Puglia Stedentrip

Stadswandeling Lecce, een meesterwerk van overdadig barok

Barokke gevel in Lecce

Het historisch hart van Lecce is een groot meesterwerk van overdadig barok. Dit buitengewone artistieke erfgoed is te danken aan 17e -eeuwse architecten en kunstenaars die de gevels van kerken, paleizen en poorten met hun fantasieën tot leven brachten. In opdracht van religieuze ordes, rijke kooplieden en de aristocratie werden schitterende gebouwen en residenties gebouwd. Het lokale goudgele zandsteen was uitermate geschikt om te bewerken.

Lecce, het ‘Florence van het zuiden’

Het barokke Lecce is een bijzondere stad gelegen in de hak van de Italiaanse laars. Het zal iedere bezoeker versteld doen staan met fraaie architectuur en overdadig en gedetailleerde versieringen. Wandel mee langs enkele hoogtepunten van het ‘Florence van het zuiden’.

Castello

Aan de Viale Francesco Lo Re, leidt de oude Porta San Biagio naar het Castello. Gebouwd door Karel V in 1539 bloeide Lecce onder zijn bewind op en heeft hij er vervolgens de hoofdstad van Puglia van gemaakt. Het kasteel werd gebruikt als fort voor militaire activiteiten en een deel ervan ook als theater. Fraai zijn de prachtige binnenruimtes met gebeeldhouwde kapitelen en glas-in-loodramen. Tegenwoordig worden er tentoonstellingen gehouden.

Lecce

Piazza Sant’Oronzo

Niet veel verder westwaarts bevindt zich Piazza Sant’Oronzo en markeert het einde van de Via Appia, de Romeinse weg naar Zuid-Italië. De piazza is opgedragen aan de patroonheilige St. Oronzo die de stad redde van de pestepidemie in de 17e eeuw. Vlakbij de zuil met daarop het standbeeld van de heilige staat het Palazzo del Sedile met een loggia gebouwd in 1592. Alle elementen van de piazza lijken hier samen te smelten tot een uitzonderlijk en harmonieus geheel. Deze huiskamer van de stad komt tot leven door zijn cafés, winkels, kantoren en is altijd vol mensen. Beeldschoon is de 16e -eeuwse kerk van Santa Maria della Grazie.

Blikvanger van het plein zijn de ruïnes van een Romeins amfitheater uit de 2e eeuw dat tot 1929 onder Piazza Sant’Oronzo lag verstopt. Sindsdien is het gedeeltelijk opgegraven. Het theater bood plaats aan meer dan 25.000 toeschouwers. Tijdens opgravingen kwamen marmeren beelden, zuilen en bogen tevoorschijn.

Lecce

We wandelen langs het Palazzo Carafa en gaan westwaarts de Via Vittorio Emanuele II op, een hoofdstraat die Piazza Sant’Oronzo met Piazza del Duomo verbindt en het historisch centrum van west naar oost doorkruist. Overal waar je loopt kun je omhoogkijken om prachtige figuren in de vorm van engelen, menselijke gezichten, dieren, planten en door decoratief gekrulde ondersteunde balkons te bewonderen. Deuren en ramen worden omlijst door zoveel verschillende decoratieve elementen dat je er de tel kwijtraakt.

Piazza del Duomo

Een van de meest mooiste barokke pleinen van Italië is Piazza del Duomo dat aan drie kanten wordt omsloten door opmerkelijke gebouwen. De piazza wordt gedomineerd door de Kathedraal, de klokkentoren, het Palazzo Vescovile en het Seminarium. In de middeleeuwen verscholen inwoners van de stad zich hier op het afgesloten plein tegen vijandelijke aanvallen. We draaien onze hoofden rond en het plein lijkt wel op een filmdecor.

Lecce Puglia

De kathedraal werd gebouwd in 1144, herbouwd in 1230 en vervolgens opgetrokken in barokstijl tussen 1659 en 1670. De klokkentoren van 70 meter hoog werd eraan toegevoegd. Het godshuis heeft twee gevels waarvan de een sober is en de ander opzichtig en extravagant versierd. Het interieur is sierlijk met beschilderde houten plafonds. Van de 12 kapellen is Cappella Sant’Oronzo de meest opvallende met vier standbeelden rondom een altaarstuk dat de beschermheilige van de stad uitbeeldt.

Lecce Puglia

De Via Emanuele gaat over in de Via Libertini waar de schitterende barokke kerken Santa Teresa, Chiesa del Rosario en Sant’Anna aan staan. In totaal telt het centrum meer dan 40 kerken waarvan de meeste werden gebouwd of gerenoveerd tussen de 16e en eind 18e eeuw.

Lecce Puglia
Lecce Puglia

Basilica di Santa Croce

Terug op Piazza Sant’Oronzo lopen we richting Basilica di Santa Croce, de meest gevierde barokke kerk van Lecce met een uitbundig versierde façade. Het eindresultaat heeft 150 jaar op zich laten wachten, zolang heeft men aan dit magnifiek staaltje van barokarchitectuur gewerkt. Santa Croce werd halverwege de 16e eeuw gebouwd in opdracht van een van de rijkste religieuze ordes van de stad, die van de Celestijnen, een tak van de benedictijnse kloosterorde. De gevel is vol symboliek, variërend van renaissancestijl tot barok.

De gedetailleerde steengravures zijn overweldigend. Van monsters tot fantasievolle wezen en van planten tot dieren sieren het bouwwerk. Naarmate de dag vordert en de zonnestralen steeds langer worden, lijkt het net of de gevel met zijn bonte stenen verzameling van figuren tot leven komt. Bijzonder fraai is het grote roosvenster dat glinstert in het zonlicht.

Lecce Puglia
Lecce Puglia

Het barokke interieur is weelderig, harmonieus en elegant. Grenzend aan Santa Croce is een Celestijns klooster dat nu het Palazzo del Governo is met eveneens een uitgebreide versierde gevel.

Lecce Puglia

Het historisch centrum van Lecce

Maar Lecce bestaat niet alleen uit kerken, musea en barokke gebouwen. Het historisch centrum is een groot openluchtmuseum. Verdwaal in de smalle straatjes en bewonder schaduwrijke pleintjes en binnenplaatsen. Er valt overal wel wat te zien. Smeedijzeren balustrades hangen aan gevels van antiekwinkels, ateliers, chique boetieks en meubelrestaurateurs. Ontdek de werkplaatsen van de lokale ambachtslieden van papier-marché.

Culinaire traktaties

De universiteitsstad heeft een keur aan restaurants en bars. Kies uit een groot assortiment van culinaire traktaties. De lokale cucina povere is smaakvol en bestaat grotendeels uit groenten. Spoel handgemaakte pasta’s zoals overheerlijke orecchiette weg met een uitstekende lokale wijn zoals de rosé Salice Salentino. Zorg ervoor dat je de lokale rustico proeft of de beroemde pasticciotto leccese.

Lecce Puglia
Lecce Puglia
Lecce Puglia

Lecce is een pronkjuweel dat wordt omringd door de uitgestrekte olijfgaarden van Salento, een landelijke streek met de charme van boerentradities. De stad is een goede uitvalsbasis om de regio te verkennen. De stranden aan de oostkust en westkust zijn goed te bereiken. Langs de kustlijn strekken zich prachtige zandstranden uit die tot de mooiste van Italië behoren. Blauwtinten van de zee en de groene weelderige mediterrane vegetatie schitteren in het warme zonlicht en vormen een perfecte afsluiting na een portie uitbundige barocco leccese.

0 reacties op “Stadswandeling Lecce, een meesterwerk van overdadig barok

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.