Est! Est!! Est!!! di Montefiascone

Tijdens onze reizen door het land van ‘la dolce vita’ en via ons blog komen we tal van mensen tegen. Zo ook Rian van Hout. We schreven al eerder over verschillende sagre en laat het nu toevallig zijn dat Rian ons bijpraatte over een bekend wijnfeest.

Het is het jaar des heren 1111. Een keizerlijke groep is op weg om in Rome de kroning van Hendrik V bij te wonen. Onder de reizigers bevinden zich landjonkers, kerkvorsten, edellieden, ridders, pelgrims, hofdames, koopmannen en handelaren.

De Duitse bisschop Johannes Defuk (Fugger) maakt ook deel uit van het gezelschap.

Defuk was een wijnliefhebber en lekkerbek. Martin, zijn trouwe manusje-van-alles, had de taak als een sommelier te handelen, vooruit te reizen en de verschillende wijnmakerijen en herbergen langs de route te inspecteren om een goede wijn te zoeken.

Telkens als hij een goede wijn had gevonden, zou hij volgens afspraak “Est” boven de deur schrijven. Dat betekende “Hier is het”. Als de wijn niet alleen goed, maar zelfs uitstekend was zou hij het woord tweemaal opschrijven.

 Toen de stoet in het plaatsje Montefiascone  aankwam, trof Johannes Defuk op een herbergdeur niet “Est”, maar het van enthousiasme overlopende en zeker niet afgesproken “Est! Est!! Est!!!” aan.

Johannes Defuk heeft er zijn intrek genomen en bleef er. Hij kwam nooit in Rome aan.

Drie jaar later stierf hij in Montefiascone. Zijn hele vermogen liet hij na aan het stadje, op voorwaarde dat er ieder jaar op zijn sterfdag een fles wijn op zijn graf werd leeggeschonken. Dit was enkele eeuwen lang inderdaad traditie…

De bisschop ligt begraven in San Flaviano, een van de kerken van Montefiascone.

Op de steen van zijn graf staat:

”Est Est Est Propter Nimium Est Hic IO DEFUK Dominus Meus Mortuus Est”

(Est Est Est wegens overdaad aan Est is hier mijn meester Johannes Defuk gestorven)

Montefiascone ligt in de provincie Viterbo in de regio Lazio. Ieder jaar in augustus vindt er een wijnfeest plaats, met ondermeer een historische optocht met 200 figuranten in middeleeuws kostuum, die de legende naspeelt.

Est! Est!! Est!!! Di Montefiascone is een kwaliteitswijn met het Europese kwaliteitskeurmerk D.O.C. (Denominazione di Origine Controllata), gemaakt van de druivensoorten Malvasia Bianca, Trebbiano Giallo en Trebbiano Toscano.

Rian assisteert achter de schermen van StunningLand, een non-profit organisatie van Osvaldo Velo. Voor de oplettende lezer van Sogno Italiano, is hij bekend van ‘Going Local met Osvaldo in Viterbo’. StunninLand heeft als doel, de provincie Viterbo meer bekendheid te geven buiten Italië en dan met name de mogelijkheid om in centraal Italië de vliegvissport te beoefenen. Het een en ander kan natuurlijk prima gecombineerd worden met cultuur en lekker eten.

Voor meer informatie over de provincie Viterbo:

0 reacties op “Est! Est!! Est!!! di Montefiascone

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.