Puglia

Peschici, een witgepleisterd dorp in Puglia

Peschici in Gargano

Het witgepleisterde dorp Peschici domineert de noordkust van de Gargano, geflankeerd door stranden en overhangende rotsen die in zee lijken te storten. Vanaf een voorgebergte van 90 meter hoogte kijkt het oude vissersdorp uit over de Adriatische Zee. Deze prachtige kust van de regio Puglia is zo mooi dat het zomers veel mensen trekt. Naast een schone zee en een prachtige natuurlijke omgeving herbergt Peschici vele interessante historische monumenten. Wij bezochten het Normandische kasteel, oude kerken en slenterden door smalle straatjes, bezochten de stranden en de omringende omgeving.

Peschici en zijn Historisch centrum

Het historisch centrum van Peschici wordt omringd door de muren van het oude Byzantijnse kasteel. We wandelen door een labyrint van smalle straatjes die op sommige punten deels zijn uitgehouwen in de rots. Overal zitten ambachtelijke winkeltjes, restaurants en bars. We beklimmen de vele trappen en verdwalen in de witte straatjes. De klassieke symbolen van de Gargano, de vis en de vogel, kom je overal tegen, vooral op vazen, sierborden en als decoratie op andere souvenir artikelen.

Peschici Puglia Gargano
Peschici Puglia Gargano
Peschici Puglia Gargano

Een fascinerende mix van architectonische stijlen sieren het straatbeeld. Koepelvormige daken zijn duidelijk van oosterse oorsprong. De kerk is gewijd aan de patroonheilige Sint Elia en het Normandisch kasteel dateert uit de periode tussen de 10e en 11e eeuw. Het werd gebouwd om, zoals alle vestingwerken in het gebied, aanvallen van de Saracenen en piraten af te wenden. Een must is een stop bij een van de terrassen in het kasteel met een verbluffend uitzicht op zee.

De abdij van Kàlena is een van de oudste historische getuigenissen in Peschici. De overblijfselen zijn van een benedictijnenklooster. Volgens historisch bewijs dateert het uit het jaar 872 en behoort het tot een van de oudste kloosters van Italië. Het complex heeft zich door de eeuwen heen omringd met legendes. Men beweert dat er een geheime ondergrondse doorgang is die leidt naar het strand van Jalillo, gebruikt door de monniken om te ontsnappen aan barbaarse invallen. Er wordt zelfs gezegd dat er een schat begraven ligt die tot de piraat Barbarossa behoorde.

Historische torens langs de kust

Ook zijn de vele torens in het gebied van historisch belang en vertellen de onrustige geschiedenis van de streek. Ze werden gebouwd om de talloze Saraceense aanvallen af te wenden en hadden duidelijk een offensieve functie. Langs de kust staan zo’n 25 torens die op enkele kilometers van elkaar zijn gebouwd. Vele daarvan zijn gebouwd in de 2e helft van de 16e eeuw op hoge kliffen en met zicht op zee.

Bijna alle torens hebben de vorm van afgeknotte piramides met een vierhoekige basis. Het verdedingssysteem heeft het volgehouden tot de Turkse piraten aan wal kwamen en grote vernielingen aanbrachten. Een van de overgebleven torens die een bezoek waard is, is de toren van Monte Pucci. Op heldere dagen kun de Tremiti-eilanden zien liggen.

Peschici Puglia Gargano
Peschici Puglia Gargano

Stranden bij Peschici

Vanaf grote hoogte kijken we naar beneden naar de baai met zijn witte strand dat overgaat in het blauw van de zee. Witgepleisterde huizen rondom de baai worden afgewisseld met geurige dennenbossen. Zomers is het hier komen en gaan van toeristen. 6 km verderop vind je het mooie strand van Zaiana. Iets verder is het strand van Manaccore favoriet en willen we het strand van Procinisco en de baai van San Nicola ook benoemen. Maar er zijn er natuurlijk meer langs de kust van Gargano, waar je wordt overdonderd door de schitterende ongerepte omgeving en witte stranden.

Nationaal Park Gargano

Het Nationaal Park Gargano biedt veel mogelijkheden om te wandelen of te fietsen. Iets meer landinwaarts wordt het rustiger en groener. Men geniet van de geluiden, geuren en kleuren van het achterland. Het gebied bezit een grote verscheidenheid aan planten en dieren. Heuvels worden bedekt met mediterraan struikgewas en bossen geven een aangename verkoeling.

Nabijgelegen dorpen

Naast Peschici zijn er meer schilderachtige dorpen te ontdekken. Zo is er Vico del Gargano, een dorp gebouwd op een heuvel iets verder landinwaarts. Dit middeleeuws dorp behoord tot de ‘I Borghi più Belli d’Italia’, oftewel tot de mooiste dorpen van Italië. Rodi Garganico is mooi voor een bezoek, maar is Vieste misschien wel een van de meest karakteristieke dorpen van Gargano. Deze laatstgenoemde wordt niet voor niets ‘de parel van Gargano’ genoemd.

Kortom Peschici en het Nationaal Park Gargano is een toplocatie tussen zee en bergen. Hou je van zee, cultuur, lekker eten en een schitterende natuurlijke omgeving? Dan weet je misschien nu wel wat je volgende Zuid-Italiaanse bestemming is.

0 reacties op “Peschici, een witgepleisterd dorp in Puglia

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.