Toscane

Pienza is de parel van de Renaissance

Uitzicht vanaf Pienza over de heuvels van Val d'Orcia in Toscane
DiscoverCars.com

Wie het schilderachtige Val d’Orcia bezoekt, zal zich verwonderen over de schoonheid van dit Toscaanse landschap. De streek behoorde ooit bij Siena. Glooiende heuvels bedekt met klaprozen of zonnebloemen wisselen elkaar af. Omringd door olijfbomen en hooggelegen op groene heuvels vind je pittoreske dorpen. Cipressenlanen leiden bezoekers naar oude boerderijen. Het is een door mensenhanden geschapen renaissancelandschap dat door veel schilders en fotografen is vastgelegd. Sinds 2004 staat Val d’Orcia op de UNESCO-Werelderfgoedlijst. Midden in dit prachtige landschap ligt Pienza.

Korte geschiedenis van Pienza

En dan daar, midden in dit bekoorlijke landschap, staat op een heuvelrug een ander schoolvoorbeeld van de renaissance, de ideale stad Pienza. Het was Paus Pius II die zijn geboortestad Corsignano liet omvormen tot een kunststad. De Florentijnse architect Bernardo Rossellino nam de opdracht aan en vanaf 1459 werd in 3 jaar tijd, volgens renaissanceregels, het centrum verbouwd. Natuurlijk was de Paus nauw betrokken bij iedere stap die er werd genomen. Ook Pienza staat sinds 1996 op de UNESCO-Werelderfgoedlijst.

Pienza in Toscane
Pienza in Toscane
Avant l'orage
Pienza in toscane

Historisch centrum van Pienza

We parkeren de auto aan de rand van het stadje en wandelen het historisch centrum binnen. Je vraagt je af of Pienza misschien gebouwd is als decor voor een of andere Italiaanse film. De kathedraal, het stadhuis en de prachtige paleizen rondom de centrale Piazza Pio II zijn stuk voor stuk architectonische hoogstandjes. De klokkentoren en het interieur van de Duomo hebben Germaanse kenmerken. De paus was altijd gefascineerd van de lichteffecten van Duitse kerken die hij tegenkwam tijdens zijn reizen. Prachtig is de voorgevel van de Duomo opgetrokken uit travertijn. Het Palazzo Piccolomini, ooit het woonhuis van de Paus, is tegenwoordig een museum.

Het was Franco Zeffirelli die het stadje gebruikte voor zijn film Romeo en Julia in 1968. Jaren later in 1996 was het de beurt aan de film The English Patient.

De straatjes met mooie huizen liggen keurig gerangschikt rond het plein. Ze nodigen je uit om verder rond te dwalen en te genieten van een schatkist vol prachtige huizen en monumenten. Bloempotten gevuld met allerlei gekleurde bloemen sieren de huizen en straten. Het is de ideale plek om de tijd te vergeten en je te laten onderdompelen in een Toscaanse sfeer.

Pienza
Pienza
Pienza
Pienza

Magnifieke uitzichten

Vanaf verschillende punten heb je magnifieke uitzichten over het ongerepte Orciadal. Wanneer het helder weer is kun je het fort van Radicofani en Monte Amiata zien liggen. Wij nemen plaats bij het kleine café aan Via dell’Amore en genieten niet alleen van het uitzicht, maar ook van een aperitief met de beroemde Pecorino di Pienza.

Cappella della Madonna di Vitaleta

Pecorino di Pienza

Veel winkels verkopen de beroemde harde schapenkaas van Pienza. Het is de combinatie van schapenmelk en wilde kruiden uit de vallei die de kenmerkende smaak aan de Pecorino kaas geeft. De schapen grazen vrij rond in het dal waar wilde bloemen als munt en distels groeien. De melk krijgt hierdoor een zoet kruidige smaak. Er zijn verschillende soorten en smaken, afhankelijk hoe lang de kaas gerijpt is, of op smaak is gebracht met bijvoorbeeld truffel.

Omgeving

Het maakt niet uit wanneer je Pienza bezoekt, ieder jaargetij heeft ook hier zijn charmes. Voor ons zijn lente en herfst wel de mooiste periodes. Het is dan stukken rustiger en niet zo warm. In de directe omgeving zijn bijzondere plekken te ontdekken waaronder Cappella della Madonna di Vitaleta. Het kapelletje is misschien wel een van de meest gefotografeerde monument van Toscane. Andere plaatsen in de buurt zijn Bagno Vignoni, Montalcino en San Quirico d’Orcia.

*The long way home*

Pienza en het Orciadal zijn zeker aan te bevelen om te bezoeken. Het prachtige landschap en het perfecte Renaissancestadje vormen één geheel, zoals Paus Pius II altijd bedoeld heeft. De kleuren van Pienza en de weelderige vegetatie van de glooiende Toscaanse heuvels sluiten naadloos aan elkaar. Het is niet voor niets dat deze streek is uitgegroeid tot een iconisch beeld van Toscane.

Hotels in Val d’Orcia

 

0 reacties op “Pienza is de parel van de Renaissance

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.