Roadtrip Valle d ‘Aosta

Culinaire reis door Valle d ’Aosta

uitzicht op de bergen in Valle d'Aosta

Valle d ‘Aosta is een Noord-Italiaanse regio die vooral bekend staat om het imponerende berglandschap. Doordrenkt met Italiaanse en Franse cultuur bevindt deze kleine regio zich in het uiterste noordwesten van Italië. Tussen hoge bergmassieven maakten wij een culinaire reis door Valle d ‘Aosta en ontdekten gastronomische hoogstandjes en ambachtelijke lekkernijen.

Wat betreft de naam Valle, wat vallei betekent, kan de reiziger enigszins op het verkeerde been gezet worden. De regio is namelijk verre van vlak en wordt gedomineerd door de Alpen. Sterker nog, de hoogste bergtoppen zoals de Monte Bianco, Monte Rosa, de Matterhorn en de Gran Paradiso vind je allemaal hier.

Kaasfondue uit Valle d ‘Aosta

Ons startpunt is in het schitterende hotel Auberge de la Maison in Courmayeur. Bovendien maken we hier kennis met de eerste lekkernij van de regio, Fonduta alla Valdaostana, oftewel kaasfondue uit Aosta. Kaas wordt royaal gebruikt in de regionale keuken. Dit typische berggerecht is een aanrader om je lekker mee op te warmen na een wandeling of wat skiën. De fonduta wordt gemaakt van de beroemde lokale Fontina kaas. De smaakvolle kaassaus wordt over brood, stukjes polenta en aardappels gegoten.

Valle d ’Aosta

Skyway Monte Bianco

Courmayeur is een bekend skigebied dat wordt overschaduwd door het grote bergmassief van de Monte Bianco. Het dorp ligt vlakbij de ingang van de Mont Blanc-tunnel die Italië met Frankrijk verbindt. Bovendien bevindt zich hier ook de Skyway Monte Bianco, een kabelbaan die je naar zo’n 3466 meter hoogte brengt. In drie etappes worden we in korte tijd naar verschillende hoogtes gebracht.

Wijnproeverij op 2173 meter boven zeeniveau

Het zijn spectaculaire panorama’s die aan ons voorbij gaan. Echter hoe hoger we komen des te slechter het weer wordt. Sneeuw belemmert het uitzicht, maar bederft niet de pret. Integendeel, we worden verwend bij Cave Mont-Blanc met een wijnproeverij op 2173 meter boven zeeniveau. Daarmee is het de hoogste plek in Europa waar enkele bijzondere mousserende kwaliteitswijnen worden geproduceerd. Op basis van klassieke technieken worden de ‘bubbels van de gletsjers’ op bijzondere wijze geproduceerd. Deze Cuvee des Guides maakt deel uit van een collectie wijnen die alleen al vanwege de locatie bijzonder is.

Nog hoger in het hoogste café van Italië, Kartell Bistrot Panoramic, wacht ons een panoramische lunch. Het lijkt net of we in de lucht zweven. Met overheerlijke warme gerechten zien we buiten de lucht iets opklaren. Voor ons ontvouwt zich een indrukwekkend en oneindig uitzicht op Punta Helbronner, de dichtstbijzijnde piek naar de top van de Monte Bianco.

Aosta, de hoofdstad van de regio

Genesteld tussen groene bossen en sneeuw bedekte bergpieken ligt Aosta, de hoofdstad van de regio. Omdat het veel Romeinse ruïnes telt wordt de stad ook wel het ‘Rome van de Alpen’ genoemd. Met onze stadsgids verkennen wij het historisch erfgoed en bewonderen de sporen en bewijzen van een glorieus Romeins verleden. In die tijd heette de stad Augustus Praetoria Salassorum en was het de belangrijke Via delle Gallie die hier doorheen liep. In de Middeleeuwen hebben verschillende heersers hier geregeerd. Dit is nog steeds terug te zien en te horen in de lokale cultuur en het dialect.

Binnen de oude stadsmuren zijn diverse bezienswaardigheden te bewonderen zoals, de monumenten van het Romeinse Aosta, de Forensische Cryptoporticus van Aosta, de kathedraal van Santa Maria Assunta, de basiliek van San Lorenzo, de collegiale kerk en het klooster van Sant’Orso. 

Lokale kazen proeven

Tussen de straatjes door vangen we glimpen op van de nabijgelegen bergen, een fundamenteel onderdeel van het leven in Aosta. De bergen hebben een grote aantrekkingskracht op de inwoners, waar in de valleien en op de hellingen overheerlijke kazen worden gemaakt. Het is in Antica Laterria Erbavoglio waar we een uitgebreide collectie van lokale kazen proeven. Op de tagliere liggen Fontina DOP d’Alpeggio, Crottin sott’olio, Coquadar stagionato, Gran gessato d’Ayas, la Caprette, Pegnorium en tal van andere smaaksensaties.

We dwalen door de straten en bewonderen de monumenten rondom Piazza Chanoux. Het rechthoekig plein vormt het kloppend hart van de stad en is gewijd aan Émile Chanoux, een martelaar die door de Nazi’s in 1944 werd vermoord.

Voor we aan onze avond beginnen maken we nog een korte stop in ijssalon Gelaty, waar de eigenaar Mr. Nicola ons verteld over zijn homemade ijs. De Siciliaan is naar Valle d’Aosta gekomen omdat hij onder de indruk was van de zuivel die hier geproduceerd wordt. Daarom heeft hij besloten om met zijn vrouw hier zijn ijssalon te beginnen. Inmiddels is hij uitgegroeid tot een van de beste ijsmakers van de stad.

Restaurants in Aosta

De restaurants die we bezoeken liggen op steenworp afstand van het Omama hotel. De eerste avond eten we in restaurant Da Nando en bestaat het menu uit traditionele gerechten. Van vlees tot kazen tot desserts. De gerechten zijn een combinatie van lange gastronomische tradities van diverse volkeren die hier hebben gewoond. Het zijn vooral de alpenkruiden die invloed hebben op de smaak. Of ze worden gegeten door de dieren, of ze worden rijkelijk toegevoegd tijdens de bereiding. Onze laatste avond in Aosta eten we in L’Osteria, een restaurant waar traditionele gerechten met een moderne twist wordt geserveerd.

Prosciutto van Valle d ‘Aosta

Valle d ‘Aosta is een triomf van vlees. Waar kun je dat beter proeven dan bij de makers zelf. In het bergdorp Saint-Rhémy en Bosses brengen we een bezoek aan de Prosciuttificio De Bosses. Het is aan de ‘grootmeesters’ die het vleesproduct de ‘Vallée d ‘Aosta Jambon De Bosses DOP’ steeds proberen te verbeteren. De geschiedenis van de deze rauwe ham gaat terug tot 1397 en is nauw verbonden met de cultuur en alpentradities van deze regio.

Om meer te weten te komen over de het fruit van de regio, bezoeken we Cofruits en wordt er alles uitgelegd over de verwerking van de lokale appel. Net als bij de fabriek Alpenzu, waar allerlei lokale ingrediënten worden verwerkt tot overheerlijke producten. We krijgen een goed beeld hoe men hier nauw samenwerkt met lokale boeren. Omdat de regio dunbevolkt is en tot de kleinste van Italië behoort, worden de meeste producten in de regio en Italië zelf verkocht. De jams, honing, pastasauzen en ga nog maar even door, worden geproduceerd zonder allerlei toevoegingen. En dat proef je!

E-bike in Valle d’Aosta

Net als de vele andere noordelijke regio’s is Valle d’Aosta uitermate geschikt voor wandelingen, hiken en fietsen. Na al die calorieën hebben we wel wat zin in avontuur. Ten slotte hebben de vele natuurparken een scala aan een goed netwerk van paden. Met onze gids Fausto van La Crétsa fietsen we met e-bikes de bergen in richting La Tchavana, een agritursimo op 2000 meter hoogte. Onderweg passeren we charmante bergdorpen, alpenweiden en laten ons betoveren door schitterende uitzichten.

Omringd door de ruige bergnatuur laten we ons verrassen door een scala aan overheerlijke gerechten. Diverse eigen gemaakte kazen en polenta’s, vlees en andere hartige producten worden er geserveerd. Tot slot wordt de lunch afgerond met een koffie en de Génépy, een likeur verrijkt met citroen en grappa.

Deze culinaire reis sluiten we af in het charmante hotel Le Coeur du Pont in het dorp Donnas. Weg van alle drukte en hectiek is het een karakteristiek familiehotel waar aandacht is geschonken aan de historische elementen van het gebouw. De stenen muren en gerestaureerde trap dateren uit 1300.

Voor we de nacht ingaan, worden we ook hier volop verwend met overheerlijke lokale gerechten. De eettafel is met zorg en precisie gedekt. Het vlees- en kaasgerecht wordt afgewisseld met pasta’s en romige sauzen. Kortom, deze gastronomische reis door deze fascinerende regio kan niet beter worden afgesloten.

Hotels

Met dank aan @valledaosta & Tourism Marketing Concepts

0 reacties op “Culinaire reis door Valle d ’Aosta

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.