Ligurië

De Betovering van Kleurrijk Cinque Terre

DiscoverCars.com

Een van de meest schilderachtige delen aan de westkust van Italië is de Cinque Terre. Een vijftal prachtige dorpen bestaande uit pastelkleurige huizen die zich vastklampen aan de Ligurische kliffen. Meestal wordt gedacht dat de Cinque Terre, wat vijf landen betekent, één en dezelfde locatie is. Maar het zijn vijf verschillende dorpen met ieder zijn eigen karakter. Wij nemen je mee naar deze prachtige plek.

Cinque Terre is een rotsachtig gebied aan de Riviera di Levante. De naam verwijst naar de 5 dorpen: Riomaggiore, Manarola, Corniglia, Vernazza en Monterosso al Mare. Vroeger waren de dorpen uitsluitend toegankelijk over zee en tot op heden is er geen autoweg die ze met elkaar verbindt.

De dorpen zijn autovrij en via wandelpaden met elkaar verbonden. Ze behoren tot de mooiste wandelroutes van Europa. En geloof ons, deze zijn niet alleen prachtig maar ook spectaculair. Eén van de mooie wandelpaden is de 12 km lange Sentiero Azzuro, een stijgend en dalend pad langs de zee.

Er is een ruime keus uit wandelroutes die variëren in lengte en moeilijkheidsgraad. Spectaculair zijn de ezelpaden die je naar hoger gelegen gehuchten, kloosters en andere bezienswaardigheden brengt. Zorg wel dat je in goede conditie bent, we spreken uit ervaring. Heb je geen goede conditie dan kun je altijd nog met de trein van dorp naar dorp of je pakt de boot.

In de dorpen leefden de bevolking vooral van de visvangst en slaagden de boeren erin om op de steile, rotsachtige terrassen wijn te verbouwen. Tegenwoordig is de toerisme de belangrijkste bron van inkomsten.  Tot de 20ste eeuw lagen de dorpen zeer geïsoleerd. Vandaag de dag zijn ze gemakkelijk bereikbaar per trein. Het Cinque Terre Park staat sinds 1997 op de Werelderfgoedlijst van UNESCO.

Hoewel de vijf dorpen veel met elkaar gemeen hebben, heeft elk dorp zijn eigen, unieke karakter.

Riomaggiore

Riomaggiore, gebouwd op de oevers van een steile bergstroom. Wij hadden in dit dorp ons onderkomen en het was ook ons dagelijks startpunt. In dit plaatsje begint ook een van de beroemdste wandelroutes: de Via dell’Amore, het pad met vele prachtige uitzichten over zee.

Riomaggiore

Manarola

Manarola, het 2de dorp, lag vroeger op het terrein van een oud kasteel, dat nu een ruïne is. Dit is het enige dorp zonder strand, maar we konden heerlijk languit liggen in het zonnetje op de kale zwarte rotsen.

Manarola

Corniglia

Corniglia, het middelste dorp, is het enige dorp dat niet direct ligt aan zee. Het ligt hoog boven op een spectaculair in de oceaan stekende kaap. Het dorp is te bereiken via een trap met 337 treden. Voor een verbluffend panorama ga je helemaal naar boven, naar het Terrazza di Santa Maria en kijk je uit over heel Cinque Terre.

Vernazza

Vernazza, het 4de dorp, is voor ons één van de mooiste dorpen. Het haventje ligt direct aan het dorpsplein en is erg gezellig. Het levendige plein wordt omringd met een mooie kerktoren en kleurige huizen. Wij strijken hier maar al te graag neer voor een heerlijke aperitivo.

005

Monterosso

Monterosso, het laatste en grootste dorp, is verdeeld in twee wijken. Vlakbij het oude dorp ligt het zandstrand van Fegina, het langste strand aan dit deel van de kust. De kleine gezellige straatjes herbergen winkeltje en terrasjes.

Cinque Terre is volgens ons een van de meest romantische plekken in Italië. Vier dagen zijn genoeg om deze schitterende kust met zijn charmante dorpen te verkennen.

6 reacties op “De Betovering van Kleurrijk Cinque Terre

 1. Prachtig !!! Doet me meteen zin krijgen om te vertrekken, vooral om dat deze 5 prachtige regio al een tijdje op onze bucketlist staat.
  Zijn er eigenlijk mogelijkheden tot wildkamperen in de regio mochten we opteren voor een 5 daagde trektocht, of is dit verboden ?

  • Dankjewel Pieter, zal de mogelijke routes eens opzoeken. Mochten de weersvoorspellingen voor onze voorziene tocht in Schotland tegenvallen kunnen we deze zeker achter de hand houden. 😉

 2. Your photos are outstanding! So beautiful…

 3. Britta Maria

  Beste Pieter, Hier wil ik al zo lang naar toe, is het erg toeristisch? Ik ben gebonden aan de schoolvakanties. Zou bv in de meivakantie hier heel graag naar toe willen..wat een pracht. Groeten, Britta

  • Hoi Britta, wat leuk!
   Ja het is wel toeristisch. De beste tijd is in het voor- en naseizoen.
   Het is er prachtig, vooral de wandelroutes hoger gelegen tussen de dorpen.
   Ben benieuwd als jullie er geweest zijn.
   Salute Pieter

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.