Lombardije

Bellagio, een mondaine plaats aan het Comomeer

Bellagio aan het Comomeer

Het elegante Italiaanse stadje Bellagio staat niet alleen bekend om zijn betoverende ligging aan het Comomeer, maar ook om zijn waardevolle renaissance- en barokke villa’s. Het historische centrum is verrijkt met de meest mooie monumenten die reflecteren in het diepblauwe water van het meer. Het is een van de parels in de rijke provincie Como met zijn vele culturele bestemmingen.

Lario Triangle

Bellagio bevindt zich op het voorgebergte van de zogenoemde Lario Triangle, precies op het raakpunt die het meer in twee takken verdeeld. Het gletsjermeer met de vorm van een omgekeerde Y wordt nog steeds door sommige Italianen het Lariomeer genoemd. Sinds de oude Romeinen wordt het meer al bewonderd en heeft het jaarlijks een grote aantrekkingskracht op vele Internationale bezoekers.

Bellagio Comomeer Lombardije

Vanaf Tremezzo, gelegen aan de overkant van het meer, varen we via een van de vele veerdiensten naar Bellagio. Aan de bruisende oever staan prachtige huizen opgefleurd met oleanders en linden. We wandelen over de promenade langs pastelkleurige gevels en hoge huizen met rode daken. Karakteristieke steile trappen en klinkerstraatjes leiden ons naar boven.

Parel van het Comomeer

Het chique plaatsje, ook wel de ‘parel van het Comomeer’ genoemd is ontstaan uit een oude Romeinse nederzetting en werd in de tijd van de Lombardische overheersing versterkt met dikke stadsmuren. Het waren de vele adellijke families die hier gedurende vele eeuwen hun statige villa’s bouwden. Sinds de 19e eeuw is het tot op de dag van vandaag een geliefde vakantiebestemming of voor een dagje uit.

Beroemde villa’s in Bellagio

De villa’s zijn een van de hoogtepunten en beroemd over de hele wereld vanwege hun pracht en inspirerende tuinen. De meest bekende is Villa Serbelloni, een van de symbolen van Bellagio. Deze 15e -eeuwse villa is gebouwd op de ruïnes van een eerder verwoest kasteel. Het is een luxe vijfsterrenhotel en zoals ze zelf zeggen bieden ze de gasten de mogelijkheid om een vakantie te beleven zoals de adel dat in het verleden ook deed. Weg van de drukte en omringd met alle comfort. Maar de tuinen zijn toegankelijk voor iedereen en een labyrint van kleine paden brengt je langs allerlei soorten planten en bloemen. Schaduwrijke plekjes wisselen zich af met exotische planten met felle kleuren en rozentuinen.

Een andere beroemde villa is de neoklassieke Villa Melzi met uitzicht op het meer, waar je blik verloren gaat tussen schitterende planten en sculpturen. Hier vind je de eerste ‘Engelse’ tuin. Villa Melzi is nog steeds een privéwoning, maar de tuin is toegankelijk voor het publiek. Het park is bezaaid met beelden, bustes en andere sculpturen uit verschillende tijdperken. Het herbergt vondsten van grote artistieke en historische waarde, zoals de Egyptische beelden die de tuin sieren of de zeer oude urnen van Etruskische oorsprong.

Terugkerend in het historisch centrum bezoeken we de basiliek van San Giacomo, een kerk gebouwd in de 12e eeuw. Het heiligdom heeft een mooie gevel en bijbehorende klokkentoren. Binnen is het verrijkt met een collectie van fresco’s en romaanse sculpturen. Maar het zijn vooral de mooie straatjes die, bijna allemaal omlaag lopen naar de waterkant, waar we het meest van genieten.

Aangenaam mild klimaat

Het aangename milde klimaat, vergelijkbaar met die van de Ligurische Rivièra, heeft bijgedragen aan de populariteit van deze locatie, maar ook voor de vegetatie. Zo groeien hier olijfbomen, palmbomen en citrusvruchten. In de vele gedecoreerde tuinen groeien de meest uiteenlopende bloemsoorten. Ze geven sfeer en kleur aan deze levendige mondaine plaats.

De bijzonder ligging biedt een breed panorama over het meer, van waaruit andere dorpen makkelijk te zien zijn. Onvergetelijk zijn de uitzichten bij zonsondergang wanneer de omringende bergen in roze tinten lijken te kleuren.

Omgeving van Bellagio

Vanaf Bellagio zijn andere ‘kustdorpen’ makkelijk bereikbaar per boot. Alleen al een reis over het water is een lust voor het oog en een onvergeeflijke belevenis. Villa’s en andere monumenten pronken langs de waterkant. Het kleurrijke Varenna ligt in handbereik, maar een trip naar het gehucht Tremezzo raden we ook aan. Hier zijn het eveneens de adellijke villa’s uit de 16e, 17e en 18e eeuw die een bezoek verdienen. Villa Carlotta met zijn historische botanische tuin en meer dan 500 soorten planten, die in het voorjaar een spektakel vormen dankzij een veelvoud aan kleuren, is alleen al een hoogtepunt. Minder bekend is het kleine dorp Cadenabbia met artistieke en architectonische elementen.

Bellagio is een romantische schilderachtige bestemming van grote schoonheid en mag zich met recht de ‘parel van het Comomeer’ noemen.

0 reacties op “Bellagio, een mondaine plaats aan het Comomeer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.