Piemonte

Het elegante Cannobio aan het Lago Maggiore

de haven van Cannobio aan het Lago Maggiore

Het elegante Piemontese stadje Cannobio ligt uitgestrekt langs de noordwestelijke oever van het Lago Maggiore, vlak voor de grens met Zwitserland. Dankzij de schoonheid van een middeleeuws historisch centrum en de levendige promenade is het een van de mooiste locaties aan het meer.

Het historisch centrum van Cannobio

Wanneer we door de geplaveide straatjes lopen passeren we statige palazzo’s, kerken en andere architecturale juwelen die herinneren aan het middeleeuwse en renaissance verleden. Sierlijke steegjes leiden je naar beneden richting de promenade langs het meer. Tussen de huizen door vangen we de schittering van de zon op dat weerkaatst op het blauwe water. Imposante silhouetten van de bergen torenen achter ons boven Cannobio uit. Een dichte groene vegetatie lijkt het plaatsje te willen omarmen. De omgeving is werkelijk wonderschoon.

Cannobio Piemonte

De oevers van het Lago Maggiore zijn al sinds de oudheid bewoond. Tijdens de middeleeuwen ontwikkelde het gebied zich steeds verder uit en werden er meer dorpen gesticht en kastelen gebouwd. In de Renaissance waren het de eerste patriciërsvilla’s die stonden te pronken langs het water. Tegenwoordig is het Lago Maggiore een populaire vakantiebestemming en trekt het vele bezoekers uit de hele wereld. Een ruime keuze aan bars en restaurants, met name langs het water, geven wel aan dat Cannobio leeft van het toerisme.

Cannobio is in drie delen te verdelen

De promenade is te verdelen in drie delen waarvan het haventje in het middelste gedeelte ligt. Het is het heiligdom van de Santissima della Pieta dat opvalt. Het is een van de belangrijkste kerken van het plaatsje en dateert uit de eerste helft van de 16e eeuw. Aan de promenade staan huizen geverfd in verschillende kleuren met decoratieve smeedijzeren balkons waarvan enkele versierd met allerlei bloemen. Al slenterend met een ijsje en een aangename zachte warme bries vanaf het water laten we de omgeving op ons inwerken.

Cannobio Piemonte
Cannobio Piemonte
Cannobio Piemonte

Een andere bezienswaardigheid is het Palazzo del Ragione, gebouwd in de laatste jaren van de 14e eeuw maar gerenoveerd in de 17e eeuw. Onder de veranda bevinden zich verschillende wapenschilden, grafstenen en zelfs twee oude Romeinse graven. Het gebouw wordt ook wel Parasio genoemd en is het symbool van het historisch centrum. Dichtbij staat de kerk van San Vittore Martire en de klokkentoren.

Cannobio Piemonte

Lido di Cannobio

Het is een groot genoegen om rond te dwalen door de oude borgo en langs het kabbelende water. Wanneer je de historische en artistieke hoogtepunten hebt bewonderd, kun je wat tijd doorbrengen aan het Lido di Cannobio. Het is een paradijs voor watersporters met een mooi strand. Neem een duik in het water dat al vanaf 2002 de prestigieuze erkenning van de Blauwe Vlag heeft voor het schone water.

Cannobio Piemonte
Cannobio Piemonte
Cannobio Piemonte

Omgeving

Er zijn tal van wandelpaden die de Cannobina-vallei doorkruizen voor mooie wandelingen in bossen en langs glooiende weiden. Dorpjes en gehuchten liggen verscholen in de landelijke omgeving en bossen ontvlammen in de herfstperiode in de meest mooie tinten. Ieder seizoen is het hier fantastisch. Ambitieuze wandelaars betreden de hooggelegen paden die verder de bergen inlopen. Andere pakken de mountainbike of gaan paardrijden.

Wij sluiten ons bezoek af met een aperitief op een van de terrassen aan de waterkant en luisteren naar het gekabbel van het meer. Cannobio is voor ons een van de mooiste locaties aan het Lago Maggiore. Dankzij het sfeervolle centro storico en een triomf van geuren en kleuren van de aantrekkelijke natuurlijke omgeving.

4 reacties op “Het elegante Cannobio aan het Lago Maggiore

  1. Maria Delsasso

    Wij komen hier al 50 jaar, het is zo iets als thuis komen. Er zijn hier zoveel mogelijk heden, omdat je ook dicht bij zwitserland zit, als je van wandelen houd, dan kan je hier alle kanten uit. St. Anna is ook een zeer aantrekkelijke wandeling en niet te vergeten zwemmen, heerlijk. Ook veel mogelijk heden om fietstochten te maken en ook om met de racefiets om tochten te maken. ‘savonds langs de boulevaard echt gezellig, altijd muziek. Zondagochtend grote markt, zowel kleding als fruit, groenten, etc. liefhebbers kunnen hun hart ophalen. Er zijn hier drie campings Campagna, Internationale Paradis en Rivera, bij Internationale Paradis ook een mooi en groot hotel op de Camping, is een aanrader. Iets verder op dan ga naar vale Cannobina, daar heb je camping Romantica, voor wandelelaars een el dorado en zij hebben een zwembad op de camping, ook de moeite waard. Zijn op de campings ook bungalows, dus voor ieder wat wils. Dus wat houdt je tegen om hier een een bezoekje te wagen en als je hier eenmaal geweest dan ben je verkocht, dat zie je aan ons, eenmaal, altijd. Fijne vakantie.

  2. Diana Olde Riekerink

    Wij hebben hier overnacht op onze reis naar Elba in mei. Het weer was helaas iets minder, desalniettemin een prachtig plaatsje. En zo te lezen moeten we toch echt een keer terug.
    Prachtige foto’s trouwens.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.