Toscane

Wat is er te zien en te doen in San Quirico d’Orcia

de kerk van San Quirico d'Orcia in Toscane

San Quirico d’Orcia is een Toscaans dorp gelegen in de provincie Siena, in het hart van Val d’Orcia erkend als UNESCO-Werelderfgoed. In de Middeleeuwen ontwikkelde San Quirico zich uit tot een belangrijke rustplaats, omdat het aan de route ligt van de beroemde pelgrimsroute de Via Francigena. Daarnaast is het altijd een belangrijk ontmoetingspunt geweest voor handelaren uit Umbrië en Le Marche die op weg waren naar Florence en Siena.

Tegenwoordig is San Quirico d’Orcia een kleine schatkamer van oude wonderen genesteld tussen glooiende heuvels. De mooie uitzichten zal iedereen doen versteld staan. Maak kennis met de onmiskenbare charme en een uniek historisch centrum van middeleeuwse architectuur en onsterfelijke tradities.  

Historische monumenten van San Quirico d’Orcia

Het dorp San Quirico ligt op de top van een kleine heuvel tussen twee andere belangrijke Sienese dorpen, namelijk Montalcino en Pienza. Het middeleeuws centrum wordt omringd door 15e -eeuwse muren en wordt gescheiden door de hoofdstraat Via Dante Alighieri. Voor een groot deel zijn de stadsmuren nog intact, inclusief enkele torens, maar de toegangspoorten zijn verdwenen. Wie de muren oversteekt en het hart binnenwandelt ontdekt al snel de charme van het dorp. Prachtige palazzo’s en religieuze gebouwen sieren de kleine Toscaanse citadel.

San Quirico d’Orcia

Het belangrijkste monument is de Colleggiata di San Quirico e Giulitta, daterend uit de 11e eeuw, met aan de buitenkant een Romaans uiterlijk, maar binnen versierd met gotische en barokke elementen. Het heiligdom is opgetrokken uit zandsteen en travertijn en gebouwd bovenop een reeds bestaande parochiekerk die dateert uit de 8e eeuw. De gevel is verfraaid met een roosvenster en een schitterend portaal. De kerk van Santa Maria Assunta is een ander belangrijk religieus monument met daarvoor het Ospedale della Scala, dat onderdak en waar nodig hulp aanbood aan degenen die de lange Via Francigena volgden. Het dateert uit de 12e eeuw en op de binnenplaats staat nog steeds een oude waterput. Palazzo Chigi huisvest tegenwoordig het gemeentehuis en bewaard enkele belangrijke werken van Romeinse schilders.

San Quirico d’Orcia
San Quirico d’Orcia
San Quirico d’Orcia
San Quirico d’Orcia
San Quirico d’Orcia

In het dorp is geen gebrek aan groen. Een aangename plek om wat tijd door te brengen is in de zogenaamde Horti Leonini aan de Piazza della Libertà. Het zijn een reeks tuinen die aan het einde van de 16e eeuw in opdracht van Diomede Leoni werden aangelegd. In het midden van al het groen staat het standbeeld van Cosimo III de’Medici.

San Quirico d’Orcia

Omgeving van San Quirico d’Orcia

Maar de echte natuurliefhebbers maken een tocht door het omringende landschap. Glooiende heuvels worden afgewisseld met korenvelden, olijfbomen en wijngaarden. Kostbare olijfolie, maar ook de Brunello di Montalcino wijn en de Pecorino kaas van Pienza worden hier geproduceerd en zijn slechts enkele lokale specialiteiten. Het gebied is bezaaid met trattoria’s waar je de typische Sienese specialiteiten en Toscaanse culinaire tradities kunt proeven.

Bagno Vignoni

Thermale bronnen worden al eeuwenlang voor therapeutische doeleinden gebruikt. Beroemd is het gehucht Bagno Vignoni met een historische waterpiazza, gevoed met thermaal water dat al populair is sinds de Etrusken en Romeinen. Tegenwoordig kun je er niet meer in zwemmen, maar zijn er moderne spa-faciliteiten voor in de plaats gekomen.

Madonna di Vitaleta

Niet te missen is Madonna di Vitaleta, een van de iconen van Val d’Orcia. De kleine witte kapel met zijn fraaie cipressen ligt tussen San Quirico en Pienza en is misschien wel de meest gefotografeerde locatie van het gebied. Het is gebouwd in de 16e eeuw ter ere van de Madonna die op deze locatie verscheen aan een jonge herderin. Het is niet zomaar een eenzame kerk in de heuvels, maar een romantisch plaatje omgeven door de intense kleuren van de omringende heuvels en indrukwekkende luchten. Jaarlijks wordt het door honderden mensen bezocht.

San Quirico d’Orcia heeft geen gebrek aan kostbare kunstschatten en architectonische hoogstandjes. Het is een heerlijk dorp voor een dagje uit of een uitstekende locatie om vanuit hier de landelijke Toscaanse omgeving te verkennen.

0 reacties op “Wat is er te zien en te doen in San Quirico d’Orcia

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.