Lazio Toscane Umbrië

Een Etruskische reis

Wij maakten een prachtige autoroute van Orvieto, langs het meer van Bolsena, Pitigliano, Citta del Tufa naar het Etruskische eiland Argentario. De route betreedt het gebied van een mysterieuze oude beschaving, dat van de Etrusken. Hier rijd je door een landschap wat ontstaan is door vulkanische activiteit. Dat is terug te zien in meren, hete bronnen en tuft steenrotsen die de Etrusken gebruikten als bouwmateriaal. Het honingkleurige tufsteen is nog altijd kenmerkend voor dit gebied.

Orvieto

We startten onze roadtrip in Orvieto. Vanaf een afstand lijkt de stad op een enorme vesting. Dit effect wordt versterkt door een grote muur van vulkanisch gesteente waarop de stad staat. De enorme tufsteenrots van Orvieto wordt al sinds 9 eeuwen v.C. bewoond en bloeide op in de Etruskische periode. Toen stond deze stad bekend onder de naam Velzna. Na een lange strijd namen de Romeinen in 264 v.C. de stad in en verwoestte de stad. In de middeleeuwen herstelde de stad zich als een vrije en machtige commune en als residentie van verschillende pausen.

De stad wordt gesymboliseerd door zijn kathedraal. De bouw, die in 1290 werd gestart, duurde bijna 3 eeuwen. Orvieto is een schatkamer van kunstwerken, maar ook een aangename plek om rustig rond te wandelen. Wij slenterden door de oude straten en eindigden de dag met een Umbrische maaltijd. De heerlijke witte wijn Orvieto is aan te raden. Deze wijn wordt gemaakt van de druiven van oude wijnranken die op de heuvels rondom de historische stad groeien.

Lago di Bolsena

De tocht gaat verder langs Bolsena. Deze plaats ligt aan een vulkanisch meer en wordt gedomineerd door de Rocca Monaldeschi, een 13de-eeuws fort en tegenwoordig een museum. Bij het meer zijn boten, surfplanken en kano’s te huur.

Pitigliano

Via de plaatsen Vitozza en Sorano bereikten we Pitigliano, een aansprekend tufsteenstadje dat recht uit de rotsen lijkt op de rijzen. In het net van middeleeuwse straatjes is een klein joods getto verscholen. Ooit was Pitigliano een toevluchtsoord voor de uit Rome verbannen joden, maar ook uit de steden Siena en Florence. In de wirwar van straatjes zitten nu vele kleine ambachtelijke winkels en lokale restaurants gevestigd. In de vallei van Pitigliano zijn ten minste 10 grote Etruskische graven terug te vinden. Het pad, Via Cave, kun je volgen en leidt naar verschillende necropoli.

Parco Archeologico Città del Tufo

In het gebied van Sorano en Sovana ligt het belangrijkste natuur- en historisch park -Parco Archeologico Città del Tufo, een Etruskische necropolis (dodenstad).

Het ligt zo dicht bij Sovana dat je jezelf het begravingritueel kunt voorstellen en de Etrusken over de uit de tufsteen gehakte paden ziet lopen naar deze ceremoniële plaats om hun doden bij te zetten. Bij de ingang van het park kun je een kaartje kopen en vervolgens klim je via verschillende hellingen en paden naar de verschillende graven in dit gebied.

Porto Ércole

Via de plaats Montemerano zetten we koers naar Argentario. Anders dan de glooiende Maremmaheuvels wordt de kustlijn van Argentario gekenmerkt door de steile kliffen en beschutte stranden. Het schiereiland heeft gezellige stadjes, maar ook prachtige natuur. Voor gezelligheid ga je naar de levendige haven van Porto Santo Stefano. Voor rust en natuur ga je naar Orbetello, dat beroemd is om zijn ligging en zijn vissers die nog met traditionele technieken werken.

Het schiereiland is ook bekend geworden door de Oranjes. Prins Bernard en Koningin Juliana bezochten bijna elk jaar hun vakantiehuis L’Elefante Felice gelegen in het plaatsje Porto Ércole. Deze bekende Toscaanse badplaats is al jaren in trek onder de jet set. De haven staat bekend om haar luxe boten en waar je heerlijk kunt eten en relaxen. Voor ons een mooi eindpunt van een afwisselende autoroute. Hier genieten we van zon, het zicht over de diepblauwe baai, het kijken naar mensen, een gelato en een aperitivo.

2 reacties op “Een Etruskische reis

  1. These photos are stunning. Thank you for sharing!

  2. pieterarnolli

    Grazie mille

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.