Cultuur & Lifestyle

De mooiste dorpen van Italië, een unieke ervaring

Dorp Vigoleno in Emilia Romagna

Wij zijn er trots op dat wij ambassadeur mogen zijn van ‘I Borghi più belli d’Italia’, oftewel de mooiste dorpen van Italië. De middeleeuwse dorpen liggen verspreid, van noord naar zuid, van oost naar west. Je kunt dwalen door oude geplaveide straatjes die je terugvoeren naar een ver verleden. Sinds we in Italië komen zijn we betoverd door de schoonheid van deze historische schatkamers.

De ziel van Italië

Dorpen die uitkijken van grote hoogte, verscholen in dichte bossen, gebouwd langs rivieren of waken langs belangrijke historische wegen. Ieder dorp heeft zijn eigen lange geschiedenis en herbergt artistieke en architectonische schatten. Er worden dialecten gesproken, ontstonden er ambachten, producten en gerechten die vandaag de dag de wereld hebben veroverd. Een rondwandeling door de straatjes geven een inkijkje in het verleden. Ze vormen de ziel van Italië.

Vereniging I Borghi più belli d’Italia

Met name na de WOII trokken veel inwoners weg uit deze gehuchten en dorpen, op zoek naar een beter bestaan. Ze emigreerden of trokken naar de steden, meestal om de armoede te ontvluchten. Honderden kleine dorpen lopen om deze reden het risico op nog meer ontvolking en de daaruit voortvloeiende achteruitgang van belangrijk historisch erfgoed. Om de dorpen hiertegen te beschermen werd in 2001 de Vereniging ‘I Borghi più belli d’Italia’ opgericht. Samen met de inwoners en het gemeentelijk bestuur richt men zich op het verbeteren en behouden, het herstellen van het nationaal cultureel erfgoed en de herinneringen met monumenten. Maar ook het bevorderen van toerisme.

De vereniging promoot de geschiedenis, kunst en cultuur van de honderden dorpen die zijn aangesloten. Het is belangrijk om nieuwsgierige bezoekers naar de dorpskernen te trekken om te voorkomen dat ze in de vergetelheid raken. Sommige liggen in handbereik, andere ver weg van de gebaande paden.  

Montefioralle mooiste dorpen van Italië
Montefioralle
mooiste dorpen van Italië Frontino
Frontino
mooiste dorpen van Italië Vico del Gargano
Vico del Gargano
mooiste dorpen van Italië Pitigliano
Pitigliano
mooiste dorpen van Italië Cefalù
Cefalù

Ontdekkingsreis

Wij dwalen maar al te graag door de oude straatjes, doorgangen, over trappen en pleintjes. Vogels zingen in de tuintjes en het zonlicht zoekt zijn weg langs middeleeuwse gevels. Het lijkt alsof er geen haast is en dat de klok langzamer tikt. Voor ons een moment van rust en bezinning. Het is een ontdekkingsreis vol verrassingen en gehuld in middeleeuwse of renaissancistische sferen.

Een belangrijk punt is om een toeristenstroom in goede banen te leiden. Het ene dorp wordt drukker bezocht dan het andere. In de meeste daarvan waan je vaak alleen of met een paar andere bezoekers. Getracht wordt om zoveel mogelijk gebouwen te restaureren in oorspronkelijke staat en moderne voorzieningen aan het oog te onttrekken. Geen schreeuwende souvenirwinkels, maar ambachtelijke ondernemingen gerund door haar inwoners. Waar je een koffie of aperitief drinkt in de lokale bar en kunt genieten van lokale gastronomische gerechten in een trattoria.

Er wordt aandacht geschonken aan lokaal eten en wijn. Maar ook aan lokale kunstenaars, schrijvers en muzikanten. Er worden folkloristische evenementen georganiseerd en de welbekende sagre, eetfestivals. 

Asolo mooiste dorpen van Italië
Asolo
Cison di Valmarino
Bettona mooiste dorpen van Italië
Bettona
mooiste dorpen van Italië
Orta San Giulio
mooiste dorpen van Italië
Castiglione di Garfagnana

Keurmerk van de mooiste dorpen van Italië

De dorpen die tot de ‘familie’ behoren hebben een gezamenlijk logo die als keurmerk wordt gebruikt. Langs de weg zie je de borden al staan. Voor ze worden toegelaten hebben ze een strenge selectie ondergaan. Zo wordt er onder andere gekeken naar het architecturale en natuurlijk erfgoed. Vervolgens naar de architecturale harmonie en leefbaarheid van het dorp. Maar ook de wil om deel te nemen, want een jaarlijkse contributie voor de promotie is een vereiste.

Le plus beaux villages de la terre

In de afgelopen jaren is de vereniging van ‘I Borghi più belli d’Italia’ een begrip. De Italianen weten waar het voor staat. Het heeft sinds de oprichting zichzelf ver overtroffen en is het een belangrijk cultureel en toeristisch merk van het land geworden. Tegenwoordig heeft de vereniging zelfs een internationaal tintje gekregen, want het heeft de Internationale Federatie ‘Le plus beaux villages de la terre’ opgericht. Het doel is om op mondiaal niveau dezelfde doelstellingen te realiseren die op nationaal niveau worden bereikt. Frankrijk, Japan, Spanje, Duistland, Zwitserland, Libanon en Wallonië (België) hebben zich hierbij aangesloten.

Poffabro
Santa Fiora
Lucignano
Grottammare
Alberobello

14 nieuwe dorpen toegevoegd in 2023

Dit jaar zijn er 14 nieuwe mooiste dorpen van Italië toegevoegd aan de lijst. De teller staat nu op 348 dorpen verspreid in 12 regio’s. Ze kunnen deelnemen aan de belangrijke promotie die de vereniging maakt en waar wij als officieel erkend ambassadeur aan deelnemen. Via onze sociale mediakanalen en de website maken we ze zichtbaar.

De nieuwe dorpen zijn:

 • Castagnole delle Lanze en Guarene in Piemonte
 • Golferenzo in Lombardije
 • Ossana en Borgo Valsugana in Trentino
 • Malcesine in Veneto
 • Celle Ligure in Ligurië
 • Borgo di San Donato in Poggio in Toscane
 • Bagno di Romagna in Emilia-Romagna
 • Stroncone in Umbrië
 • Ronciglione in Lazio
 • Badolato in Calabrië
 • Sammichele di Bari in Puglia
 • Tempio Pausania in Sardegna

Bekijk hier voor de volledige lijst, onderverdeeld per regio.

Erice
Neive
Chianalea
Tropea
Malcesine

Geniet van een bezoek aan een van deze authentieke dorpen. Koop iets lekker bij de ambachtelijke slager, bakker of boerderij. Misschien een aandenken bij een lokale kunstenaar? Neem plaats op een terras voor een koffie of aperitief. En laat je verwennen in plaatselijke trattoria’s. Draag zo een steentje bij aan het behoud van dit mooie en belangrijk historisch erfgoed.

Booking.com

5 reacties op “De mooiste dorpen van Italië, een unieke ervaring

 1. Regina Baks

  Hartelijk dank voor weer zo’n fantastisch “reisverslag”. Wij gaan dit jaar voor het eerst naar de streek Puglia en hadden o.a. Bari en Matera op ons lijstje staan. We logeren 14 dagen in Putignano en zijn van plan om van daaruit mooie dorpen en steden te bezoeken. Wij zijn resp.80 en 76 jaar en hebben in Putignano een accomodatie gehuurd met tuin om ook dagen “uit te rusten” en na te genieten van al het moois dat we de dag of dagen daarvoor al weer hebben gezien, We zijn in ons reisleven nog nooit zo diep het zuiden van Italië in geweest. Puglia stond al zo lang op ons lijstje en gelet op onze leeftijd wilden wij dat nu toch echt gaan doen. Na de twee weken in Putignano gaan we 4 nachten in Tivoli zitten en gaan vervolgens weer naar boven richting het Comomeer. Vorig jaar zaten we o.a. aan het Orta meer. We hebben al veel meren in Italië bezocht maar het Como meer nog niet. Allemaal dingen die we echt nog moeten zien en beleven. Italië is ons vakantieland. Bedankt, door jullie artikel konden we weer twee leuke dorpen aan ons lijstje voor Puglia toevoegen!

  • Annie De Bruyne

   Samen met mijn vriendin gaan we in mei naar Puglia. Ik ben er al geweest met de “mobilehome” toen mijn man nog leefde. Het is er mooi. Ook een zeer mooie streek is Gargano met zijn nationaal park en spectaculaire kust. nog niet of bijna niet gekend en gelegen Apulische provincie Foggia. Het is ook wel bekend als de spoor van de laars. en als men met de wagen naar Puglia zou gaan voorbij Termoli

 2. Marianne van Griensven-Kastner

  Prachtig,heb genoten van de prachtige foto’s. Wat een schoonheden dorp voor dorp🥰

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.