Lombardije Stedentrip

Bergamo en zijn ontelbare verrassingen

Uitzicht op de kerk van Bergamo Alta in Lombardije

Bergamo is een noord-Italiaanse stad van zeldzame schoonheid. Gelegen op de zuidelijke uitlopers van de Alpen is het een stad met ontelbare verrassingen. Middeleeuwse torens, Venetiaanse muren, prachtige kerken en charmante pleinen vertellen de lange geschiedenis van invloedrijke heersers. Het waren de Etrusken die het Barra noemden voor het door de Romeinen werd bezet. De grootste stempel is gedrukt door de Venetianen die er regeerden tussen de 15e en de 18e eeuw.

De Lombardische stad kun je het beste beleven tijdens een wandeling. Vanuit de benedenstad, het moderne gedeelte, namen wij de kabelbaan naar de bovenstad. Eenmaal boven zet je voet in het historisch hart van Bergamo waar je wordt getrakteerd op fascinerende, historische en artistieke meesterwerken. Door de eeuwen heen is het perfect bewaard gebleven, zo goed dat je nog steeds de imposante bastions kunt bewonderen die in de 16e eeuw zijn gebouwd door de Venetianen.

Piazza Vecchia, het kloppend hart van Bergamo

Het kloppend hart van Citta Alta is Piazza Vecchia, een fraai harmonieus plein dat wordt omzoomd door een indrukwekkende verzameling van palazzo’s uit de middeleeuwen en renaissance. Opvallend is de rust die het plein uitstraalt en waar de lokale bevolking zich vermengt met bezoekers. Vanaf een terras bij een van de restaurants laten we de schoonheid van de omgeving op ons inwerken.

Bergamo  Lombardije

In het oog springend is het Venetiaans gotische Palazzo della Ragione met zijn zonnewijzer. Boven de gebouwen torent de 53 meter hoge Campanone uit, de symbolische toren van Bergamo die elke avond om 22.00 uur 100 keer luidt om te waarschuwen dat de stadspoorten sluiten. Worden de deuren tegenwoordig niet meer gesloten, de traditie leeft nog steeds voort. Mis het uitzicht vanaf de top van de Campanone niet, want het is spectaculair.

@blogsognoitaliano-Bergamo-Piazza-del-Duomo-Lombardije
@blogsognoitaliano Bergamo piazza vecchia Lombardije
@lisampa.8 Bergamo Lombardije..
@lisampa.8 Bergamo Lombardije..1
@lisampa.8 Bergamo Lombardije..2
@lisampa.8 Bergamo Lombardije..3
@lisampa.8 Bergamo Lombardije.
advactiva via Pixabay Bergamo Lombardije
@blogsognoitaliano Bergamo Lombardije muren
previous arrow
next arrow

In het midden staat de Contarini-fontein gebouwd in 1780 met zijn leeuw-sculpturen, het symbool van Venetië. De fontein werd niet alleen gebruikt om de piazza te verfraaien, maar was vooral om de inwoners van water te voorzien.

Piazza del Duomo, het religieus hart van Bergamo

Een paar stappen verwijderd van Piazza Vecchia vind je het religieuze hart, want achter de arcades ligt Piazza del Duomo met zijn indrukwekkende Basilica di Santa Maria Maggiore. De romaanse kerk werd in de 14e eeuw voltooid. Deze kerk en de meer dan overdadige Cappella Colleoni zijn twee meesterwerken van Giovanni Antonio Amadeo. De kleurrijke façade van het mausoleum is versierd met Bijbelse taferelen en mythologische verhalen. De architecturale stijl is een combinatie van renaissance en barok. Binnen zijn waardevolle fresco’s en sculpturen te bewonderen. In de kapel rust Bartolomeo Colleoni, leider van een huurlingenleger.

Venetiaanse muren

Bergamo is een versterkte citadel en de Venetiaanse muren staan op de UNESCO-Werelderfgoedlijst die 6 km rond de bovenstad lopen. Het verdedigingssysteem werd in 1561 op oude Romeinse muren gebouwd door de Venetianen. Omdat Bergamo nooit een belegering heeft ondergaan, zijn de muren zeer goed bewaard gebleven. Ze omsluiten het middeleeuws hart waar men naar toe gaat voor een wandeling of het aanschouwen van een zonsopgang of -ondergang.

Torre Castello San Vigilio

Een panoramische plek is bij Torre Castello San Vigilio. Het biedt het beste uitzicht over Bergamo en het omringende gebied. Een korte kabelbaan brengt je gemakkelijk verder naar boven. Terugwandelend hebben wij ons laten verwonderen door de prachtige groene omgeving.

@lisampa.8 Bergamo Lombardije
@blogsognoitaliano Bergamo Lombardije (12)
@blogsognoitaliano Bergamo Lombardije (8)
@blogsognoitaliano Bergamo Lombardije (7)
@blogsognoitaliano Bergamo Lombardije (6)
@blogsognoitaliano Bergamo Lombardije (5)
@blogsognoitaliano Bergamo Lombardije (4)
@blogsognoitaliano Bergamo Lombardije (3)
Bergamo, Lombardije
Bergamo, Lombardije
previous arrow
next arrow

Na alle indrukken is het goed om wat tijd vrij te maken om te genieten van een aperitief bij een van de vele bars of terrassen. Heerlijk eten kan overal. Gerechten op basis van casoncelli, polenta en vlees worden overal geserveerd. Het zijn gerechten die hun oorsprong hebben van de zogenaamde ‘cucina povera’, sterk verbonden met het platteland waar de noodzakelijke ingrediënten vandaan komen.

Omgeving van Bergamo

Degene die zich graag laten omringen door een natuurlijke omgeving, kunnen kiezen uit verschillende mogelijkheden. Bovendien staat de streek bekend om zijn vele kastelen. Het Regionaal Park Colli di Bergamo is een natuurgebied waar wijngaarden, kastanjebossen en olijfgaarden elkaar afwisselen. Parco delle Orobie ligt wat verder weg en is minder bekend, maar biedt volop mogelijkheden voor ontspanning. Zo ook een boottocht of een panoramische wandeling langs de oevers van het Iseomeer.

Kortom Bergamo is een van de belangrijkste kunststeden van Lombardije en is een heerlijke stad om enige tijd te vertoeven. Artistieke meesterwerken, een prachtige piazza, een aaneenschakeling van historische gebouwen en middeleeuwse straatjes maken het een topbestemming voor een dagje uit of een weekend weg.

1 reactie op “Bergamo en zijn ontelbare verrassingen

  1. Jan Nijenhof

    Je ziet het voor je. Één grote uitnodiging voor een bezoek aan de stad!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.