Lombardije Stedentrip

Cremona de stad van de muziek

Cremona in Lombardije
DiscoverCars.com

Cremona is een Italiaanse stad met veel gezichten. Gelegen in de het zuiden van de regio Lombardije, in de Po-vallei, heeft het een goed bewaard historisch centrum. De levendige stad werd gesticht door de Romeinen en maakte vanaf de 17e eeuw naam dankzij beroemde vioolbouwers. Cremona betovert zijn bezoekers met een mix van kunst, cultuur en een lange geschiedenis.

De stad van de 3 T’s

Cremona wordt ook wel de stad van de 3 T’s genoemd. De eerste T verwijst naar Torrazzo, een van de grootste klokkentorens van Italië. Op de tweede plaats staat Torrone, een zachte nougat die hier 500 jaar geleden al werd gemaakt en de wereld heeft veroverd. Tot slot staat de derde T voor Tognazzi, de grote acteur die in Cremona is geboren.

Cremona avond centrale plein

De stad van de viool

Maar voor de meeste mensen is Cremona de stad van de viool. Al in 1600 werden de eerste violen hier gemaakt door de familie Amati. Maar het was Antonio Stradivari die ‘zijn’ viool wereldberoemd heeft gemaakt. Geboren in deze stad is hij wel de bekendste vioolbouwer. Zijn bijdrage aan het werelderfgoed is zo belangrijk, dat het traditionele vioolvakmanschap van de Cremonese vioolbouwers, door UNESCO tot immaterieel cultureel erfgoed is verklaard. Daarom is een bezoek aan het Vioolmuseum absoluut een must.

Vioolmuseum van Cremona

Samen met Turismo Cremona werden we rondgeleid door het museum waar op een moderne manier over de geschiedenis van de viool wordt verteld. De tentoonstelling in diverse zalen bewaren unieke exemplaren, van Amati tot Guarnieri tot Stradivari. Niet alleen met je ogen, maar ook met je oren, wordt de vioolgeschiedenis van maar liefst vijf eeuwen haarfijn tentoongesteld.

Maar er is meer, want naast een kostbare verzameling van honderden soorten violen kun je ook luisteren naar concerten. Het auditorium biedt plaats aan ruim 460 zitplaatsen met in het midden het podium. Met een buitengewone geluidskwaliteit konden we zelf luisteren naar een optreden van een Stradivarius uit 1727.

Werkplaats vioolbouwer

Om nog meer te leren over dit muziekinstrument brengen we een bezoek aan de werkplaats van de vioolbouwer Stefano Conia en zijn zoon. Aan ons wordt uitgelegd de traditie, de verschillende werktuigen en de ambachtelijke technieken. Terwijl we zelf ook het gereedschap in handen mogen nemen en veilen aan de eerste contouren van een viool, probeert een internationale koper verschillende violen uit. Alles is hier hand- en maatwerk en we luisteren naar het mooie geluid waar zo’n 220 uur werk in heeft gezeten. Werkelijk prachtig.

De Torrazzo en het Verticaal Museum

De Torrazzo is niet alleen de enorme hoge klokkentoren maar ook het museum gewijd aan de tijd. Volgens overlevering dateert de toren, symbool van de stad, uit de 8ste eeuw. De eeuwen erna hebben er talrijke wijzigingen plaatsgevonden. Het uurwerk van de klok is duidelijk zichtbaar en een van de grootste ter wereld. Onderweg omhoog zijn diverse vertrekken gewijd aan tijdmeting. Voor de liefhebbers kun je in de Wijzerkamer en in de Kamer van het uurwerk het functioneren van de klok bewonderen. In de Kamer van tijdmeting wordt de geschiedenis van de beweging van de sterren tentoongesteld.

502 traptreden verder en op een hoogte van zo’n 112 meter word je beloond met een waanzinnig uitzicht over de stad. Vanaf hier kun je alle schoonheden van Cremona ontdekken en je blik laten glijden over de daken tot voorbij de Po. Onder bevindt zich het mooie centrale Piazza del Comune. Het witte marmer van de kathedraal en de doopkapel springen direct in het oog als we naar beneden turen. De Loggia dei Militi en een reeks historische gebouwen omsluiten het plein.

Cremona Lombardije

Historisch centrum

De gevel van de Romaanse kathedraal, die precies voor het stadshuis staat, is bedekt met marmer en wordt gedomineerd door een groot roosvenster. Het behoort tot de mooiste religieuze gebouwen van Noord-Italië. De eerste stenen werden gelegd in 1100 en daarna heeft het voortdurend veranderingen ondergaan. Daarom zie je vandaag de dag een mix van romaanse, gotische en barokke elementen. Na het bewonderen van het rijkversierde interieur, de glasramen en heilige kunst strijken we neer op een van de vele terrassen. We laten ons door het aangename najaarszonnetje opwarmen en we genieten van een aperitief.

Het compacte centrum is grotendeels autovrij en gemakkelijk te voet te verkennen. Naast de vele winkels zijn er natuurlijk ook de historische patisserieën die de overheerlijke nougat verkopen. Lunchen of dineren kun je in een van de vele restaurants.

Cremona Lombardije
Cremona Lombardije
Cremona Lombardije
Cremona Lombardije

Opvallend is hoe aangenaam de avonden zijn wanneer de straten vollopen met haar inwoners. Flanerend en druk pratend wandelen ze over de mooie pleinen en door fraaie straten.

Gemeentelijk en Archeologisch Museum

Vanuit ons Hotel Impero, midden in het historisch centrum, zijn diverse musea gemakkelijk bereikbaar. We brengen een bezoek aan het ‘Ala Ponzone’ gemeentelijk museum met een verzameling van zo’n 2000 kunstvoorwerpen. Het overgrote deel bestaat uit schilderijen waaronder die van Giovanni Battista, Caravaggio, Bernardino Campi en Giuseppe Dotti. Er hangen zelfs werken van een paar Nederlandse kunstenaars, Pieter Coecke van Aelst, Jacob Gerritszoon Cuyp en Floris van Schooten.

Tot slot is het Archeologisch museum, gehuisvest in een oude basiliek aan de Via San Lorenzo, aan te bevelen. Tijdens de bouw van de ondergrondse parkeergarage Marconi, in het historisch centrum, zijn er veel vondsten uit de Romeinse periode. Ruim 500 objecten worden tentoongesteld in het museum. Van vloerdecoraties tot allerlei voorwerpen en beelden.

Cremona Lombardije
Cremona Lombardije
Cremona Lombardije

Kortom Cremona is een rijke kunststad waar je kunt genieten van een schitterend architectonisch erfgoed, musea, tradities en heerlijk eten. De bezienswaardigheden liggen dicht bij elkaar en Cremona is een perfecte bestemming voor een of twee dagen cultuur.

Hotel

Met dank aan @turismocremona & @coniajr.stefano

0 reacties op “Cremona de stad van de muziek

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.