Toscane

Toscaanse dorp Santa Fiora

het visvijfer van het dorp Santa Fiora in Toscane

Het Toscaanse dorp Santa Fiora wordt omgeven door dichte kastanjebossen en bevindt zich ten zuiden van de Monte Amiata. Het historisch centrum is een aaneenschakeling van karakteristieke oude straatjes, gebouwd op een rosachtige helling boven de rivier de Fiora. Dit charmante dorp ligt buiten de gebaande paden en was voor ons een aangename verrassing. Het middeleeuws dorp wordt gedefinieerd als een van de mooiste dorpen van Italië en staat dan ook op de lijst van ‘I borghi piu belli d’Italia’.

Monte Amiata

Met zijn 1738 meter hoogte is de uitgedoofde vulkaan Monte Amiata een van de mooiste gebieden in Midden-Italië. Deze grootste dode vulkaan van Italië strekt zich uit tussen de Maremma, Val d’Orcia en Val di Chiana. De contour van de berg domineert de skyline van Zuid-Toscane. Het is een streek van rotsen, bronnen, rivieren en soms haast ondoordringbare bossen. In tegenstelling tot andere gebieden van Toscane wordt de Monte Amiata niet druk bezocht. Het is het domein van wandelaars, maar ook van liefhebbers voor de Toscaanse keuken met zijn talrijke authentieke gerechten.

Korte geschiedenis

De weg die we volgen verbindt pittoreske dorpen en gehuchten. De reis slingert door een prachtig kastanjebos met een rijke fauna. Deze berg was al het grondgebied van de Etrusken en later een schuilplaats voor monniken. Santa Fiora werd gesticht rond het jaar 833 en werd later geregeerd door de Aldobrandeschi-familie.

Verder in de geschiedenis kwam het onder controle van de familie Sforza te staan die het oude stadje verfraaide met kunstwerken en architectonische monumenten waaronder enkele prachtige palazzo’s. Niet alleen Santa Fiora, maar ook het gehele grondgebied kende in deze periode een grote ontwikkeling. Tegenwoordig, nadat de mijnen werden gesloten, is het toerisme de belangrijkste inkomstenbron.

Historisch centrum van Santa Fiora

Het historisch centrum van Santa Fiora kan gesplitst worden in drie delen: Castello, Borgo en Montecatino. Ons bezoek begint in het oudste deel, het Castello district. Hier zijn de overblijfselen van de Aldobrandeschi gebouwen en vestingwerken nog steeds zichtbaar rond het middeleeuwse plein. De prachtige kerken van Sant’Agostino en Santa Chiara zijn gevestigd in het Borgo district, omgeven door muren en waar ook het Joodse getto zich bevond. De mooie kerken zijn bescheiden maar worden zorgvuldig onderhouden en herinneren aan het rijke verleden.

De laatste wijk Montecatino bereiken we via de San Michele-poort en wordt gekenmerkt door een prachtige peschiera, aangelegd door de familie Sforza. Eeuwenlang werd het gebruikt als visvijver waar vis in werd gekweekt voor de gehele gemeenschap. Nu is het een zeer aangename parktuin met linde- en kastanjebomen, cipressen, pijnbomen en magnolia’s. We bezoeken de kerk van Madonna delle Nevi met zijn witte gevel, dat deels boven de rivier de Fiora is gebouwd. Door een glazen vloer zie je het water stromen. De muren zijn prachtig versierd met fresco’s.

Santa Fiora
Santa Fiora
Santa Fiora

Omgeving van Santa Fiora

In de omgeving liggen wandelpaden die naar of langs waterbronnen en gehuchten leiden. Bijzonder fraai is het gehucht Bagnolo dat bekend staat als de ‘stad met zeven bronnen’.

Mensen die van kastanjeproducten houden zijn hier op de hellingen van de Monte Amiata op het juiste adres. Elk jaar in oktober vindt het kastanjefestival plaats en worden de uitstekende IGP-Kastanjes uit deze bossen van de gemeente Santa Fiora in het zonlicht gezet. Overal worden kastanjeproducten gegeten zoals gepofte kastanjes en kastanje polenta. Natuurlijk zit het bos vol paddenstoelen die gebruikt worden in diverse authentieke gerechten die van generatie op generatie worden doorgegeven. Het brood is hier altijd vers en de groenten zijn altijd seizoensgebonden.

Santa Fiora, maar zeker ook de omgeving en ander dichtbijgelegen dorpen met ieder een eigen karakter, is onweerstaanbaar charmant. Het is een omgeving die zich vasthoudt aan oude tradities en gewoontes. Het oude dorp heeft een geheel eigen identiteit en het moeilijk is om er niet verliefd op te worden.

0 reacties op “Toscaanse dorp Santa Fiora

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.