Lombardije Piemonte

Lago Maggiore: ontdek enkele hoogtepunten

uitzicht op het Lago Maggiore en Isola Bella

De barokke architectuur en weelderige vegetatie dragen bij aan de charme van het Lago Maggiore. Ondanks de naam ‘maggiore’ is dit het op één na grootste meer van Italië dat wordt gedeeld door de Noord-Italiaanse regio’s Piemonte en Lombardije en dat zich uitstrekt tot in Zwitserland. Omringd door een adembenemend landschap en zijn milde klimaat is het een ideale bestemming in elk seizoen. De oevers zijn verrijkt met architectonische schoonheden en groene parken. Villa’s en ‘paleisachtige’ tuinen pronken in het zonlicht en idyllische dorpen verbergen vele verrassingen. We zetten enkele hoogtepunten voor je op een rij die je niet wilt missen bij een bezoek aan het Lago Maggiore.

De Borromeïsche eilanden

Isola Madre, Isola Bella en Isola Pescatori maken deel uit van de Borromeïsche eilanden. Vanuit Stresa, de parel van het Lago Maggiore, zijn ze per boot gemakkelijk bereikbaar. Isola Madre is het grootst met zijn renaissancepaleis en botanische tuin. Voor ons was Isola Bella het meest indrukwekkende eiland. De sprookjesachtige sfeer wordt versterkt door de Italiaanse tuin, die in tien terrassen oploopt tot een hoogte van 32 meter. De prachtige uitzichten op het meer en de bergen worden omlijst met een overdaad aan bloemen en planten in de meest uiteenlopende kleuren. Het behoort tot een van de best bewaard gebleven barokke tuinen van Italië.

Op steenworp afstand ligt Isola Pescatori dat ook wel Isola Superiore wordt genoemd. Het eiland vormt een groot contrast met de andere twee en is een ideale tussenstop voor een pranzo of diner. Het vissersdorp, bestaande uit smalle geplaveide straatjes, beschikt over enkele goede restaurants waar vers gevangen vis uit het meer op het menu staat.

Stresa

Het chique stadje Stresa kijkt uit op de Borromeïsche eilanden en staat bekend om haar rijke culturele aanbod. Sinds de 19e eeuw trekt het veel bezoekers. Elk jaar vinden hier belangrijke muziekevenementen plaats, maar ook de promenade biedt een gelegenheid om te flaneren en te genieten van fraaie uitzichten over het water. Overal staan prachtige woningen en adellijke villa’s waarvan sommige zijn omgebouwd tot exclusieve hotels. Zijstraatjes zitten vol met boetieks, cafés en restaurants.

De variatie van het landschap draagt bij aan de toestroom van mensen, want het glooiende achterland en de Alpen zijn het domein van buitensportliefhebbers. De Mottarone is ’s winters een goed uitgerust skigebied.

Villa Pallavicino

Een van de mooiste villa’s van Stresa is Villa Pallavicino en wordt gekenmerkt door de aanwezigheid van een grenzeloze Engelse tuin. Het park bestaat uit een groene oase met prachtige lanen en een grote verscheidenheid aan bomen en struiken. Kastanjebomen, esdoorns en magnolia’s geven schaduw tijdens warme zonnige dagen. Het is een ideaal uitstapje voor het hele gezin, want in het park wemelt het van de dieren.

Villa Taranto en Verbania

De prachtige tuin van de prestigieuze Villa Taranto werd na WOII door een gepensioneerde schotse legerofficier aangelegd en is uitgegroeid tot een van de belangrijkste ter wereld. Zijn levenswerk omvat meer dan 20.000 planten- en bloemsoorten. Vanwege het microklimaat kunnen hier planten gedijen die het elders in Noord-Italië zouden begeven. Bloembedden, pergola’s met dikke trossen wisteria, herbaria en kassen zijn te bewonderen op een perceel van 16 hectare groot.

De villa staat bij Pallanza en is onderdeel van het prachtige stadje Verbania. Met zijn weelderige parken en tuinen staat het plaatsje bekend onder de naam ‘Tuin van het Lago Maggiore’. Sinds de 19e eeuw is het een favoriete bestemming onder de elite en adel van Europa die hier prachtige vakantieverblijven bouwden.

Hermitage van Santa Caterina del Sasso

Aan de andere kant van het meer, bovenop een richel, bevindt zich de hermitage van Santa Caterina del Sasso. Het is een fascinerende plek aan de oever die tot de regio Lombardije behoort. Volgens de legende werd de 13e -eeuwse hermitage gesticht door de rijke koopman Alberto Besozzi, die tijdens een zware storm hier aan land was gegaan en zijn toevlucht zocht in een grot. Als dank voor zijn redding werd hij kluizenaar en bouwde er een kapel ter ere van Santa Caterina. Daarna werden er nog twee kerken gebouwd door Augustijner monniken.

Rocca d’Angera

Het dorp Angera biedt schitterende uitzichten over het meer. Helemaal vanaf de Rocca d’Angera, een middeleeuws versterkt bolwerk dat gebouwd is op een rotsachtige uitloper aan de zuidwestelijke oever. Binnen herbergt het een cyclus van fresco’s, daterend eind 13e eeuw, en een poppen- en speelgoedmuseum. Een wandeling door het dorp en langs de oever is altijd een goede keuze. Verspreid door het centro storico staan belangrijke historische monumenten en in de weidse groene omgeving kunnen mooie wandelingen worden gemaakt.

Cannobio en Cannero Riviera

Bijna op de grens met Zwitserland ligt aan de westelijke oever Cannobio. De sierlijk geplaveide straatjes leiden bezoekers langs historische gebouwen en komen uit op een van de meest mooie promenades langs het meer. Ten zuiden van Cannobio bevindt zich het dorp Cannero Riviera en ook hier zijn het onmiddellijk de fraaie villa’s die in het oog springen. In de tuinen groeien citrusbomen en restaurants bieden gastronomische hoogstandjes. Beroemd zijn drie rotsachtige eilandjes, waarvan er twee de thuisbasis zijn van de ruïnes van castelli di Cannero, vestingwerken gebouwd tussen de 12e en 13e eeuw.

Al enkele jaren op rij wapperen hier de blauwe vlaggen voor het schone water en vormen de lido’s een paradijs voor watersporters en zonaanbidders.

Orta San Giulio

Niet gelegen aan het Lago Maggiore, maar aan het Ortameer, bevindt zich Orta San Giulio met pittoreske straatjes. Het lieflijke dorp wordt vaak over het hoofd gezien en ligt binnen handbereik. Indrukwekkende historische gebouwen sieren het oude centrum. Een uitstapje naar het eiland met de 12e -eeuwse basiliek van San Giulio is een aanrader, maar ook de heiligdommen op de berghelling. De 20 kappellen met terracotta beelden, die de scènes uit het leven van St. Franciscus van Assisi vertellen, vormen samen een van de negen Sacri Monti, UNESCO-Werelderfgoed.

Boottocht over het Lago Maggiore

Tot slot is een boottochtje op het meer een must, alleen al vanwege de uitzichten. Daarnaast verbindt het ook de verschillende kustplaatsen met elkaar. Leun achterover, geniet en laat de schoonheid van het mooie meer op je inwerken. Niet voor niets wordt het Lago Maggiore wereldwijd gewaardeerd, want wie eenmaal de hoogtepunten heeft gezien weet dat deze parel met geen andere Italiaanse bestemming is te vergelijken.

Lago Maggiore

0 reacties op “Lago Maggiore: ontdek enkele hoogtepunten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.