Friuli-Venezia Giulia

Spilimbergo, de stad van mozaïeken

Spilimbergo is een van de kleine parels van de regio Friuli-Venezia Giulia en staat bekend als ‘de stad van mozaïeken’. Deze titel heeft het historisch dorp gekregen vanwege de aanwezigheid van de mozaïekschool die over de hele wereld beroemd is. Maar Spilimbergo heeft meer te bieden en wordt gekenmerkt door zijn middeleeuwse straatjes met zuilengangen en prachtig beschilderde gebouwen.

Op ongeveer 30 kilometer van de stad Pordenone ligt het interessante Spilimbergo aan de oevers van de rivier de Tagliamento. Wanneer we het dorp benaderen is het even zoeken waar precies het historisch centrum zich bevindt. Na een kleine wandeling lopen we onder de Porta Nova, daterend uit 1399, het centro storico binnen. Op de buitengevel is er een leeuw, die het wapen van de heren van Spilimbergo vasthoudt, geschilderd.

Korte geschiedenis van Spilimbergo

De geschiedenis van Spilimbergo begint rond de 11e eeuw wanneer de Spengenbergs, oorspronkelijk uit de Oostenrijkse staat Karinthië, zich hier vestigden. De naam van het dorp is dan ook afgeleid van het castrum de Spengenberg dat vlakbij een Romeinse weg lag die naar Duitsland leidde. Het dorp heeft zijn middeleeuwse structuur grotendeels behouden met stadsmuren die boogstraatjes en pleinen omarmt.

Het welvarende Spilimbergo ontwikkelde zich tot een belangrijk handelscentrum. Ten tijde onder de Serenissima Republiek raakte het verstrikt in oorlogen en bloedige gevechten. Het castello, gebouwd in 1120, werd toen ook herbouwd nadat het door een brand werd verwoest. Om deze reden zie je meerdere gebouwen die niet hun oorspronkelijke vorm hebben behouden. In de 15e en 16e eeuw beleefde Spilimbergo zijn hoogtepunt en trok als een magneet verschillende kunstenaars naar zich toe.

Spilimbergo

De aardbeving van 1976

Een belangrijke gebeurtenis in de moderne geschiedenis is de verwoestende aardbeving van 1976. In minder dan een minuut veranderde het leven van de inwoners in een grote chaos. Dankzij de ijver en snelle reactie van de Friulanen, die de gebouwen en monumenten stutte, werd ondanks de opeenvolgende schokken voorkomen dat er nog meer schade werd toegebracht. De wederopbouw en opmerkelijke goede restauratie is tot op de dag van vandaag te bewonderen en verdient een grote belangstelling.

Historisch centrum van Spilimbergo

Grote indruk maken de schitterende gebouwen aan de Corso Roma die naar Piazza Garibaldi leidt. Het is de hoofdstraat die het oude centrum van oost naar west doorkruist. Opvallend zijn de veelkleurige gebouwen met op sommige gevels prachtige fresco’s. Zo is de gevel van Palazzo Ercole volledig beschilderd met mythologische motieven. Het beschilderen van statige palazzo’s werd veelvuldig gedaan in Friuli. Halverwege de Corso Roma kun je genieten van de beschilderde façade van Palazzo Monaco.

Het juweel van Spilimbergo is de kathedraal van Santa Maria Maggiore uit 1284 en is een van de belangrijkste Friuliaanse gotische gebouwen. Het interieur is verrijkt met meesterwerken van verschillende kunstenaars. Bijzonder fraai zijn de pastelkleurige fresco’s uit de 14e eeuw. Even leek de aardbeving van 1976 de kathedraal doen bezwijken, maar door de snelle reactie van de inwoners werd door stutten een grotere schade voorkomen.  

Een bezoek aan Spilimbergo kan niet worden afgesloten zonder een bezoek te brengen aan het kasteel, het meest oostelijke gebouw van de stad, gebouwd aan de rand van de rivier de Tagliamento. Een brug over de gracht geeft toegang tot het complex. Het Castello di Spilimbergo zoals we het tegenwoordig kunnen bewonderen is niet het originele gebouw. In de middeleeuwen heeft het talrijke belegeringen moeten doorstaan tussen Venetiaanse en Friuliaanse heren. In 1511 werd het tijdens een volksopstand in brand gestoken en vervolgens in 1566 herbouwd. Daarna volgden er diverse veranderingen. Tegenwoordig ziet het kasteel er meer uit als een adellijke woning, netjes gerangschikt rond een grote centrale binnenplaats. Prachtig zijn enkele gevels met sierlijke fresco’s.

Mozaïekschool

De prestigieuze mozaïekschool van Spilimbergo is wereldberoemd. Het werd in 1922 opgericht en nog steeds geven bekwame leraren les op deze academie. Hier leeft de geest van de oude Romeinse en Byzantijnse mozaïektraditie nog steeds voort, maar worden ook nieuwe technieken ontwikkeld en onderwezen. Tegenwoordig zijn ze verantwoordelijk voor decoratieve vloer- en wandmozaïeken over de hele wereld, zoals op luchthavens, in hotels, universiteiten, kathedralen, maar ook in particulieren woningen.

Spilimbergo heeft zijn naam als ‘de stad van mozaïeken’ gevestigd en is een van de mooiste en interessantste kunststeden in Friuli-Venezia Giulia. Het is een uitzonderlijk dorp, waarbij zeker de Italië liefhebbers die op zoek zijn naar authenticiteit, blij verrast zullen zijn.

0 reacties op “Spilimbergo, de stad van mozaïeken

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.