Umbrië

5 charmante oude steden in Umbrië

Het oude Umbrië is een gebied dat ooit bewoond werd door de Umbriërs, een bevolkingsgroep die zich ten oosten van de rivier de Tiber hadden gevestigd in de periode voor de Romeinse tijd. Ten westen van de rivier de Tiber hadden de Etrusken zich gevestigd. De 5 kleine steden die wij bezochten tijdens onze reis door Umbrië, zijn allemaal gelegen in het historisch grondgebied van de Umbrische bevolking en hebben allemaal hun eigen specifieke karakter. Ten eerste is Umbrië een van de weinige Italiaanse regio’s dat niet overspoeld wordt door het massatoerisme. Het is ook de enige Italiaanse regio die geen toegang heeft op zee of internationale grenzen. Om deze reden is Umbrië al eeuwen authentiek gebleven. Ten tweede, dat dit deel van Umbrië werd bewoond door de oorspronkelijke bevolking van Umbrië, de Umbriërs. In de Oudheid werden de Umbriërs beschouwd als de oudste inwoners van Italië, Antiquissima Italae. Ze hadden hun eigen taal, net als de Etrusken. Het Umbrische deel aan deze kant van de rivier de Tiber heeft zich altijd verzet tegen andere culturen zoals die van de Etrusken, de Romeinen en de daaropvolgende indringers. Vandaag de dag vind je die authenticiteit nog steeds terug in de volgende 5 charmante oude steden.

Gubbio

Van al de middeleeuwse steden van Umbrië heeft Gubbio misschien wel het best bewaarde historisch centrum en cultureel erfgoed. Zelfs de gebouwen in het centro storico hebben nog de zichtbare sporen van het verleden, die zijn terug te vinden in de gevels. Het is dan ook goed voor te stellen, hoe het er hier tijdens de Middeleeuwen moet hebben uitgezien. Sinds de Middeleeuwen is Gubbio beroemd om zijn keramiek. Het typische keramiek van deze plaats is rood of groen op een witte achtergrond. Tegenwoordig verkopen de vele winkels, verspreid over het historisch centrum, verschillende vormen van keramiek, gemaakt door de lokale ambachtslieden. De meest pittoreske straatjes van Gubbio zijn Via Baldassini, Via Galeotti, Via Piccardi en de Via dei Consoli. Belangrijke bezienswaardigheden in de oude stad zijn de Piazza Grande, het Palazzo dei Consoli en het Palazzo Ducale.

Todi

De prachtige ligging bovenop een heuvel met een betoverende middeleeuwse sfeer, maakt Todi een van de mooiste stadjes van Umbrië. Piazza del Popolo is omringd door paleizen en gebouwen met Gotische en Renaissance kenmerken. Op de Piazza del Popolo staat een van de oudste gemeentelijke gebouwen in Italië en dateert uit 1213. Het herbergt een museum met Etruskische en Romeinse oudheden. Andere belangrijke bezienswaardigheden zijn, San Fortunato en de Duomo.

Spoleto

Gelegen op de hellingen van een heuvel ligt het charmante stadje Spoleto, met smalle straatjes, paleizen en tal van middeleeuwse gebouwen. Wij waren op slag verliefd op deze mooie stad. De kastelen in Midden-Italië en specifiek in Umbrië, waren niet alleen nobele woningen, maar dienden als de eerste stedelijke centra, bestaande uit een tiental huizen, omgeven door hoge muren om hun bewoners tegen indringers te beschermen. Belangrijke bezienswaardigheden in Spoleto zijn de Duomo, de Ponte delle Torri, de basiliek van San Salvatore en de Romaanse kerk San Gregorio Maggiore. Elk jaar vindt er in de stad het internationaal kunsten festival plaats, Festival dei Due Mondi.

Tip: je kunt te voet of per mountainbike het prachtige pad, Sentiero degli Ulivi, van Spoleto naar Assisi volgen. Het pad is uiteraard in beide richtingen te volgen, maar wij raden het aan om van zuid naar noord te gaan, dus van Spoleto naar Assisi. Niet alleen is het uitzicht vaak mooier, maar op deze manier heb je altijd de zon in de rug dat fijner is en handiger om foto’s te maken. Het pad is 75 kilometer lang en verdeeld in een aantal fasen: Spoleto-Poreta, Poreta-Trevi, Trevi-Sassovio, Spello-Assisi, elk met een verschillende moeilijkheidsgraad. Meer informatie: Club Alpino Italiano

Assisi

Assisi is van oorsprong een Umbrische stad en de geboortestad van de heilige Franciscus, de patroonheilige van Italië. Assisi is de religieuze en mystieke ziel van deze regio. Veel religieuze en historische festiviteiten worden georganiseerd in Assisi gedurende het hele jaar. Op de laatste dag van april en de eerste dag van mei is er de Calendimaggio (Mei-dagfeest) en wordt de lente gevierd door middel van muziek, bloemen en optochten in traditionele kostuums.

Bezienswaardigheden zijn het historisch centrum met als hoogtepunt de Basiliek van San Francensco en haar Piazza San Francesco.

Spello

Spello is, met zijn Romeinse overblijfselen en middeleeuws karakter, een van de meest pittoreske en karakteristieke stadjes van Umbrië. Een aantal jaren op rij won Spello de titel van de Finestre, Balconie Vicoli Fioriti (gebloemde ramen, balkons en steegjes). Opmerkelijk zijn de fresco’s van Pinturicchio in de Baglioni kapel in de Santa Maria Maggiore.

Wanneer je in dit gebied van Umrië bent zijn deze 5 plaatsen zeker een bezoek waard.

3 reacties op “5 charmante oude steden in Umbrië

 1. Amai, prachtig. Vraag me nu wel af of we eerst Toscane ofwel Umbrië moeten bezoeken.

  • Van Haeren-Van de Pol

   Onze reis door Umbrië voorjaar 2015 was schitterend! Het mooie voorjaarsweer was een extra bonus.
   We bezochten toen 4 van deze 5 charmante oude steden: Gubbio, Spello, Spoleto en Assisi. Helaas Todi niet.
   Het is moeilijk te zeggen wat wij het mooiste stadje vonden maar Assisi spant toch de kroon.
   Tijdens die reis brachten we ook een bezoek aan Citta di Castello, verkenden we Montone, dwaalden door Perugia, bezochten de prachtige abdij San Pietro in Valle, waren verrast door het bijzondere van de Fonti del Clitunno nabij Trevi, maakten daar een stop aan de Romeinse Tempietto uit de 8e eeuw, genoten van een bezoek aan Orvieto met zijn prachtige kathedraal, wandelden in Passignano sul Trasimeno langs het Lago Trasimeno (whauw!) en namen er de boot naar Isola Maggiore om er naar het hoogste punt van het eiland te klimmen voor het adembenemend uitzicht maar ook om de wondermooie fresco’s te bewonderen in het kerkje van San Michele Arcangelo.
   We zijn op Umbrië nog lang niet uitgekeken!

   • Jullie hebben een prachtige reis gemaakt. Bedankt voor de mooie aanvulling van tips! Umbrië is zo mooi en ook wij zijn nog lang niet uitgekeken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.