Calabrië Puglia Sardinië Sicilië

Ontdek zonnige winterse Italiaanse plaatsen

Marzamemi in Sicilië

Tijdens het winterseizoen dalen ook in Italië de temperaturen en kan het er flink koud zijn. Eerlijk is eerlijk, Italië is niet echt een overwinterland zoals Spanje of Portugal. In de bergen kan het sneeuwen en met name in Midden- en Noord-Italië kan het er erg guur zijn. Meerdere winters hebben wij doorgebracht in Le Marche, wanneer de koude Bora wind opsteekt of in de regio Veneto waar de temperatuur niet veel verschilt met die in Nederland. Voor het opwarmen van de zon moet je tijdens de winter toch echt in het diepe zuiden van de laars zijn.

Wie de kou wil ontsnappen tippen wij enkele plaatsen waar wij in de afgelopen winterperiodes hebben doorgebracht. 

Val di Noto

Een van de meest fascinerende Italiaanse UNESCO-Werelderfgoedlocaties is wel Val di Noto, symbool van Siciliaanse barok. Wij verbleven gedurende een maand in Chiaramonte Gulfi, gelegen op steenworp afstand van Ragusa Ibla, een van de acht juweeltjes die tot dit erfgoed behoort en gelegen in het zuidoostelijk deel van Sicilië.

Foto @gs3pp3

Het was de hevige aardbeving in 1693 die tal van dorpen en steden heeft verwoest. Met de wederopbouw en reconstructie van de acht steden Noto, Ragusa Ibla, Modica, Scicli, Caltagirone, Militello, Palazzolo Acreide en Catania zijn ze omgetoverd in architecturale en artistieke barokke plaatsen. Elk is rijk aan monumenten, kerken, kloosters, paleizen, fonteinen en schitterende landelijke villa’s. Het zonlicht weerkaatst tegen de zandkleurige gebouwen die gedurende de zonsondergang veranderen in een roze gloed. Waar je ook kijkt ieder detail is een kunstwerk op zich. 

Gedurende de winter veranderen de plaatsen in een oase van rust en zijn de temperaturen er bijzonder aangenaam. In handbereik is een mooie kustlijn met schilderachtige dorpen zoals Marzamemi, die iedereen zal verrassen met zijn schoonheid. Het oude vissersdorp heeft zijn identiteit en ware ziel van het diepe zuiden behouden. Vanuit Chiaramonte Gulfi zijn Siracusa, Taormina en de vulkaan Etna ook goed bereikbaar voor een dagtrip.

Santa Maria al Bagno

Wij kunnen ons nog goed herinneren dat we in begin november van het Gardameer naar Puglia afreisden. Toen we na ruim 1000 kilometer afgelegd te hebben, konden we bij onze aankomst onze winterjassen verruilen voor een zwembroek en slippers. Terwijl het al koud en guur was rond het grootste meer van Italië, lagen de inwoners van Santa Maria al Bagno te dobberen in het kristalheldere zeewater.

Een maand lang verbleven we in de prachtige streek Salento. We genoten van warme zonnige dagen aan het strand, maar de streek heeft veel meer te bieden. Het achterland is bijzonder mooi en historische plaatsen veranderen tijdens het laagseizoen in romantische rustige plaatsen. Terwijl Gallipoli zomers overspoeld wordt door mensen, hadden wij het centro storico bijna helemaal voor ons alleen, net als in Otranto, Nardò en Ostuni. In alle rust bezochten we Alberobello en hebben we ons vergaapt aan al het barokke ‘geweld’ in de stad Lecce. Er is geen andere Italiaanse stad met zoveel barokke kerken, paleizen en poorten.

Vibo Valentia

Een andere winterse zonnige regio is Calabrië. Natuurlijk kan het hier ook flink regenen en zijn er stormachtige dagen, maar het zijn vooral zonnige dagen die de overhand hebben. Vanaf ons balkon met uitzicht over la Costa degli Dei, oftewel de Kust van de Goden, keken we uit op het vulkaaneiland Stromboli.

De kust is een opeenvolging van baaien, inhammen, witte strandjes, kliffen en dorpen. Terwijl de zon de kustlijn opwarmt liepen wij in korte broek en T-shirt gedurende het winterseizoen door Pizzo, een van de meest mooie kustdorpen. We streken neer op het fraaie witte strand van Zambrone met kristalhelder zeewater. Na een ontbijt op ons balkon bezochten we veelvuldig Tropea, de parel van de Tyrreense Zee. Met een schitterend historisch erfgoed is Tropea niet voor niets de Italiaanse Culturele hoofdstad in 2021 geweest. Vanuit hier brachten we tevens een bezoek aan de Eolische Eilanden.

Verder zuidwaarts was Capo Vaticano een favoriete bestemming voor een wandeling en maakten we een onvergetelijke autotrip langs de Costa Viola, een paradijselijke kustlijn ingeklemd tussen de zee en de bergen. Deze 35 km lange kustlijn strekt zich uit langs imposante kliffen en adembenemede uitzichten over zee en mooie stranden. Een favoriete stop voor ons was het kustplaatsje Scilla, gelegen op een voorgebergte en gehuld in mysteries. Vooral de oude borgo Chianalea is bijzonder charmant.

Amalfikust

Een droombestemming die uitkwam. De Amalfikust, wie wil dat niet gezien hebben? Vaak geroemd om zijn schitterende kustweg langs een kristalheldere zee en kleurrijke dorpen die zich vastklampen aan torenhoge rotsen. Het is een van de meest verbazingwekkende kustgebieden van Italië, sommige beweren zelfs van Europa.

De Amalfikust houdt nooit op te verbazen en betovert iedereen met zijn schoonheid. Het is ook een van de meest favoriete Italiaanse vakantiebestemmingen en gedurende het hoogseizoen kun je er over de koppen lopen. Laat staan de kilometerslange files. Van al dit alles hebben wij niets ondervonden tijdens het winterseizoen. Ons avontuur leken we nagenoeg alleen te delen met de lokale inwoners. Geen problemen met parkeren, rustige straten en geen wachtrijen bij restaurants. Zwemmen hebben we niet gedaan, maar daarentegen schitterende wandelingen gemaakt en genoten van de kleuren en geuren van de omgeving. Positano, Amalfi, Atrani en Ravello waren enkele van de vele plaatsen die indruk op ons maakten.

Een triomf van smaken en indrukken deden we op in Napels. Met een aangename temperatuur doorkruisten we chaotische straten van deze metropool. We bezochten de antieke archeologische stad Pompeï om daarna in Sorrento weer te genieten van allerlei gastronomische hoogstandjes.

Alghero

Tot slot, Sardinië is een heerlijk eiland waar we warme herinneringen aan hebben. Wij hebben genoten in Alghero dat zelfs in de wintermaanden een mild klimaat heeft. Hier schommelen dan de temperaturen tussen de 11°C en 18°C. Het Sardijnse stadje wordt ook wel ‘Klein Barcelona’ genoemd waar nog steeds een oud Catalaans dialect wordt gesproken.

Het centro storico wordt omringd door dikke stadsmuren en staat vol interessante monumenten en historische gebouwen. De kustroute naar het kleurrijke dorp Bosa is een van de mooiste van Sardinië. Je passeert de meest mooie stranden en baaien. We hebben genoten van Capo Caccia met zijn beroemde Escala del Cabirol van 657 traptreden naar schitterende grotten.

Een andere aangename stadswandeling kun je maken in Sassari, eveneens met fraaie monumenten, straatjes en pleinen. Dichtbij bevindt zich Castelsardo, een oud historisch dorp gebouwd op een voorgebergte. Langs de gehele kust zijn het baaien en stranden die je uitnodigen om te onthaasten en te genieten van de schitterende natuurlijke omgeving.

0 reacties op “Ontdek zonnige winterse Italiaanse plaatsen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.