Piemonte

Cannero Riviera aan het schilderachtige Lago Maggiore

Cannero Riviera Piemonte Lago Maggiore

Het dorp Cannero Riviera kijkt vanaf een klein voorgebergte uit over het Lago Maggiore. Dit schilderachtige dorp bevindt zich op de Piemontese oever op slechts enkele kilometers van de Zwitserse grens. Zomers is het een levendige badplaats en komt men hier genieten van de mooie omgeving. Vanwege het milde klimaat heeft het een rijke mediterrane vegetatie. Dit is ook de noordelijkste plek in Italië waar citrusvruchten worden geteeld en goed gedijen. Hier groeien al eeuwenlang sinaasappelbomen.

De lente is zeker een goed seizoen om te genieten van deze prachtige omgeving rond het Lago Maggiore. Zeker dit deel van het meer waar Cannero Riviera ligt. De betoverende tuinen zijn een kakelbonte verzameling van kleuren. Zeker vanaf het water gezien is dit schouwspel werkelijk wonderschoon. Naast al die bloemen staat Cannero Riviera bekend om zijn buitengewone erfgoed van citrusvruchten. Soms lijkt het net of je ergens aan de Zuid-Italiaanse kust bent.

Korte geschiedenis van de cirusbomen

Het begon allemaal dankzij de familie Borromeo, die sinds de 16e eeuw hun tuinen met sierbomen verfraaiden. Een goed voorbeeld is de historische paleistuin op het eiland Isola Bella. Van over de hele wereld werden bloemen, planten en bomen verzameld, zo ook enkele citrusbomen. Vanwege de uitstekende ligging voor het houden van citrusvruchten werden ze ook in particuliere tuinen gepland. De koude lucht uit het noorden wordt door de berg Morissolo tegengehouden en het water verzacht de natuurlijke omgeving. Citroenen en mandarijnen groeien zo al eeuwenlang langs de oever van Cannero Riviera.

Cannero Riviera aan het Lago Maggiore in de regio Piemonte

Citruspark van Cannero Riviera

Opmerkelijk is het Citruspark van Cannero Riviera, met een grote tentoonstelling van vele soorten citrusvruchten van over de hele wereld. Daarnaast is het park opgericht om de oude tradities van de teelt weer nieuw leven in te blazen. Zo groeien hier onder ander citroenen, mandarijnen, sinaasappels, grapefruit, clementines, chinotti, pummeli en bergamots.

Wij maakten een wandeling over de prachtige boulevard langs het water. Een wandeling door de smalle straatjes van het historisch centrum is een must. Aan de oever staan schitterende villa’s te pronken en zijn het de tuinen die Cannero Riviera opfleuren met een triomf van kleuren.

Cannero Riviera aan het Lago Maggiore in de regio Piemonte

De kastelen van Cannero

Tijdens een wandeling langs het water vallen de kastelen van Cannero op die oprijzen uit het water. Ze werden tussen de 12e en 13e eeuw gebouwd en bewoond door de gebroeders Mazzardi di Ronco. De roofzuchtige broeders namen in 1404 bezit van de dorpen Cannero en Cannobio en legden de bevolking zware belastingen op. In 1414 was het de hertog van Milaan, Fillipo Visconti, die de twee bandieten dwong zich over te geven. Hun kasteel werd met de grond gelijkgemaakt en de Borromeos kregen de kans om van de eilandjes een versterkt fort te bouwen. In de 18e eeuw raakten de kastelen langzaam in verval.

De kastelen zijn tegenwoordig een gedeeld erfgoed tussen Lombardije, Piemonte en Zwitserland. Helaas zijn ze niet te bezichtigen vanwege de slechte staat waarin ze verkeren. Echter hebben de ruïnes de mooiste uitzichten over het diepblauwe water.

Cannero Riviera aan het Lago Maggiore in de regio Piemonte
Cannero Riviera aan het Lago Maggiore in de regio Piemonte
Cannero Riviera aan het Lago Maggiore in de regio Piemonte
Cannero Riviera aan het Lago Maggiore in de regio Piemonte
Cannero Riviera aan het Lago Maggiore in de regio Piemonte
Cannero Riviera aan het Lago Maggiore in de regio Piemonte
Cannero Riviera aan het Lago Maggiore in de regio Piemonte

De oude haven, omgeven door prachtige villa’s, is een andere bezienswaardigheid. Hier lagen vroeger de vissersboten die ‘burchielli’ werden genoemd. Piazzetta degli affreschi ligt nabij het stadshuis en wordt gekenmerkt met muren die volledig zijn beschilderd.

Zomers is Cannero Riviera een geliefde badplaats vanwege zijn mooie stranden. Voor de eetliefhebbers is er een ruime keuze aan goede restaurants. Wij streken neer op een van de terrassen met panoramisch uitzicht over het glinsterende water. Onthaast en geniet van het ‘la dolce vita’ gevoel.

0 reacties op “Cannero Riviera aan het schilderachtige Lago Maggiore

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.