Cultuur & Lifestyle

De mooiste dorpen en kleine steden van Italië

Uitzicht van boven op Atrani en de zee aan de Amalfikust

Dat Italië een van de populairste vakantiebestemmingen van de wereld is, hoeven wij je niet meer te vertellen. Het land heeft kunst en cultuur gevulde steden, bloedstollende kustlijnen, prachtige landschappen en duizenden bezienswaardigheden. Geen wonder dat wij vaak de vraag krijgen, ‘Wat zijn nu de mooiste dorpen en kleine steden van Italië?’

Hoewel het moeilijk voor ons is om er slechts 15 op te noemen, hebben wij toch een lijst gemaakt. Een lijst met kleine steden en charmante dorpen buiten de gebaande paden. Ga mee op reis van de Dolomieten naar het ‘groene hart’ tot aan de zuidkust van Sicilië.

Bressanone

Bressanone is het oudste stadje van de Alto Adige en een perfecte bestemming voor activiteiten, cultuur en culinaire hoogstandjes. Het stadje ligt gelegen in de vallei Isarco en tussen indrukwekkende bergen van de Dolomieten. De rijke geschiedenis van dit kleine stadje gaat aan je voorbij tijdens een wandeling over kasseien pleinen, smalle middeleeuwse steegjes en langs prachtige monumenten. Een aperitivo op het indrukwekkende Piazza Duomo is een absolute must.

dorpen en kleine steden van Italië Bressanone

Belluno

Op de hoge kliffen boven de rivier de Piave ligt Belluno met op de achtergrond de indrukwekkende Dolomieten. Het is zonder twijfel één van de meest schilderachtige stadjes van Noord-Italië. Naast het prachtige 360 graden uitzicht, vind je in het historisch centrum veel gebouwen en palazzi uit de Renaissance. Gezellige bars en restaurants zijn gevestigd aan mooie pleinen. In de smalle straatjes vind je mooie chique winkels, hotels en B&B’s.

dorpen en kleine steden van Italië Belluno

Asolo

De ommuurde stad Asolo ligt in een schilderachtige omgeving in de beboste uitlopers van de Dolomieten. Het stadje is klein en compact. Bij het verkennen van Asolo zal je steeds een glimp opvangen van de omringende heuvels en in de verte de bergtoppen. Dit charmante plaatsje heeft niet voor niets de bijnaam ‘de stad van honderd horizonnen’.

dorpen en kleine steden van Italië Asolo

Arqua Petrarca

Arqua Petrarca is het meest bekende en meest karakteristieke dorp van de Colli Euganei en ligt slechts 20 km van de stad Padua. Alleen de autorit er naartoe door de groene heuvels is al een genot. Eenmaal aangekomen in het middeleeuwse dorp word je verwelkomd met een ontspannen sfeer en krijg je meteen het gevoel dat de tijd heeft stilgestaan. Rondom Arqua Petrarca zijn veel goede wandel- en fietsroutes.

dorpen en kleine steden van Italië Arqua Petrarca

San Leo

Gelegen in het hart van de streek Montefeltro in de regio Emilia-Romagna ligt San Leo. Deze vesting hoog op een heuvel, wordt bewoond sinds de Romeinse tijd. Het hoogtepunt van San Leo is het schitterend gelegen kasteel, op een steile rots boven het dorp. Hiervandaan heb je een spectaculair uitzicht over de omringende groene heuvels, bezaaid met oude gehuchten en ruïnes.

dorpen en kleine steden van Italië

Urbino

Het idyllische Urbino, UNESCO Werelderfgoed, is een van de belangrijkste steden van de regio Le Marche. In de wirwar van smalle en steile straatjes staan prachtige huizen en paleizen. Met zijn 200 jaar oude botanische tuinen, neoklassieke kerken, café omzoomde piazza’s en uitstekende restaurants is Urbino een heerlijke plek voor een romantisch uitje.

dorpen en kleine steden van Italië Urbino

Spoleto

Het historische stadje Spoleto dateert uit de Romeinse tijd en kijkt uit over een weids Umbrische vlakte. Het rijke verleden is overal terug te vinden. Je kunt er een hele dag doorbrengen met het verkennen van een Romaanse kathedraal, de Romeinse ruïnes en renaissance kunst. In de vele trattoria’s kun je genieten van heerlijke gerechten en wijnen.

dorpen en kleine steden van Italië Spoleto

Gubbio

Dankzij de perfect bewaard gebleven gotische architectuur, voel je de tijdloosheid van de middeleeuwse stad Gubbio. De rustige, maar statige stad ligt diep verankerd in het mooie Umbrische landschap. Verdwalen in een doolhof van geplaveide straatjes of een kopje koffiedrinken op een van de mooie pleinen is precies wat de stad roept om te doen.

dorpen en kleine steden van Italië Gubbio

Pitigliano

Het aansprekende tufstenen stadje Pitigliano lijkt op te rijzen uit de rotsen. Als je het stadje nadert krijg je een adembenemend plaatje gepresenteerd. De huizen zijn rechtstreeks in het tufsteen uitgehouwen en balanceren gevaarlijk dicht bij de afgrond. Deze zuidelijke streek van Toscane wordt veel minder bezocht door toeristen dan de dorpen en steden verder naar het noorden. Zo is Pitigliano veel minder beïnvloed door het toerisme dan je zou verwachten. In de restaurants kun je de typische gerechten van de Maremma proeven, zoals traditionele schapen- en geitenkazen, crostini met groenten, paté en spek. Heerlijk zijn de lokale wijnen die erbij worden geserveerd.

dorpen en kleine steden van Italië Pitigliano

Camogli

Niet ver van de populaire dorpen van de Cinque Terre en het schiereiland Portofino ligt Camogli. Een paar honderd jaar was Camogli een belangrijke haven en werd ooit beschreven als ‘de stad van duizend zeilschepen’. Tegenwoordig is het een klein, maar o zo mooi vissersdorp dat omringd wordt door beboste hellingen. Het charmante plaatsje aan de Golfo Paradiso strekt zich uit aan weerszijden van een landtong die twee baaien van elkaar scheidt. De sfeervolle haven wordt omgeven door hoge-pastelkleurige huizen, waar op de begane grond tal van gezellige cafés en winkeltjes zijn gevestigd. Een ideale plek voor een heerlijke pranzo of diner.

Camogli, Ligurië dorpen en kleine steden van Italië
Foto @silviacev

Atrani

Het pittoreske kustplaatsje Atrani ligt ingeklemd tussen de zee en de hoge kliffen van de Amalfikust. Zoals met de meeste dorpen langs de kust van Amalfi, is de setting en de charme van Atrani al een hoogtepunt. De steile straatjes, smalle steegjes, prachtige kerken en pleinen vragen om ontdekt te worden, laat staan de charmante trattoria’s. Ooit was deze plaats een favoriete verblijfplaats van adellijke families van het nabijgelegen stadje Amalfi. Bijzonder is het mooie strand van Atrani, waar je op en top kunt genieten van dolce far niente.

dorpen en kleine steden van Italië Atrani

Locorotondo

Boven op een heuvel in het Itriadal biedt Locorotondo een weids uitzicht over de omliggende akkers bezaaid met trulli. Het prachtige dorp gelegen in Puglia, staat vol met witgekalkte huizen met spitse daken. Locorotondo dankt zijn naam aan het cirkelvormig stratenplan. De beste manier voor een bezoek aan het centro storico is te kuieren door de mooie straatjes en te genieten van het heerlijke eten.

dorpen en kleine steden van Italië Locorotondo

Gallipoli

Met zijn prachtige barokke architectuur en mooie haven is Gallipoli een van de mooiste stadjes op het schiereiland Salento in Puglia. Geen wonder dat hier veel trouwerijen plaatsvinden. Het stadje heeft alle ingrediënten voor een romantisch uitje, van de warme turquoise zee bij Spiaggia della Purita tot de tientallen aristocratische palazzi. Geniet van een diner met kaarslicht onder de citroenbomen bij Il Giardino Segreto.

dorpen en kleine steden van Italië Gallipoli

Gerace

Wij waren onder de indruk van Gerace, gelegen in de teen van de Italiaanse laars. Deze oude Griekse nederzetting ligt op een onneembare steile rots in de Calabrische regio en kijkt uit over de Ionische Zee en de bergen. Het schilderachtige dorp is prachtig gerestaureerd en men leeft hier in een lager tempo. Uiteraard zijn traditionele culinaire gerechten en overheerlijke lokale wijnen te proeven in de gezellige trattoria’s.

dorpen en kleine steden van Italië Gerace

Ragusa Ibla

Het schilderachtige Ragusa Ibla ligt in de Siciliaanse vallei Val di Noto. Deze stad werd na de aardbeving van 1693 herbouwd in barokke stijl. Tegenwoordig zijn er tal van stijlvolle hotels, B&B’s en restaurants. Een wandeling door Ragusa Ibla is alsof je door een openluchtmuseum loopt. De straten met goudkleurige kalkstenen huizen en paleizen lijken wel een filmset.

dorpen en kleine steden van Italië Ragusa Ibla

Geen lijst is compleet, want er zijn zoveel mooie plekken in Italië. Beschouw dit als ‘een’ lijst en zeker niet ‘de’ lijst.

Booking.com

0 reacties op “De mooiste dorpen en kleine steden van Italië

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.