Cultuur & Lifestyle

Italiaans verkeer: ieder voor zich

DiscoverCars.com

Een vrouw snijdt ons af, terwijl ze druk bezig is met haar make-up. Wij zijn er inmiddels aan gewend, dat er maar weinig Italianen zijn die in een achteruitkijkspiegel kijken. Wanneer we zelf daarin kijken, is dat te begrijpen, want wij zien hoe een vrachtwagen zijn best doet onze linkerflank er bijna af te rijden. Je snapt het, je rijdt met ons mee in het Italiaanse verkeer. Dat het verkeer in het land van la dolce vita een jungle is, hoeft niet meer uitgelegd te worden.

Wij houden van Bella Italia en van al zijn gebruiken, maar deelnemen aan het verkeer blijft zo af en toe nog steeds een uitdaging. We zijn inmiddels aardig ingeburgerd, maar tijdens iedere autorit heb je altijd wel een moment van: ‘hm oké, zo kan het dus ook’. Nog steeds komt het voor, dat we met het zweet in onze handen met de airco op de vriesstand, de auto door het verkeer manoeuvreren.

De richtingaanwijzer lijkt het meest onnodig onderdeel in een Italiaanse auto. Echter zijn claxon, rem- en gaspedaal de meest gebruikte onderdelen. Vergeet daarbij niet de open raampjes. Dit is niet vanwege het mooie weer, maar om meteen met armgebaren je ongenoegen kenbaar te maken.

Verkeersborden zijn volgens ons suggesties, die vooral niet letterlijk maar naar eigen inzicht opgevolgd of genegeerd dienen te worden. Het bord ‘Verboden in te halen’, je kent hem wel die met de rode en zwarte auto erop, geldt uiteraard alleen als je in een rode auto rijdt en een zwarte wilt inhalen. Ook leuk zijn de haaientanden, want wie ze het eerst negeert, heeft voorrang. Geen parkeerplaats beschikbaar? Midden op de weg is prima, kan iedereen je zien. Een rood verkeerslicht is hier niet echt rood. Wanneer het groen is moet je maken dat je wegkomt, want wie te lang wacht krijgt een salvo van claxons over zich heen.

Op de snelweg rij je natuurlijk op de middelste baan, want dan kun je links en rechts ingehaald worden. Tijdens het inhalen blijf je gewoon dezelfde snelheid houden. Trek je vooral niets aan van automobilisten die met groot licht aangeven, jou voorbij te willen gaan. Word je hier zenuwachtig van, haal dan rechts in, dat is een stuk rustiger. De meest rechtse rijstrook is ingericht voor vrachtverkeer en om te telefoneren. Jaja, je hebt het goed, in Italië mag net als in Nederland, niet gebeld worden achter het stuur, maar toch heeft de gemiddelde Italiaan de onweerstaanbare drang om te allen tijde zijn mobiele telefoon te gebruiken.

De wegen worden opgeleukt met versieringen zoals allerlei witte strepen. Bij een doorgetrokken streep geldt: indien gewenst mag je vooral inhalen, beetje extra gas erbij, je ergens tussen gooien, beetje extra remmen. Bij de dubbele doorgetrokken streep is het 2 auto’s tegelijk inhalen. Natuurlijk zijn zebrapaden alleen aangebracht ter decoratie.

Je hebt als autobestuurder de hoogste rang in de hiërarchie van verkeersdeelnemers. Dus als je deze kant op komt, maak je niet al te druk over die andere weggebruikers, dan komt het best goed. Je begrijpt dat dit verhaal ironisch bedoeld is en dat je het met een korreltje zout moet nemen. Maar er zit een kern van waarheid in. Dus blijf koel en alert tijdens il traffico!

Video: buggerbons

Booking.com

13 reacties op “Italiaans verkeer: ieder voor zich

 1. Annette van Luyk

  Prachtig stukje, heeel herkenbaar! Wij hebben ons inmiddels aardig aangepast, zodanig dat we bij terugkomst in Nederland altijd weer even moeten omschakelen om geen boze medeweggebruikers op ons dak te krijgen, haha!

  Groetjes Annette

  Verzonden vanaf Samsung Mobile

 2. Leuk geschreven. Je went er wel aan, als je langer in Italie bent en ik vind zelfs dat Italianen in het verkeer zich steeds beter gedragen. Of komt dat omdat ik gewend ben geraakt aan de rijstijl?

  • pieterarnolli

   Grazie Saskia. Ik denk het laatste, want wij zijn er toch ook wel aardig aan gewend geraakt.

 3. Alfons Caris

  Leuk, heel herkenbaar. Toch voel ik me in het verkeer nergens zo lekker als in Italie!

 4. Rian van Hout

  Geweldig verhaal en zo herkenbaar!!
  Heel toevallig vertelde mijn grote vriend Osvaldo in Viterbo onlangs dat hij zijn rijbewijs moest laten verlengen….

  ”have got my licence renewed for some more ten years… want to know? Good morning you are mr… Yes, it’s me. Look at the pc monitor… what letter is this? W… ok this one? Z… close one eye, what’s this letter? P… OK. good, You are ok… bleahhhhhh!!!!! This is Italy”…..

  😀

  • pieterarnolli

   Grazie mille Rian. Yes. I know. Er zijn vele verhalen, waarbij je denkt: ‘hmmmm, ok. Dit is Italië’.

 5. Geweldig hoe je dit beschrijft! Haha, geniet maar lekker daar en tot je volgende bericht! Ik lees het met veel liefde en aandacht!!! Hier vandaag en morgen ook eventjes Italiaanse temeperaturen ;-)))

  Liefs Karolien XXX

 6. Tinka Pothaar

  ik lag echt dubbel; hiet is zo herkenbaar allemaal….en nu begrijp ik eigenlijk pas goed warrom ik niet (op zijn zachts gezegd) van autorijden hou,,,,ik laat me liever rijden wat natuurlijk helemaal gevaarlijk is….Fijn weekend voor jullie!

 7. Elizabeth

  Hoe Noordelijker hoe beter in Italië, inderdaad.
  Men vertelt mij altijd dat je van airco ziek wordt, beter is alle raampjes open te hebben om het goed te laten doortochten. Daar wordt je dan kennelijk weer niet ziek van ….. Meerijden met een Italiaan is over het algemeen in dit opzicht geen pretje.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.