Keukenpraat

Ben je wel eens op een Sagra geweest?

San Daniele ham en meloen

Heb je wel eens gehoord over de verschillende ‘sagre’ die ze elk jaar in Italië vieren? Wat is het precies? En hoe kun je meedoen?

Allora, een sagra verwijst meestal naar een eetfestijn, ter ere van een bepaald ingrediënt of gerecht dat typisch is voor een bepaald gebied, zoals olijfolie, uien, truffels, zonnebloemen, wilde zwijnen, aardbeien, kastanjes, enz. De originele culinaire festivals zijn favoriet.

Deze festivals zijn een waar feest. Tijdens een sagra lopen sommige mensen in traditionele historische en kleurrijke kostuums. Het is een uitstekende gelegenheid om regionale producten te proeven en een praatje te maken met de lokale bevolking en andere bezoekers.

Deze feestdagen zijn vaak ieder jaar gepland op of rond dezelfde datum. Voor specifieke ingrediënten, wordt dit vaak gevierd op dat moment van het jaar waarin het ingrediënt wordt geoogst. Andere feesten worden gevierd op de dag van de patroonheilige van de stad. En dan zijn er ook vergelijkbare feesten die de traditie van de wijn in ere houden, genaamd ‘cantine aperte’.

Hoe werkt het precies? Wanneer je een rij van mensen aan de voorkant van een tent ziet, dan zit je goed. Hier moet je beginnen. Iemand aan een bureau noteert de bestelling en er wordt afgerekend. Je krijgt een kaartje en een stoel. Over het algemeen zitten de mensen aan lange gemeenschappelijke tafels. Het eten tijdens een sagra kost veel minder dan in een restaurant. Leuk om te melden is, dat de winst vaak naar lokale doelen gaat. Ondertussen steun je de lokaal geproduceerde producten van boeren en ambachtslieden.

Hoe kom je te weten wanneer er een sagra plaatsvindt als je op vakantie bent? Kijk op de affiches die geplakt zijn op de gebouwen. Vaak staat daar een aankondiging op van een aankomende sagra. Soms zie je ook op de borden langs de weg aankondigingen. Maar je kunt natuurlijk ook online zoeken.

Wij hebben al een paar websites voor je opgezocht, mocht je geïnteresseerd zijn in een gezellige sagra. Ze zijn wel in het Italiaans, wat een goed teken is. De festivals zijn bedoeld voor de lokale bevolking en niet voor horde toeristen. Wanneer je de websites doorleest, krijg je een goed inzicht over sagre.

Zo, dus volgende keer dat je Italië bezoekt, stap dan een dag weg van de grote attracties en maak een uitstapje naar het platteland. Deze kleine festivals zijn een ware aanvulling op de vakantie. Vergeet niet een aantal van de producten mee te nemen naar huis. Buon appetito!

Booking.com

4 reacties op “Ben je wel eens op een Sagra geweest?

  1. Pingback: Ben je wel eens op een Sagra geweest? | Good Things From Italy

  2. Tinka Pothaar

    Leuk, leuk, leuk en bedankt voor de websites: wij zijn gek op sagre…..gezellig, heerlijk in de buitenlucht en o zo lekker…..

    • pieterarnolli

      Heel graag gedaan Tinka. Veel plezier met al die sagre! Wij zijn benieuwd naar welke jullie dit jaar gaan!

  3. De herfst is een fijn seizoen hier in Italie, dan komen de dorpsfeesten………Wij hebben hier op het eiland Elba “la Sagra dell’uva”, je eet en drinkt op straat met vrienden en kennissen. Daarbij zijn we naar het “Crastatone” geweest in Santa Fiora, met onze beste vrienden, weekend in een prachtig toscaans landhuis met adembenemend uitzicht over de heuvels. Hier hebben we kastanjes en cinghiale gegeten………….heel gezellig. Het is een leuk idee voor een herftvakantie………….

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.