Gardameer

Sirmione, een mix van cultuur, heilzaam water en een eeuwenlange geschiedenis.

Sirmione aan het Gardameer

Aan de zuidoever van het Gardameer ligt, aan het einde van een langgerekt schiereiland dat uitsteekt in het meer, het schilderachtige stadje Sirmione. Dit historische stadje betovert zijn bezoekers met zijn adembenemende uitzichten en architectuur vol geschiedenis. Het heeft een mooi historisch centrum, een gerenommeerd kuuroord en het bevindt zich in een decor van een eeuwenlange geschiedenis waarin diverse beschavingen elkaar hebben opgevolgd. Sirmione wordt niet voor niets de ‘parel van het Gardameer’ genoemd en heeft met recht deze titel verdiend.

Grotte di Catullo

Sinds de prehistorie is Sirmione al bewoond, waarschijnlijk gekozen vanwege zijn mooie ligging. De eerste bewoners leefden hier in de bronstijd op paalwoningen. Maar het waren natuurlijk de Romeinen die hun eerste stempel gedrukt hebben. Beroemd zijn de Grotte di Catullo en als je denkt diepe grotten aan te treffen zal je verbaasd zijn dat het de overblijfselen zijn van de grootste Romeinse villa die in Noord-Italië is gevonden. Deze misleidende naam is terug te voeren naar de 15e eeuw, toen men hier de ruïne vond bedekt met een dikke vegetatie. Het was ooit eigendom van de Romeinse dichter Catallus.

Sirmione Gardameer
Foto @archeoscavi

Rocca Scaligera

Na de Romeinse periode is het de beurt aan de Middeleeuwen dat een belangrijke stempel heeft gedrukt. Het is het historische kasteel Rocca Scaligera dat sinds die tijd waakt over het schiereiland en de zuidoever. Dit fort werd in de 13e eeuw gebouwd tijdens het Scala-tijdperk, een dynastie die vanuit de stad Verona zo’n 120 jaar over het gebied regeerde. Het kasteel met zijn drie torens en kantelen wordt omgeven door het water van het meer en behoort tot de best bewaarde kastelen van Italië. De castello en de torens zijn toegankelijk voor het publiek en een spectaculair uitzicht over de zoetwaterplas is gegarandeerd.

Sirmione Gardameer
Sirmione Gardameer
Sirmione Gardameer

Wij wandelen maar al te graag door de vele straatjes met zijn mooie historische huizen en fraaie kerken. Het centro storico is goed onderhouden en er zijn genoeg terrasjes en restaurants. Dus genoeg keuze om lekker te eten aan een veelvoud van overheerlijke gerechten. Voor ons zijn het vooral de verse ingrediënten uit het meer waar we blij van worden.

Terme di Sirmione

De hoofdstraat leidt bezoekers naar de beroemde thermale baden. Het waren de Romeinen die hier al kwamen baden in het heilzame water. Tegenwoordig biedt Terme di Sirmione nog steeds ontspannende baden in warmwaterbronnen waarvan het mineraalrijke water geneeskrachtige eigenschappen heeft. Het water is rijk aan grote hoeveelheden zwavel, natrium, broom en jodium.

Voor degene die lekker willen zwemmen in het meer, kunnen neerstrijken op het Jamaica strand. Het is een perfecte plek om een paar uur door te brengen om wat te zonnebaden of af te koelen in het kristalheldere water. Met de grotten van Catullus achter je en het betoverende landschap van het meer voor je, is Jamaica Beach de grote finale van een mooie dag in Sirmione.

Sirmione

Sirmione herbergt een mix van cultuur, ontspanning en welzijn. Ieder moment van het jaar is het een prachtig stadje voor een bezoek, dankzij het zachte klimaat van het meer, dat leven geeft aan een kleurrijke mediterrane vegetatie. Het zijn palmen, olijfbomen en oleanders die hier probleemloos groeien en bloeien.

Eeuwenlang als militaire buitenpost gediend te hebben is Sirmione nu een belangrijke bestemming gelegen aan het grootste meer van Italië. Hoewel alle dorpen rond het Gardameer ongelooflijk charmant zijn, is het Sirmione dat er voor velen bovenuit steekt.

Booking.com

2 reacties op “Sirmione, een mix van cultuur, heilzaam water en een eeuwenlange geschiedenis.

  1. Gina Del Rio

    Het is in Sirmione prachtig, echter de originele parel van het Gardameer is LIMONE sul Garda!!!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.