken. In de verte ligt een beschutte baai die uitmondt in de turquoise zee.

Wij strijken neer bij een van de kleine terrasjes voor een aperitief en zien langzaam de zon ondergaan in zee. Niet alleen wij genieten van dit spektakel, maar ook de lokalen bevolking flaneert in groepjes langs de bastions en de haven. De verdedigingswallen en torens zijn een erfenis van het Spaanse verleden, waarvan het Forte de la Magdalena de belangrijkste versterking was.

Alghero op Sardinië

Historisch centrum van Alghero

Wanneer we het historisch centrum binnenwandelen door de geplaveide straatjes worden we terug gezogen in de tijd. Het middeleeuws centrum is, ondanks de bombardementen in de WO II, goed bewaard gebleven. Wat opvalt zijn de prachtige palazzi die aan de Piazza Civica staan. Het plein is het trefpunt van de stad en wordt ook wel Il Salotto (de eetzaal) genoemd.

Prachtig zijn de vele paleizen die de stad sieren. In winkeltjes worden sieraden aangeboden van roodkoraal. Af en toe vangen we een glimp op van de indrukwekkende achthoekige campanile van Cattedrale di Santa Maria, gevestigd aan de kleine Piazzetta Duomo. Andere monumenten die de moeite waard zijn om te bezichtigen zijn Porta a Terra, Torre di San Giacomo, Chiesa di San Francesco, Chiesa di San Michele en Palazzo d’Albis.

Alghero op Sardinië
Alghero op Sardinië
Alghero op Sardinië

Sardijnse keuken

In trattoria ‘La Saletta’ proeven we een kleine fractie wat de Sardijnse keuken te bieden heeft. Varianten van eenvoudige smakelijke gerechten staan op het menu. De ‘cucina povera’, armeluiseten, is ontstaan uit het harde leven van Sardijnse boeren en herders. Meestal stond er konijn, haas, vogels, lams- en schapenvlees op het menu, op smaakgemaakt met wilde kruiden uit het binnenland. Worst en salami worden gemaakt van varkensvlees en biggetjes worden aan het spit geroosterd. Als afsluiting van een overheerlijk menu, met schapenvlees als hoofdingrediënt, namen we een sebadas, beignets van ricotta doordrenkt met honing.

Alghero op Sardinië

Kustlijn van Alghero

De kustlijn ten noorden en zuiden van Alghero zijn allebei fascinerend. De kustweg naar het zuiden, richting het kleurrijke Bosa, is een van de hoogtepunten van Sardinië. En geloof ons, het is waar! Vergezichten, betoverende baaien, inhammen en steile kliffen volgen elkaar op. Iets ten noorden van Alghero ligt een van de grootste Nuraghische opgravingen van Sardinië, waar je een dorp uit 1100 v. Chr. kunt bewonderen.

Niet veel verder westwaarts ligt Capo Caccio met eveneens verbluffende vergezichten en een panorama van Alghero. Op de punt bevindt zich de beroemde Grotta di Nettuno dat een bezichtiging waard is. De mythische grot van Neptunus en zijn nimfen is bereikbaar via de meer dan 600 treden van de Escala del Cabirol. Het is een stevige maar prachtige wandeling langs de klif met als hoogtepunt een natuurlijk schouwspel waar stalactieten en stalagmieten fantastische vormen hebben gehuld in diverse kleuren.

L’Alquer, zoals de lokale bevolking de stad noemt, ligt in het midden van een prachtige baai waar de mistralwind constant langs waait. De zomers zijn er lang en droog. Vanwege het milde klimaat is de stad het hele jaar door aantrekkelijk om te bezoeken. Men praat zelfs over ‘secche in Gennaio’, dat je in januari al even kan proeven van de zomer, wanneer de temperaturen naar boven schieten en de lucht droog is. Voor ons een goed moment om gedurende de wintermaanden terug te keren en weer even helemaal op te laden in deze unieke ‘Spaanse’ stad van Sardinië.

0 reacties op “Alghero, de fascinerende Spaanse stad op Sardinië

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.