Cultuur & Lifestyle

Tip of geen Tip?

DiscoverCars.com

Eens in de zoveel tijd krijgen wij de volgende vraag: Hoeveel tipgeld moet ik in Italië geven?

Het antwoord is niet zo eenvoudig, want we brengen onze eigen culturele normen en waarden mee wanneer we op reis zijn en dan kan het wel eens moeilijk zijn die één of twee weken als we op vakantie zijn. Maar er zijn zeker een aantal algemene richtlijnen.

In het algemeen wordt geacht de tip (la mancia) toe te voegen aan de kostprijs van de meeste producten en services in Italië. Voor de kleine transacties, is ‘de vuistregel’: laat het wisselgeld achter. Dit geldt bijvoorbeeld in een koffiebar of bij de taxichauffeur.

Nederlanders kunnen er maar niet aan wennen en hebben soms een schuldgevoel als ze geen tip achterlaten. Wanneer wij een tip geven krijgen we vaak een rare blik van onze Italiaanse vrienden, die zich dan afvragen of het broodje of drankje nu echt zo geweldig was om daar 2 hele euro’s extra voor achter te laten.

Wij zeggen, doe wat je wilt, maar weet, tenzij je in een leuk restaurant op een toeristische plek zit, dat een gulle tip niet wordt verwacht. Echter op drukke toeristische trekpleisters, met veel buitenlandse toeristen, wordt door de obers wel een redelijke tip verwacht.

Als je goed naar je factuur kijkt, zul je vaak ‘coperto’ (tafelgeld) of ‘servizio’ (service) zien staan. Andere keren noemen ze het ‘pane’ (brood). Ze geven je het gevoel dat je een beetje extra krijgt voor de extra euro’s op de factuur.

Wil je toch graag een extra tip geven, weet dan, dat de tip naar de eigenaar van het establishment gaat en niet naar de ober. Wil je graag een tip geven aan de ober die jou zo goed bediend heeft, geef de tip dan persoonlijk aan de ober.

Ga je naar een koffiebar en drink je koffie aan een tafeltje in plaats van aan de bar, zul je vaak twee keer zoveel betalen voor je koffie. Dit gebeurt door heel Italië en hier wordt dan ook zeker geen extra tip verwacht.

Wees voorzichtig met tipgeld geven in een klein familiehotel. Is de eigenaar, ober, kok en gastvrouw of gastheer te gelijk, dan heb je geluk, want dan je zit in een echte trattoria. Deze mensen zijn trots op wat ze maken en willen je vaak het thuisgevoel geven. In dit geval kan een tip enigszins beledigd of op zijn minst onhandig zijn. Handig aanpakken dus!

Tipgeld geven voor bepaalde toeristische diensten, zoals een conciërge in een hotel die iets heel bijzonders voor je doet, dan is daar geen echte formule voor en komt het uiteindelijk aan op je vrijgevigheid. 2 Tot 5 euro is dan voldoende. Heb je de hele dag doorgebracht met een gids, neem dan als vuistregel 5 tot 10% van de totale kosten.

Een ongeschreven regel is dat de Italianen zelf geen tip geven.

Een taxi chauffeur kan (toegestaan door de wet) een extra toeslag toevoegen voor elke tas die hij vervoert (deze kosten moeten zichtbaar zijn in de buurt van de meter). Daarom wordt er geen tip verwacht.

Waarschuwing: taxichauffeurs in Rome, Napels en andere grote steden in het zuiden hebben de reputatie van het oplichten van toeristen. Ga akkoord met een prijs en laat het hierbij, ga verder nergens op in.

In een hotel, is een euro of twee naar de portier, schoonmaakster of het personeel voor het ontbijt prima. Overdrijf niet, laat ze weten dat je hun diensten op prijs stelt.

Echter, in Italië heeft elke regel zijn uitzondering.

Een ongeschreven regel is dat de Italianen zelf geen tip geven. Echter, in Italië heeft elke regel zijn uitzondering. Een kleine tip in een koffiebar, het zou zomaar kunnen dat je de volgende keer iets sneller je koffie krijgt. Een euro aan de portier, hij zal de volgende keer snel weer voor je klaar staan. En natuurlijk, het is ook gewoon leuk om te doen.

Booking.com

2 reacties op “Tip of geen Tip?

  1. Tinka Pothaar

    Was weer leuk en interessant om te lezen, bedankt!

  2. pieterarnolli

    Bedankt Tinka

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.