Cultuur & Lifestyle

Italiaanse dorpen van de liefde

straatjes in het dorp Lucignano in Toscane

In Italië is er geen gebrek aan romantische bestemmingen. Steden als Verona, Rome, Florence maar zeker ook Venetië zijn altijd al populair geweest onder verliefde stelletjes, maar ook het Comomeer, Portofino en het pastelkleurige Positano. Maar als we verder kijken en ons verdiepen in het thema ‘liefde’ zijn er enkele Italiaanse dorpen waar de ‘liefde’ het hele jaar door als een rode draad aanwezig is.

Omdat we ambassadeur zijn van ‘I Borghi più belli d’Italia’ hebben we 5 dorpen, die door deze organisatie als mooiste dorpen erkend zijn, bezocht en op een rij gezet met in de hoofdrol liefde.

Vico del Gargano, het dorp van de liefde

In de hak van de laars, in de regio Puglia, bevindt zich het zogenaamde ‘dorp van de liefde’. We hebben het over Vico del Gargano, een schitterend middeleeuwse borgo gebouwd op het voorgebergte van Gargano. De reden waarom het deze bijnaam heeft, is omdat San Valentino de patroonheilige van het dorp is.

Op 14 februari komen geliefden van alle leeftijden samen in het centrum om de heilige te eren. De straten worden versierd met sinaasappels, citroenen en bloemen die de lucht vullen met zoete geuren. Volgens een traditie komen al de wensen van geliefden uit door de sinaasappels te eten die gezegend zijn tijdens Valentijnsdag. Ook wordt het sap van de vrucht beschouwd als een wonderbaarlijk liefdesdrankje.

Een andere plek die volgens een oude legende als geluk voor verliefde stelletjes wordt beschouwd is de straat Vicolo del Bacia, waar verliefden in het ‘geheim’ met elkaar afspreken.

Vico del Gargano hebben we om deze reden als eerste benoemd en is een ideale bestemming waar warmte, charme, schoonheid en liefde samensmelten.

Borghetto sul Mincio en de liefdesknoop

Er zijn veel sprookjesachtige plekken in Italië, maar er is er een in het bijzonder die moeiteloos ieders hart zal stelen. We hebben het over Borghetto sul Mincio gelegen aan de oevers van de gelijknamige rivier de Mincio. Het dorp wordt omringd door een prachtige natuurlijke omgeving en is vanwege zijn uitstraling ongetwijfeld een van de meest fascinerende dorpen van de regio Veneto.

Naast de romantiek die er van Borghetto afspat, biedt het dorp nog meer. Het is namelijk de beroemde tortellino di Valeggio, ook wel bekend onder de poëtische naam de ‘liefdesknoop’, waar wij maar geen genoeg van kunnen krijgen. Deze heerlijke lekkernij wordt op verschillende manieren geserveerd in bouillon of met boter en salie. En geloof ons, het is watertanden.

Italiaanse dorpen

Het is vanwege een legende waarom de tortellino de liefdesknoop wordt genoemd. Het verhaal vertelt de onmogelijke liefde tussen de legerkapitein Malco en de nimf Silvia die in de rivier leeft. Om hun liefde te verzegelen werd een gouden zijden zakdoek geknoopt. Uit deze legende werd het lokale gerecht gedoopt, de tortellino die symbool staat voor onsterfelijke liefde. Het gerecht met een heerlijke vulling trekt van heinde en verre liefhebbers van heerlijk eten. De romantische legende wordt elk jaar op de derde dinsdag van juni herleeft, tijdens het feest van de liefdesknoop op de majestueuze Visconto brug.

Castellaro Lagusello met het hartvormig meertje

Niet ver van Borghetto sul Mincio vinden we onze volgende borgo, Castellaro Lagusello, gelegen aan een uniek hartvormig meertje. Het kleine gehucht dat onderdeel uitmaakt van Monzambano wordt omringd door glooiende heuvels en ligt enigszins buiten de gebruikelijke toeristische paden. Het gehucht dankt zijn naam aan het feit dat het ooit een versterkte plaats was, castellaro, met uitzicht op het meertje oftewel ‘lagusello’. Het is niet alleen het hartvormige meer dat geliefden trekt, maar zeker ook de romantische straatjes waar de tijd lijkt te hebben stilgestaan.

Het zogenaamde minnaarsdorp is authentiek gebleven en verwelkomt bezoekers in een rustige sfeer. Een aangename wandeling kan gestart worden bij de ophaalbrug met daarnaast de klokkentoren. Naast de barokke kerk van San Nicola is er Villa Arrighi, een opmerkelijk mooi en elegant bouwwerk. Deze 19e -eeuwse woning met uitzicht op een klein plein bezit een park dat toegang biedt tegen een kleine vergoeding. Het is de moeite waard om een wandeling te maken door het villapark om zo het hartvormig meertje te bereiken.

Gradara en het liefdesverhaal van Paolo en Francesca

Een ander dorp, doordrenkt met middeleeuwse sferen en gehuld in legendes, fabels en verhalen is Gradara. Het kasteeldorp bevindt zich in de zogeheten Marche-Romagna Riviera, waar glooiende heuvels van de twee regio’s naadloos in elkaar overgaan. Gradara vormt het decor van het liefdesverhaal van Paolo en Francesca, opgetekend door Dante in de ‘Goddelijke Komedie’. Hoewel het beroemde verhaal slecht afloopt is het populair onder geliefden.

Een wandeling langs de 14e -eeuwse stadsmuur met puntgave kantelen is een must. Hoewel het dorp en het kasteel praktisch een geheel vormt zijn er genoeg andere interessante historische en artistieke juweeltjes te bewonderen. Wie uitgewandeld is kan plaatsnemen in een van de restaurants voor het proeven van heerlijke lokale gerechten. Recepten en wijntradities zijn al eeuwenlang doorgegeven en niet te versmaden.

Lucignano en de boom van de liefde

In Toscane vinden we het dorp Lucignano dat gedefinieerd wordt als ‘de parel van de Valdichiana’. Het middeleeuws dorp met zijn nauwe bloemrijke straatjes en karakteristieke oude huizen is tijdens Valentijnsdag onder liefdesstelletjes favoriet. Dit vanwege een bijzonder monument, namelijk ‘de boom van de liefde’. Er wordt gezegd dat het geluk brengt als je plaats neemt onder haar takken en je zult voor altijd samenblijven.

Waar of niet waar: het dorp is ook een feestje om in rond te dwalen. Smalle straatjes verstrengelen zich in het historisch centrum. Ook hier lijken de wijzers van de klok net iets langzamer te gaan en vergeet je even de hectiek van alle dag. De gastvrijheid van de inwoners en de uitstekende keuken zijn extra motiverend om de schoonheid van Lucignano te ontdekken.

Booking.com

2 reacties op “Italiaanse dorpen van de liefde

  1. Bedankt. Sommige heb ik al bezocht en sommige staan op mijn lijstje voor het voorjaar! Super mooi!!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.