Gardameer Lombardije Veneto

De 4 oevers van het Gardameer

Riva del Garda aan het Gardameer

Vaak maken wij een rondje om het Gardameer en valt de diversiteit van mensen op. Er zijn volgens ons niet veel meren die zoveel verschillende mensen trekt dan het Lago di Garda. Wie op zoek is naar rust en met een krantje of een boek in de hand wil zitten, zal zich helemaal thuis voelen in Gargnano. Maar wie ’s avonds graag tot in de late uurtjes onder de mensen wil zijn, kan beter naar Bardolino of Garda gaan. Aan welke kant moet je nu zijn, voor een onvergetelijke vakantie aan het Gardameer? Wij maken die keuze iets makkelijker, want we zetten de vier oevers van het Gardameer op een rij.

Noordoever van het Gardameer

De noordoever is het domein van bikers en surfers. Hier is het landschap spectaculair. Het lijkt wel een Noors fjord. De bergwanden rijzen vanuit het meer kaarsrecht de lucht in. Hier ligt in het uiterste noorden één van de grootste steden aan het meer: Riva del Garda. Dankzij de beschutte ligging door de imposante bergen, de Monte Baldo in het oosten en de Monte Rochetta in het westen, kent Riva een mild klimaat. Je kunt hier heerlijk wandelen tussen olijfbomen, palmbomen en prachtige bloemen. Bij het naburige dorp Torbole steekt regelmatig de ora, de peler en de bali op, winden die populair zijn onder de surfers.

Iets meer naar het zuiden op de noordoever ligt Malcesine, een sfeervol historisch dorp dat veel toeristen trekt. Vanuit hier worden vele tochten naar de top van de Monte Baldo gemaakt, die bijna 2000 meter boven het meer uittorent. Tegenover Malcesine, op de westoever, ligt het oude stadje Limone sul Garda. Voor ons één van de mooiere dorpen aan het Gardameer.

oevers van het Gardameer
oevers van het Gardameer
oevers van het Gardameer
oevers van het Gardameer
oevers van het Gardameer
oevers van het Gardameer

Oostoever van het Gardameer

De oostoever kent een paar grote bekende amusementsparken, maar zeker ook mooie oude straatjes in de verschillende plaatsen. De oever begint bij Torri del Benaco en strekt zich uit via Garda, Bardolino en Lazise tot aan het zuidoostpunt bij Peschiera del Garda. Dit deel wordt de Olijven-rivièra genoemd, maar had even goed Wijn-rivièra kunnen heten.

De vlakke stranden aan de oostoever hebben altijd veel gezinnen getrokken met kinderen. In het zuiden vind je een paar enorme pretparken, waarvan Gardaland misschien wel het meest bekend is.

oevers van het Gardameer
oevers van het Gardameer
oevers van het Gardameer

Zuidoever van het Gardameer

De zuidoever is bekend vanwege Romeinse ruïnes, winkelstraten en het uitgaansleven. Het landschap is in niets dat lijkt op de omgeving van de stadjes in het noorden. Desenzano ligt aan een brede baai en het charmante Sirmione strekt zich uit over een lang, smal schiereiland. In het verleden is aan deze oever hevig gevochten. In 1859 vocht Italië op de slagvelden van Solferino tegen Oostenrijk. De inzet was de eenwording van het land.

Westoever van het Gardameer

Aan de westoever begon het allemaal toen de Duitser Louis Wimmer in 1880 deze kant van het Gardameer bezocht. Hij bouwde hier het Grand Hotel Gardone en legde zo de basis voor het toerisme aan het Gardameer.

Rond 1900 werden er steeds meer hotels gebouwd en in plaats van citroenplantages, wijngaarden en olijfgaarden werden hier mooie parken aangelegd. In 1943 werd in het naburige Salò, door dictator Mussolini, de fascistische Repubblica Sociale Italiana uitgeroepen. Nu is de rustige kant van het meer, niet alleen bij ons, maar ook bij de Italianen favoriet.

Op de zuidwestelijke oever wijken de bergen terug en slingert de autoweg zich langs het meer. Wie dit gedeelte, gemeente Gargnano, bezoekt is niet op zoek naar extreme sportieve avonturen van de noordoever of de familie stranden van de oostoever. Hier wil je liever rustig genieten van een cappuccinootje aan de rand van het water en ’s avonds lekker eten, want de keuken is hier beroemd.

4 reacties op “De 4 oevers van het Gardameer

  1. Mooie foto’s

  2. Heel leuk om te lezen en schitterende foto’s weer even genieten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.