Cultuur & Lifestyle

Wie waren de Etrusken?

DiscoverCars.com

Voor de meesten onder ons, is ‘Etrusken’ een naam die we wel eens gehoord of gezien hebben, maar niet iedereen goed weet uit te leggen wie het waren. We weten dat de naam nauw verbonden is met Toscane. Ook weten we dat het een bevolkingsgroep was die indrukwekkende dingen deed. Voor wie van plan is om Midden-Italië te gaan bezoeken, is het de moeite waard zich te verdiepen in dit volk. De Etrusken hebben in deze regio geleefd en hun sporen nagelaten, kenbaar aan de vele overblijfselen uit hun beschaving.

Ze werden groot door internationale handel, blonken uit in vechten, maakten wijn, legde wegen aan, moerassen werden drooggelegd, beschilderde vazen, stichtte steden en bouwde aquaducten.

Ongeveer het laatste millennium v Chr. waren de Etrusken een machtig volk in Europa, met de meest geavanceerde beschaving buiten Griekenland. Ze werden groot door internationale handel, blonken uit in vechten, maakte wijn, legde wegen aan, moerassen werden drooggelegd, beschilderde vazen, stichtte steden en bouwde aquaducten. Zij begonnen met het tekenen in graftomben en wisten hoe verfkleuren gemaakt konden worden. Zij begroeven hun doden in veel rijkdom. Het lijkt een beetje als of we schrijven over de Romeinen. Allora, 3 feiten op een rij:

  1. Ten minste twee van de eerste koningen van Rome waren Etrusken.
  2. De meeste Romeinen hadden Etruskische voorouders.
  3. De Romeinen namen veel van hun ideeën over, zoals kunst, recht, religie, openbare instellingen, watermanagement en wegenbouw.

Omdat de Etrusken volledig werden overschaduwd door de Romeinen, in de 3de eeuw v. Chr. ging Etrurië (het rijk van de Etrusken) snel ten onder, is er niet zo veel bekend over de Etrusken. De Romeinen, die lang onder Etruskisch bewind hebben gestaan, veroverden Etrurië. Hierdoor is veel van wat de Etrusken hebben opgebouwd verloren gegaan, voordat historici het in kaart konden brengen. Houten gebouwen en materialen waren door de eeuwen heen volledig verteerd. De Etrusken lieten geen tempels, amfitheaters of triomfbogen na om hun beschaving in onze gedachten te drukken.

Ook zijn er geen Etruskische geschriften nagelaten. Ondanks dat de vroeg Romeinse schooljongens nog Etruskische literatuur studeerden, werd later door Romeinse keizers alles in de as gelegd. De taal der Etrusken verdween hierdoor langzaam maar geheel.

Relaxte leefstijl.

De Etrusken leefden van dag tot dag. Toen hun beschaving werd ondergebracht in Rome, hebben ze niet de moeite genomen om alle kennis en kunde door te geven aan het nageslacht. Dus hun artistieke en fun-loving cultuur werd half gewist uit de geschiedenis. Een cultuur waarin op bed, van banketten werd genoten terwijl dansers dansten en wijn gooiende spelletjes werden gehouden. Ook was het een cultuur met een sterk erotische gevoeligheid, maar ook één van seksuele gelijkheid. Die helaas verloren ging bij de Romeinen.

Met zo weinig bewijs van de bijzonderheden van de Etruskische beschaving en zoveel meer bewijs van het spectaculaire bestaan van de Romeinen, is de aandacht altijd op het laatste geweest. Pas ongeveer de afgelopen 2 eeuwen is men zich gaan verdiepen in de Etrusken, en de woorden ‘mysterieus’ en ‘raadselachtig’ sindsdien vaak voorbij komen. In ieder geval is de Etruskische beschaving gered uit de historische vergetelheid.

Wel is bekend dat de Etrusken leefden over een grote strook van Midden-Italië. Het tegenwoordige Toscane, het westen van Umbrië en het noorden van Lazio. Veel steden in Toscane hebben dan ook hun bestaan te danken aan de Etrusken.

Het begin van het einde van deze bevolkingsgroep kwam, toen een klein stadje, genaamd Rome, begon met nieuwe ideeën. In de 4de eeuw voor Chr., begonnen de Romeinen een langzame en systematische verovering van Etrurië. Hun beleid was niet slaan en branden, maar koloniseren en controle. Hoewel veel Etruskische steden zich verzetten, werd 264 jaar voor Chr. uiteindelijk de laatste stad, Velzna het huidige Orvieto, veroverd.

De Romeinen waren relatief goedaardige meesters naar de Etrusken. Het naast elkaar leven van de twee culturen haastte het verlies van de ‘Etruskische’ mensen. In 89 voor Chr., werd aan alle Etrusken het Romeinse burgerrecht verleend. Ze waren letterlijk veranderd in Romeinen.

Een flink aantal grote steden behoorden tot het Etruskische rijk, enkele van deze waren: Volterra, Chiusi, Bologna, Perugia, Bolsena en Fiesole.

Er zijn veel opgravingen gedaan, waarbij voorwerpen zijn gevonden die aan de Etrusken kunnen worden toegeschreven. Vooral in Toscane zijn veel archeologische vondsten gedaan. Veel van deze voorwerpen waaronder grafurnen, graftomben en aardewerk, zijn ondergebracht in diverse musea: zoals het archeologisch museum in Florence, Chiusi, Siena, Volterra en Fiesole, maar ook in het Museo Gregoriano Etrusco in Rome.

Een bezoek brengen aan verschillende steden in het gebied van de mysterieuze oude beschaving van de Etrusken?

Booking.com

3 reacties op “Wie waren de Etrusken?

  1. Wij wonen dichtbij Chiusi Toscane, en wilden altijd nog het Etruskisch museum bezoeken. Nu gaan we zeker binnenkort! Het moet heel interessant zijn: Museo Nazionale Etrusco. We laten je weten!

  2. Tinka Pothaar

    Ik wist dus ook niet wie deze Etrusken nu eigenlijk waren; leuk en interessant om dit te lezen! bedankt!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.