Lombardije

Varenna, een romantische plek aan het Comomeer

Het kleurrijke Varenna behoort tot een van de mooiste dorpen aan het Comomeer, een bestemming al sinds de Romeinse periode geliefd. Ingeklemd tussen het groen van de beboste hellingen van de Lombardische Alpen en het diepblauwe water heeft het voormalig vissersdorp een schitterende ligging aan de oostelijke oever. Het lijkt bijna op een Ligurisch kustdorp, maar de nabijheid van de omringende oevers verklapt ons dat we toch echt bij een meer zijn. Ondanks dat het jaarlijks veel bezoekers trekt, heeft Varenna zijn charme behouden en hebben wij genoten van een aantal prachtige historische bezienswaardigheden.

Korte geschiedenis van Varenna

Varenna glinstert in de middagzon wanneer we met de veerboot het dorp bereiken. De gekleurde huizen en de klokkentoren steken fraai af tegen de achtergelegen bergen.  De eerste vermeldingen van Varenna dateren uit 769, maar de grootste bloei was gedurende de middeleeuwen. Onder de heerschappij van de Visconti en later van de Sforza werd het centrum verrijkt met een schitterend artistiek erfgoed zoals we dat vandaag de dag nog steeds kunnen bewonderen.  

Tussen de kleuren en geuren van het Comomeer bevinden zich de meest mooie villa’s en kastelen. Het belangrijkste kasteel van Varenna is Castello di Vezio, dat net boven het dorp met zijn silhouet fraai afsteekt tegen de blauwe hemel. Het middeleeuwse fort werd gebouwd tussen de 11e en 12e eeuw. In de loop van tijd heeft het verschillende veranderingen ondergaan. Er wordt gezegd dat Theodolinda, koningin van de Longobarden, het kasteel liet bouwen en daar haar laatste jaren heeft doorgebracht. Het privébezit is van april tot oktober in de weekenden open voor publiek.

Varenna

Historisch centrum van Varenna

Piazza San Giorgio is het kloppend hart van Varenna en wordt gedomineerd door de gelijknamige kerk. Het religieuze gebouw dateert uit de 13e eeuw en werd gebouwd op de fundamenten van een oude Romeinse tempel. Het bouwwerk is een mooi voorbeeld van middeleeuwse Lombardische architectuur en herbergt kleurrijke fresco-decoraties. Op steenworp afstand is de kerk van San Giovanni Battista te bewonderen.

Villa Monastero en Villa Cipressi

Vanaf de piazza slingeren geplaveide straatjes langs oude middeleeuwse huizen naar beneden richting het water. Aan de zuidelijke rand pronkt Villa Monastero. Het voormalig cisterciënzerklooster uit de 16e eeuw heeft door de eeuwen heen verschillende renovaties en toevoegingen ondergaan. Tegenwoordig is het een van de belangrijkste bezienswaardigheden van het Comomeer met zijn museum en kleurrijke botanische tuin. In de buurt staat de rustgevende Villa Cipressi met terrassen die aflopen naar het meer. Tussen het groene gebladerte en standbeelden biedt de locatie een schitterend uitzicht over het water.

Keuken

Naast culturele uitstapjes leent Varenna zich uitstekend voor wat ‘dolce far niente’, oftewel zalig nietsdoen. Aan de waterkant is een kleine verzameling bars en restaurants. Zoals we wel vaker schrijven is het proeven van lokale gerechten en producten een hoogtepunt tijdens een bezoek aan een bestemming. Ook Varenna stelt ons niet teleur. Hoofdingrediënten met vis zijn natuurlijk vanzelfsprekend en polenta wordt dikwijls erbij geserveerd. Opvallend is de ‘salsa verde’, een groene saus op smaak gemaakt door onder andere peterselie, ansjovis, paneermeel, azijn, kappertjes, knoflook en olijfolie. Daarna met een gelato pootjebaden in het kristalheldere water zal menigeen geen straf vinden.

Wandelen

Een van de meest romantische wandeling is de loopbrug van Varenna naar de aanlegsteiger. De brug hangt boven het water en op sommige punten is het de klimop die schaduw geeft tijdens warme zomerdagen.

Voor de echte wandelliefhebbers is de Sentiero del Viandante een uitkomst. Het 45 km lange wandelpad dateert uit de Romeinse tijd en verbindt Abbadia Lariana met Piantedo. Met slechts een paar beklimmingen wordt het als ‘gemakkelijk’ beschouwd. Een wandeling van slechts 6 km is de zogeheten ‘Greenway of the Patriarchs’ die langs enkele gehuchten loopt. 

Varenna is het makkelijkst bereikbaar per boot. Veerdiensten verbinden verschillende dorpen met elkaar. Bellagio ligt bijvoorbeeld slechts 15 minuten van Varenna, terwijl Villa Carlotta in Tremezzo op iets meer dan 25 minuten varen ligt.

De avondzon kleurt Varenna in warme tinten wanneer de veerboot steeds verder het meer opvaart. We laten ons betoveren door de schitterende natuurlijke omgeving en de vele elegante villa’s langs het water. Het is niet verwonderlijk dat het Comomeer al eeuwenlang bezoekers trekt. Het meer is befaamd en belooft herinneringen om nooit meer te vergeten.

0 reacties op “Varenna, een romantische plek aan het Comomeer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.