Ligurië

Corniglia, het balkon van de Cinque Terre

Skyline van Corniglia in de Cinque Terre

Het kleurrijke dorpje Corniglia ligt bovenop een rotsachtige uitloper midden in het hart van de Cinque Terre. Vanwege zijn hoge positie heb je een adembenemend uitzicht over zee en de indrukwekkende Ligurische kust. Het dorpje kan worden bereikt via een lange trap die ook wel ‘Lardarina’ wordt genoemd. Wie de 377 traptreden naar boven neemt snapt waarom het dorp ook wel het balkon van de Cinque Terre wordt genoemd. Vanwege zijn hoge ligging onderscheidt Corniglia zich van de andere dorpen. 

De vijf dorpen van de Cinque Terre

Corniglia werd in 1997 opgenomen op de Werelderfgoedlijst van UNESCO samen met het gehele Nationaal Park Cinque Terre. Gelegen aan de Ligurische kust, ook wel bekend als de Italiaanse Rivièra, bestaat de Cinque Terre uit vijf dorpen: Riomaggiore, Manarola, Corniglia, Vernazza en Monterosso. Tot de jaren 60 van de vorige eeuw lagen ze geïsoleerd en waren ze alleen bereikbaar via zee of smalle moeilijk begaanbare bergpaden.

Het is niet verwonderlijk dat de streek al tientallen jaren tot de meest populaire Italiaanse bestemmingen behoort. De dorpen, met ieder een eigen karakter, worden omringd door een schitterende natuurlijke omgeving met de meest mooie uitzichten over de diepblauwe zee.

Corniglia Cinque Terre

Curnigia, in het lokaal dialect, is anders en ademt een relaxte sfeer. Voor ons was het een ‘hoogtepunt’ tijdens een bezoek aan deze schilderachtige streek. Het is het enige dorp van de Cinque Terre dat niet direct aan zee ligt, maar ongeveer 90 meter boven zeeniveau als een verhoogd natuurlijk terras. Vanaf het water gezien lijkt het dorp wel opgetekend uit een sprookjesboek.

Pastelkleurige karakteristieke torenhuizen steken fraai af tegen een donkerblauwe hemel. Ze zijn geschilderd in gele, roze en perzikkleurige tinten. Het omringende berglandschap is voornamelijk groen gekleurd waar citroenen, olijven en wijngaarden goed gedijen. We maakten spectaculaire wandelingen in de omgeving, waarvan sommige toegang geven tot de andere dorpen van de Cinque Terre. De geur van de zee en het mediterrane struikgewas, maar ook de indrukwekkende vergezichten zijn slechts enkele onvergetelijke herinneringen.

Geschiedenis van Corniglia

De oorsprong van Corniglia gaat terug tot de Romeinse tijd. De naam is hoogstwaarschijnlijk afgeleid van Gens Cornelia, een familie die de scepter zwaaide over het gebied. In 1276 maakte het dorp deel uit van de machtige Republiek Genua, maar bleef tot voorkort een geïsoleerde plaats.

Sporen van middeleeuwse gebouwen zijn terug te zien langs de Via Fieschi, de hoofdstraat die tussen de hoge huizen slingert naar het uitkijkpunt van het terras bij Santa Maria. Vanaf dit punt kun je een buitengewoon panorama bewonderen. Bij helder weer kun je zelfs de bergen van Corsica zien. Tegenover het terras staat het belangrijkste monument, de kerk van San Pietro uit de 16e eeuw, een goed voorbeeld van Ligurisch-gotische architectuur. Prachtig zijn de glas-in-loodramen.

In de buurt van het plein Largo Taragio kun je omhoogklimmen naar de ‘Toren’, een oud verdedigingsgarnizoen dat gebouwd werd in de 16e eeuw door de familie Fieschi ter verdediging tegen de Saracenen. Vanaf Largo Taragio leidt een weg naar piazzetta del Fosso waarvan je een schitterend uitzicht hebt over het oostelijk deel van de Cinque Terre.

Lokale gerechten en producten

Een wandeling door het historisch centrum gaat hand in hand met het proeven van lokale gerechten en producten. Opvallend zijn de vele wijngaarden in de omgeving die gebouwd zijn op terrassen. Het is het grondgebied waar de overheerlijke Cinque Terre DOC witte wijn en de Sciacchetrà worden geproduceerd. De laatstgenoemde is een zoete wijn die wordt gemaakt van de witte Vermentino druiven en uitstekend smaakt aan het einde van een maaltijd of bij kaas. De DOC witte wijn wordt verkregen van dezelfde druif en heeft zijn bijzondere smaak verkregen door de zilte zeelucht.

Bij een lekkere wijn moet gegeten worden en is een gerecht in combinatie met de klassieker pesto, gemaakt van basilicum, pijnboompitten, olie en geraspte kaas een uitstekende keuze.

Gelegen aan zee is het niet verwonderlijk dat er tal van visgerechten op het menu staan. De beroemde ansjovis van Monterosso wordt op verschillende manieren bereid, bijvoorbeeld gemarineerd met olie en citroen. Citroenen worden gebruikt voor de l’imoncino, een drankje gemaakt van citroenschillen in alcohol.

Corniglia is een heerlijk dorp om te verblijven en vanwege een centrale ligging aan de 18 kilometer lange rotskust ideaal om de Cinque Terre te verkennen. Wandelpaden doorkruizen schitterende landschappen en zorgen voor momenten van een portie adrenaline. Maar Corniglia betekent ook uitstekend eten van overheerlijke gerechten die al generaties lang gemaakt worden. Corniglia prikkelt werkelijk al je zintuigen.

0 reacties op “Corniglia, het balkon van de Cinque Terre

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.