Stedentrip Toscane

Florence en de meest interessante bezienswaardigheden

Skyline van de stad Florence in Toscane

De bakermat van de Italiaanse Renaissance is Florence en wereldberoemd. Hier woonden en werkten beroemde schilders, beeldhouwers en architecten zoals Giotto, Donatello, Leonardo en Brunelleschi. Het zijn slechts enkele voorbeelden die van Florence een waar openluchtmuseum hebben gemaakt. De stad van meer dan 2000 jaar oud en gesticht door de Romeinen heeft door de eeuwen heen altijd een belangrijke rol in deze regio gespeeld.

Tijdens de Renaissance zijn de belangrijkste architectonische schatten van het historisch centrum gebouwd. Deze monumenten worden tot op de dag van vandaag door miljoenen bezoekers per jaar bezocht. Hoe vaak we ook door Florence lopen, we raken er nooit uitgekeken. Je hebt dan ook wel weken nodig om alles te kunnen bewonderen. Tussen al die paleizen, monumenten, kerken en musea zijn er iconische meesterwerken die erboven uitsteken. Het is raadzaam om voor je bezoek een planning te maken met wat je wil bezichtigen. Wij zetten enkele hoogtepunten voor je op een rij met handige links om direct een boeking te kunnen maken.

Duomo, de klokkentoren van Giotto, de doopkapel en de koepel van Brunelleschi

Het startpunt van je Florentijnse route kan naar onzes inziens het beste beginnen bij de Duomo, de Kathedraal van Santa Maria del Fiore. De beroemde rode koepel is het meesterwerk van Brunelleschi en een triomf van renaissance-architectuur. Wie de koepel beklimt wordt getrakteerd op een van de mooiste panorama’s van Florence.

Santa Maria del Fiore is de kathedraal van Florence en is de vierde grootste kerk van Europa. Binnen herbergt het heiligdom de grootste frescocycli ter wereld dat 3600 vierkante meter aan schilderijen bevat. De veelkleurige marmeren gevel is een schitterend voorbeeld van Florentijns gotische stijl en past precies bij de doopkapel.

De Basttistero di San Giovanni, oftewel de doopkapel van St. John, is een achthoekige doopkapel uit de 12e eeuw. Het is een kunstwerk op zich met een marmeren façade en prachtige mozaïeken.

Cattedrale di Santa Maria del Fiore Florence Toscane

Ponte Vecchio in Florence

De Ponte Vecchio is misschien wel de beroemdste brug ter wereld. De brug verbindt twee delen van Florence met elkaar. Tot 1218 was dit de enige brug over de rivier de Arno. Tot 1565 verkochten boeren en slagers hier hun koopwaar tot ze werden verdreven en plaats moesten maken voor goudsmeden en andere ambachtslieden.

In 1565 bouwde Giorgio Vasari de Vasari Corridor voor Cosimo de Medici, om Palazzo Vecchio te verbinden met Palazzo Pitti, wat ooit de privéwoning van de Medici was. Deze doorgang is ongeveer een kilometer lang en passeert onder andere de Galleria delgi Uffizi en loopt vervolgens boven de winkels van de Ponte Vecchio in de richting van Palazzo Pitti. In de corridor hangt een onschatbare verzameling aan portretten.

De Ponte Vecchio is een ideale plek voor een romantische wandeling.

Ponte Vecchio in Florence

Piazza della Signoria

Piazza della Signoria is een van de mooiste pleinen van Italië, waar maar liefst acht straten op uitkomen. Op dit enorme plein, dat ooit het centrum van de politieke macht van de stad was, staan enkele bijzondere monumenten. Palazzo Vecchio valt als eerste op en is een perfect staaltje van 14e -eeuwse architectuur. Vanuit hier werd de stad geregeerd en gaf de regerende Medici familie opdrachten aan kunstenaars en architecten, voor het ontwerpen en bouwen van hun paleizen. Tijdens rondleidingen is het mogelijk om geheime doorgangen die kamers met elkaar verbinden te bezichtigen.

Bij de ingang van Palazzo Vecchio is een kopie van de David van Michelangelo te bewonderen. Midden op het plein staat de Neptunusfontein en kun je de Loggia dei Lanzi bewonderen, een openluchtgalerij met verschillende sculpturen.

2016-05-13 05-28 Toskana 589 Florenz, Piazza della Signoria, Neptunbrunnen

Het Uffizi-museum

Het Uffizi-museum is een grote schatkamer van meesterwerken uit verschillende periodes en daarmee een van de belangrijkste musea ter wereld. Iedere kunstliefhebber zal zich vergapen aan topstukken van grote meesters. Plan een dag voor een bezoek aan het Uffizi en maak een reis door de kunstgeschiedenis. Bewonder de beroemde schilderijenverzameling van meesters als Filippo Lippi, Giotto, Botticelli, Leonardo en Michelangelo.

Uffizi  Florence Toscane

De basiliek van Santa Croce

Santa Croce is zowel een kerk vol kunst als een mausoleum van enkele belangrijkste mensen uit de Italiaanse geschiedenis. De bouw begon in 1294 en werd in 1443 ingewijd. Sindsdien heeft het eeuwenlang pracht en praal beleefd. De Santa Croce herbergt een buitengewone collectie kunstwerken. Daarnaast liggen hier Italianen begraven die geschiedenis hebben geschreven, zoals Michelangelo, Galileo, Ghiberti, de componist Gioacchino Rossini en zelfs Machiavelli.

Florence - Basilica di Santa Croce

De kerk van Santa Maria Novella

Een van de belangrijkste kerken in Florence is Santa Maria Novella. De schitterende kerk is opgetrokken uit marmer en behoort tot een van de mooiste van de stad. Het waren de Dominicanen die in 1278 begonnen aan de bouw. Rond 1300 was de kerk voltooid en werd de gevel eraan toegevoegd. Dankzij het gebruik van wit, groen en zwart marmer en de zorgvuldige keuze van de verhoudingen is het een pracht staatje werk van Toscaans Romaanse stijl. Het heiligdom behoort tot een van de mooiste renaissancekerken.

Binnen huisvest Santa Maria Novella schitterende fresco’s van meesters als Masaccio, Giotto, Lippi, Domenico Ghirlandaio en Paolo Uccello. Een van de grootste kunstwerken zijn de fresco’s van Andrea di Bonaiuto. De marmeren preekstoel is ontworpen door Brunelleschi.

Florence Toscane Santa Maria Novella

Galleria dell’Accademia

In Galleria dell’Accademia staat het beroemde originele beeld van Michelangelo, de David. Daarnaast staan er nog meer sculpturen van deze grootmeester. Het wordt niet voor niets ook wel het Michelangelo-museum genoemd. Tussen alle beelden staan schitterende andere sculpturen van Florentijnse kunstenaars uit de 14e tot de 16e eeuw.

De Galleria dell’Accademia werd al in 1784 gebouwd in opdracht van groothertog Pietro Leopoldo om het werk van grote Florentijnse kunst te verzamelen en tentoon te stellen aan studenten van de nabijgelegen Academie voor Schone Kunsten.

Florence Toscane David

Pitti Paleis

Het Pitti paleis is de oude residentie van de groothertogen van Toscane, waar je tegenwoordig een dag kunt rondbrengen voor het bewonderen van een schitterende kunstcollectie en kunstvoorwerpen. De Galleria Palatina en de Galerij voor Moderne Kunst maken ook deel uit van het complex. Het paleis herbergt schitterende koninklijke vertrekken en in de weelderige kamers hangen schilderijen van Raphael, Titiaans, Rubens en andere grootmeesters.

Boboli-tuinen

Verbonden met Palazzo Pitti zijn de Boboli-tuinen waar de Florentijnen graag wat tijd doorbrengen en het een perfecte plek is om de zinderende zomerse hitte te ontvluchten. De 111 hectare groene terrassen zijn een goed voorbeeld van een Italiaanse tuin. Door de eeuwen heen hebben verschillende architecten veranderingen aangebracht. De tuinen zijn prachtig onderhouden en bieden op sommige punten mooie weidse uitzichten over de stad.

Boboli tuinen Florence Toscane

De kerk van San Lorenzo en de Medici-kapellen

Het was de machtige Medici familie die opdracht gaf tot het bouwen van een familiekerk en grafkapellen. Brunelleschi bouwde de kerk en Michelangelo de kapel. Beide kunstenaars stierven voor het werk af was. De San Lorenzo is een van de oudste kerken van de stad en was 300 jaar lang de kathedraal van Florence. De kapel wordt volgens kenners beschouwd als ’s werelds grootste prestatie op het gebied van marmeren beeldhouwkunst.

Florence - Basilica di San Lorenzo by Brunelleschi (1425 AD)

Nationaal Bargello-museum

Een van de oudste openbare gebouwen van Florence is het Palazzo del Bargello en werd gebouwd als zetel van de Capitano del Popolo. Het monument heeft door de tijd branden moeten doorstaan en waren het natuurrampen die schade aan het gebouw aanrichtte. In 1574 was het een stadsgevangenis en was het Bargello, hoofd van de Garde, die met behulp van politie arrestanten ondervroeg.

Nu huisvest het werken van Michelangelo, Donatello, Brunellischi, de della Robbias, Ghiberti, Cellini en andere Toscaanse kunstenaars.

Archeologische Museum van Florence

Het Archeologisch Museum bezit een belangrijke collectie Etruskische kunst. Daarnaast liggen er topstukken van diverse opgravingen uit Toscane van Romeinse en andere volkeren die hier hebben geleefd.

De wijk Oltrarno

Vanwege zijn sfeervolle straatjes en de werkplaatsen en studio’s van beroemde kunstenaars is de wijk Oltrarno een must voor een bezoek. De kleine winkeltjes verleiden bezoekers tot het kopen van een souvenir. Piazza Santo Spirito vormt de huiskamer van deze wijk en is stukken rustiger dan de beroemden pleinen van het historisch centrum. Het beste wat je kunt doen is neerstrijken op een terras en genieten van een aperitief. De basiliek van Santo Spirito is een prachtige renaissancekerk en bezit veel kerkkunst.

Bardini Museum en tuinen

Het was Stefano Bardini die, aan het einde van de 19e eeuw, een groep gebouwen op een heuvel met uitzicht op Florence in Oltrarno kocht. Hij verzamelde een uitgebreide kunstcollectie. Naast alle kunst en architectonische hoogtepunten van de gebouwen is er ook nog een aangrenzende tuin die een bezoek waard is. In de buitengalerij staan enkele bijzondere beeldhouwcollecties en kun je genieten van een uitzicht op de rivier en de stad. Het is een ideale plek om de drukte even achter je te laten. Bijzonder fraai is de paarse blauweregen die de pergola bedekt in april.

Villa Bardini Florence Toscane

Piazzale Michelangelo en San Miniato al Monte

Een ander fraai uitzicht vind je op Piazzale Michelangelo. Hier is het dan wel vaak druk, want vooral tijdens een zonsondergang is het panorama spectaculair. 400 meter verder biedt San Miniato al Monte een ander schitterend uitzicht. Een legende vertelt het verhaal dat San Miniato, nadat hij onthoofd was omdat hij christen was, zijn hoofd onder zijn arm nam en naar de plek liep waar nu de kerk staat. Hij wordt beschouwd als de eerste martelaar van Florence. De façade is een voorbeeld van Toscaans romaans meesterwerk. Wandel naar binnen en bewonder de kostbare mozaïeken.

Piazzale Michelangelo Florence Toscane

Activeiten die je nu al kan reserveren voor je aankomende bezoek

Er zijn tal van activeiten te boeken in Florence. We zetten enkele voor je op een rij die je nu al kan reserveren voor je aankomende bezoek aan deze schitterende stad.

Hotels in Florence

Booking.com

0 reacties op “Florence en de meest interessante bezienswaardigheden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.