Stedentrip Veneto

Een fascinerende reis van Venetië naar Chioggia

Chioggia
DiscoverCars.com

We schreven al eerder over het bezoeken van de verschillende eilanden in de Venetiaanse lagune wanneer je in Venetië bent. Wil je even het drukke Venetië ontvluchten dan is onder ander Burano en/of Murano een goede keuze, maar er zijn natuurlijk meer opties. Maak een fascinerende reis van Venetië naar Chioggia. Dit bescheiden vissersdorp ligt aan de zuidkant van de Venetiaanse lagune.

Neem de vaporetto naar het eiland Lido

De reis van Venetië naar Chioggia duurt ongeveer 1 ½ uur. Om het schilderachtige Chioggia, aan de buitenste rand van de lagune, te bereiken neem je de vaporetto naar het eiland Lido. Daar aangekomen neem je buslijn 11. Het eiland Lido is een van de lange smalle eilanden die de Venetiaanse lagune scheiden van de Adriatische Zee.

Eiland Pallestrina

De bus gaat in zuidelijke richting over de gehele lengte en langs een deel van de kust van het eiland. Vervolgens blijf je in de bus zitten wanneer deze een kleine veerboot oprijdt richting het nog smallere eiland Pallestrina. De busrit eindigt bij de begraafplaats waar wij vervolgens de laatste etappe afleggen met een vaporetto naar onze eindbestemming Chioggia.

Het landschap van de lagune is schitterend en bezaaid met vissershutten op stelten. We passeren de Porto di Chioggia, bewaakt door een oud fort. We zien vissersboten die onderweg zijn naar huis met hun laatste vangst. De vaporetto komt uiteindelijk aan in de kleine haven aan de noordkant van het historische deel van Chioggia.

Venetië naar Chioggia Veneto
Venetië naar Chioggia Veneto
Venetië naar Chioggia Veneto
Venetië naar Chioggia Veneto

Klein Venetië

Chioggia ligt gelegen in de regio Veneto net binnen de Venetiaanse lagune. De kleuren en de grachten zijn typisch Venetiaans en geven je het gevoel dat je ergens in Venetië bent. Het wordt niet voor niets ‘klein Venetië’ genoemd, alleen is het tempo van het leven in Chioggia een stuk rustiger.

Een wandeling brengt je langs pittoreske steegjes waar de geur van tomatensaus, olie, vis en ui je tegemoetkomt. Blauwe vissersboten worden schoongemaakt en sommige mannen herstellen hun visnetten en touwen na een dag vissen in de lagune. In de schaduw zitten traditioneel geklede vrouwen buiten in de voordeur met elkaar te praten, net als ze 50 jaar geleden deden.

Historische deel van Chioggia

Het historische deel van Chioggia ligt op een eiland. Een brede centrale straat, Corso del Popolo, loopt over de lengte van het hele eiland van noord naar zuid. Aan weerszijde van de straat zitten tal van winkels, bars en restaurants. Parallel aan deze corso ligt de mooie gracht Vena omzoomd met vissersboten. Typische Italiaanse zijstraatjes, waar wapperende was aan de gevels hangt, komen uit op de deze gracht.

Veel bezienswaardigheden heeft Chioggia niet. Het heeft twee musea, een aantal kerken en een paar kunstwerken. De openingstijden zijn beperkt en de kerken zijn tijdens de lunchperiode dicht, dus plan je bezoek aan het dorp goed. Wij zijn altijd op zoek naar de lokale keuken, er is volop keus. De visrestaurants staan bekend om de uitstekende gerechten met een ruime keuze aan zeevruchten.

Bezienswaardigheden van Chioggia

 • Chiesa di San Domenico, een kerk gelegen op zijn eigen kleine eiland.
 • Chiesa di San Giacomo Apostolo.
 • Duomo van Chioggia.
 • 14de eeuwse campanile.
 • Het Museo della Laguna Sud.
 • De Torre di Santa Maria is de oude toegangspoort naar de stad.
 • Sottomarina is een fijn strand aan zee met moderne hotels.
Venetië naar Chioggia Veneto

Kortom de mooie grachten, middeleeuwse kerken, een bruisende vismarkt, de heerlijke gerechten en de vriendelijke bevolking nodigen uit om Chioggia vaker te bezoeken.

Tip: in plaats van met de bus kun je ook met de fiets gaan, want deze kun je meenemen op de veerboten van Lido naar Pallestrina en Chioggia.

Booking.com

4 reacties op “Een fascinerende reis van Venetië naar Chioggia

 1. Dit is leuk en gaan we deze zomer doen. Na afloop zal ik de ervaringen delen. Goeie aanrader.

 2. Ann Van Cauter

  Bezoek zeker het beste restaurant: il Gatto. Zo lekker eet je in heel Venetië niet eens.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.