Cultuur & Lifestyle

De magie van de Italiaanse kerst

Kerstlichtjes op de heuvel bij Gubbio in Umbrië

Wanneer de decembermaand is begonnen, bereidt Italië zich voor op de Italiaanse kerst. Vanaf 8 december begint officieel het kerstseizoen voor de Italianen. Op de dag van de Onbevlekte Ontvangenis beginnen de meeste families hun huizen en tuinen te versieren. Kalenders zijn rijkelijk gevuld met allerlei evenementen gewijd aan Kerstmis. Pleinen en straten worden versierd met enorm grote kerstbomen, sfeerverlichting en kerststallen. Traditionele kerstmarkten verwelkomen je met allerlei gastronomische producten, decoraties, kerstversieringen en ambachtelijke creaties.

De magie van Kerstmis kun je door het hele land opsnuiven, maar er zijn altijd wel locaties die helemaal uitpakken. We maken een reis langs drie plaatsen die tijdens Kerstmis tot de verbeelding spreekt.

Gubbio

De grootste kerstboom ter wereld werd ook dit jaar weer in Gubbio aangestoken. Gedrapeerd op de hellingen van de Monte Ingino wordt jaarlijks net buiten het middeleeuwse stadje een silhouet van een kerstboom gecreëerd. Met ongeveer 3000 lichtjes wordt deze 450 meter brede en 750 meter hoge boom verlicht. De grote ster rijkt tot aan de basiliek boven op de top van de berg. Veelkleurige lampjes verlichten Gubbio met zijn smalle straatjes die uitkomen op fraaie pleinen. De karakteristiek grijze gebouwen worden op Piazza San Giovanni verlicht met verschillende kleuren van de lichtontwerper Matteo Costantini.

Italiaanse kerst Gubbio
Foto’s Francesco Tini

Terwijl in de middeleeuwse wijk San Martino levensgrote beelden staan, die samen een kerststal vormen, zijn het honderden twinkelende lichtjes die Piazza Quaranta Martiri verlichten. Een ware zintuigelijke reis is de kerstmarkt met zijn lokale culinaire specialiteiten en ambachtelijk handwerk. Gubbio is het gehele jaar een must om te bezoeken, maar tijdens kerst verandert het Umbrische stadje in een groot kerstspektakel.

Foto Lorella Scalamonti
Foto Jessica Santinelli
Foto Alessandro Biti
Foto Dany

Manarola

De lichtgevende kerststal van Manarola is ongetwijfeld de meest spectaculaire kerststal van Italië. Het is een waar kunstwerk van licht en kleuren. De heuvel van lichtjes bestaat uit 17.000 lampjes en meer dan 300 levensgrote beelden van gerecyclede materialen die de kerststal tot leven brengt. Vanaf 8 december tot de eerste dagen van februari is de creatie van Mario Andreoli te aanschouwen die sinds 1976 er zijn levenswerk van maakte.

Foto Sergio Arbasetti

Locorotondo

Helemaal in het zuiden van de laars is het witte stadje Locorotondo een opvallende verschijning dat tijdens kerst iedereen zal betoveren. De prachtige kerstversiering transformeert de witte straatjes in een magische plek. De duizenden gekleurde lichtjes en de feestelijke versieringen verfraaien de ronde stadsplattegrond en vullen de nachten met magie. Kleine concerten en kerstmelodieën verwelkomen de kerstman en de duizenden bezoekers die worden aangetrokken tot het kerstdecor.

Foto’s Francesco Giannotta

Het is ook de sociale media en met name Instagram die het tot een groot succes heeft gemaakt. Dennentakken, gekleurde bollen en rode bloemen steken prachtig af tegen het witte pleisterwerk van de huizen. Naast het versierde labyrint van straatjes wordt de kerststemming aangewakkerd met een uitgebreide evenementenkalender van proeverijen, muziek en levende kerststallen. Kortom, een kerst met overvloed.

Wij wensen iedereen een Buon Natale!

Booking.com

5 reacties op “De magie van de Italiaanse kerst

 1. Riet Scheepen

  Wat een prachtige foto’s en wat lijkt het mij heerlijk om in deze nare tijd toch in zo’n gezellige mooi versierde omgeving de kerstdagen door te brengen. Fijne Kerstdagen en een gezond en gelukkig 2022 voor julllie!

 2. Marcello d'Azzurro

  Cari amici, grazie come sempre per le foto, per TUTTO, su vostre pagine !
  Anche a voi: BUON NATALE !!
  Marcello d’Azzurro

 3. Marcello d'Azzurro

  Aan Pieter:
  ik liet ook een bericht achter op je Facebook (als volger) maar ook hier even: wanneer je wilt kan ik je eens interviewen voor mijn radioshow “i VENTI d’AZZURRO” (music meest jaren ’80 Made in Italy, maar ook hedendaagse ITA-pop wanneer dat past in de show). Laat gerust weten via marcello@iventi.net
  Per ora un grosso ciao, Buone Feste !!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.