Toscane

Provincie Siena en de vele bezienswaardigheden

De groene heuvels en skyline van Montepulciano
DiscoverCars.com

Glooiende geurige groene heuvels bedekt met olijf- en wijngaarden. Contouren van cipressen die afsteken tegen een strakblauwe hemel afgewisseld met middeleeuwse abdijen, kastelen, dorpen en gehuchten. We hebben het over de landelijke schoonheid van de provincie Siena in het hart van de regio Toscane. Het is een schilderachtige bestemming met lieflijke dorpjes waar de tijd lijkt te hebben stilgestaan. Wanneer je San Gimignano en Monteriggioni hebt bezocht, liggen andere pareltjes als Pienza, Montepulciano, Montalcino, Bagno Vignoni, San Galgano en vele andere op je te wachten.

Wanneer je het kloppend hart van de stad Siena, een schatkamer van architectonische schoonheden, bewonderd hebt is een reis langs enkele prachtige plaatsen rondom Siena zeker aan te bevelen.

San Gimignano

De 15 middeleeuwse torens van San Gimignano zijn van ver al te zien en bieden hetzelfde panorama die reizigers hadden die langs de Via Francigena reisden, een oude handels- en pelgrimsroute. Toen had de skyline echter 72 torens waarvan de meeste in de 10e eeuw werden gebouwd. Tijdens een wandeling door de oude straatjes word je meteen omarmd door een middeleeuwse sfeer.

Hoewel oude ambachtswinkels zijn vervangen door souvenirwinkeltjes is de pracht van het stadje goed bewaard gebleven. Piazza della Cisterna is misschien wel de mooiste piazza waar San Gimignano omheen is gebouwd. Naast de religieuze monumenten is een bezoek aan de Rocca di Montestaffoli aan te bevelen. Er is misschien niet veel meer van over, maar het zijn de schitterende uitzichten over de omringende heuvels die de moeite waard zijn. 

*San Gimignano @ sunset*

Monteriggioni

Het charmante Toscaanse dorpje Monteriggione ligt op steenworp afstand van de stad Siena. Net als San Gimignano is het silhouet van Monteriggioni met zijn muren en torens al van kilometers ver te zien. Als je door de stadspoort heen wandelt, word je herinnerd aan een bolwerk van de stad Siena tegen aanvallen van de aartsvijand Florence. In 1200 werd het dorp omgebouwd tot een fort om de pelgrimsroute de Via Francigena te bewaken. Het centrale Piazza Roma met zijn kleine kerk verwelkomt tegenwoordig alleen bezoekers op zoek naar een ontspannen sfeer. De zonovergoten kleine borgo is versierd met bloemrijke tuinen. Wie over de stadsmuren met een omtrek van 570 meter loopt, wordt getrakteerd op magnifieke uitzichten.

Monteriggioni from the walls

Colle val d’Elsa

Ooit was Colle val d’Elsa in drie delen verdeeld, maar is nu te onderscheiden in Colle Alta en Colle Bassa. Het mooiste deel is Colle Alta, gelegen op de top van een heuvel en makkelijk bereikbaar met een lift. Geplaveide middeleeuwse straatjes worden omzoomd door indrukwekkende palazzo’s en leiden je naar charmante pleinen. De etalages van ambachtslieden zijn voor sommige bezoekers onweerstaanbaar vanwege een eeuwenoude traditie van het verwerken van kristal. Ondanks de schoonheid van het historisch erfgoed, reizen de meeste mensen hieraan voorbij, wat bijzonder jammer is. Colle val d’Elsa herbergt prachtige bezienswaardigheden die meer aandacht verdienen.

Pienza

Pienza werd ontworpen in opdracht van paus Pius II om het middeleeuwse dorp Corsignano om te vormen tot ‘de ideale stad van de Renaissance’. De Corso Rossellino doorkruist het intieme centrum dat in drie jaar tijd werd opgetrokken tot een van de mooiste dorpen van Toscane, omringd door de eindeloze heuvels van Val d’Orcia. Schitterende straatjes verbinden nog mooiere pleinen. Verscholen in romantische zijstraatjes staan prachtige architecturale palazzo’s en valt het rustige ritme van het leven als een warme deken over je heen. Een panoramisch pad, de zogenaamde ‘Camminata Panoramica’, mag niet gemist worden en zal bij iedere bezoeker een onvergetelijke herinnering nalaten.

Bagno Vignoni

Iets verderop van Pienza bevindt zich in het hart van Val d’Orcia het bijzondere dorp Bagno Vignoni dat zijn bekendheid dankt aan zijn ‘waterpiazza’. Een verzameling van rustieke huizen weerspiegelen in het thermale water van deze bron. Sinds de Romeinen wordt het ‘openluchtbad’ gebruikt, maar kreeg vooral bekendheid in de middeleeuwen. Sindsdien hebben veel historische figuren zoals Catharina van Siena en Lorenzo de Grote een bezoek gebracht aan het dorp. Nu is het niet meer toegestaan om een duik te nemen in de waterpiazza, maar zijn er enkele spa’s die gevoed worden met het water dat voortvloeit uit de vulkanische bodem. De schoonheid van het plaatsje wordt versterkt door de omringde omgeving. Een landschap waar olijfbomen, zonnebloemen en wijnranken naadloos in elkaar overgaan.

Montepulciano

Genesteld tussen de Val di Chiana en Val d’Orcia rijst bovenop een heuvel van ruim 600 meter hoog het stadje Montepulciano op. Dit is het domein van de Nobile di Montepulciano DOCG, een rode wijn die wereldberoemd is. Maar het wijnstadje heeft meer te bieden. Mooie straatjes banen zich een weg door het centro storico, waar de Piazza Grande schittert met meesterwerken van marmer en travertijn. Hier baden Palazzo Comunale en Palazzo Nobili-Taragu in het warme zonlicht. Een wandeling langs het historisch erfgoed is een reis door de tijd. Een grote schat aan renaissancepaleizen en kerken met fraaie kunstwerken zijn slechts enkele architecturale juwelen van het stadje. Het omringende landschap wordt gemarkeerd door cipressen, olijf- en wijngaarden.

montepulciano_1

Montalcino

Montalcino domineert vanaf de top van een heuvel de omringde omgeving. Dit Toscaanse stadje staat bekend om de productie van de Brunello di Montalcino, een Italiaanse topwijn. Zo ver het oog reikt ontvouwen zich weidse uitzichten over de glooiende heuvels die bezaaid zijn met wijngaarden. Ook Montalcino was een belangrijk vestingstadje dat waakte over de Via Francigena. Binnen de muren bevindt zich een oud centrum met mooie straatjes en tal van uitstekende restaurants, cafés en ambachtelijke winkels.

Een wandeling onthult fraaie historische bezienswaardigheden, kerken en mooie pleinen. Piazza del Popolo vormt het middeleeuws hart van Montalcino, verrijkt met het Palazzo Communale en zijn 13e -eeuwse toren. Het plein is een ideale plek voor een cappuccino of een aperitief.  Het vijfhoekig 14e -eeuws fort is op het hoogste deel van de heuvel gebouwd en overziet al meer dan 700 jaar de omgeving.

Abdij van San Galgano

Omhuld met mysteries is San Galgano, een architectonisch wonder. Midden in het Toscaanse landschap staat een basiliek in de vorm van een Latijns kruis waarvan de buitenmuren nog intact zijn, maar zonder dak. Dat is wat van deze cisterciënzerabdij is blijven staan, gebouwd tussen 1218 en 1268. In de vroege 14e eeuw bereikte de abdij zijn hoogtepunt en was het erg rijk en machtig. Daarna raakte het langzaam in verval. Zo werd eerst de gemeenschap getroffen door de zwarte dood, waren er verschillende plunderingen en werd het bouwwerk getroffen door zware weersinvloeden.

De abdij is opgedragen aan de heilige San Galgano, een raadselachtige persoonlijkheid die na een turbulent leven als edelman koos voor een kluizenaarsbestaan. Op het moment van zijn bekering stak hij zijn zwaard in de grond op de Montesiepi-heuvel om het christelijk symbool, het kruis, te aanbidden.

De abdij is al lang niet meer in gebruik, maar de indrukwekkende schoonheid van de ruïne trekt veel mensen. Het majestueuze silhouet van het bouwwerk tussen de cipressen zal iedereen verrassen.

Abdij van Monte Oliveto Maggiore

Bijzonder mooi gelegen in de schaduw van cipressen en eiken staat de abdij van Monte Oliveto Maggiore, opgericht in 1313 door San Bernardo Tolomei. Het kloostercomplex is in gebruik door benedictijnse monniken. Een enorme vierkante toren en een ophaalbrug geven toegang tot een verzameling gebouwen. Het hoofdgebouw is bijzonder fraai versierd met fresco’s die de verhalen van San Benedetto uitbeelden. Tevens huisvest het een monastieke bibliotheek en apotheek waar een rijke verzameling geneeskrachtige kruiden wordt bewaard in 17e -eeuwse vazen. Mede door gregoriaans gezang, zachtjes op de achtergrond, vergeet je even het ritme van de dag om je weer op te laden en verder te reizen door het indrukwekkende Toscaanse landschap.

Huurauto

Huurauto nodig in Toscane? Zoek, vergelijk en bespaar tot 70% via Discovercars.com. Gratis annulering en 24/7 support.

Hotels in Siena

 

1 reactie op “Provincie Siena en de vele bezienswaardigheden

  1. Grazie mille voor uw aanvulling, inderdaad erg leuk.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.