Trentino - Alto Adige

Merano: een bijzondere kerstbestemming

kerstmarkt in Merano

Tijdens de kerstdagen biedt een elegant kuuroord zijn gasten een van de mooiste kerstmarkten van Italië, die gekenmerkt wordt door een magische sfeer. Deze sfeer wordt nog specialer als je over de kerstmarkt loopt en onder een palmboom glühwein drinkt en omringd wordt door besneeuwde bergtoppen. Dit is Merano of in het Duits Meran en ligt in de regio Alto Adige, op nog geen uur rijden van de Brenner- en Reschenpas.

Luxueus kuuroord

Aan het einde van de 19de eeuw is het chique Merano bij welvarende Europeanen een geliefd stadje nadat keizerin Elizabeth van Oostenrijk, Sisi, hier kwam overwinteren. Het is sindsdien een luxueus kuuroord door de aanwezigheid van geneeskrachtige bronnen en de 300 zonnedagen per jaar. Hier kun je gebruik maken van ontspannende, gezonde warmwaterbaden en unieke behandelingen met modder, kastanjes en appels.

Stad van de bloemen

Je zult je waarschijnlijk afvragen hoe het mogelijk is, dat een bekend alpine ski ressort de ‘stad van de bloemen’, genoemd wordt. Het geheim is dat Merano goed beschut ligt tegen de kou tussen de hoge bergen en in een vallei waar een microklimaat heerst. Hierdoor zijn de winters mild en de zomers koel.

Wandel hier in het voorjaar en je geniet van grasvelden bezaaid met kleurrijke mediterrane bloemen en exotische bomen. De lucht is schoon en de lokale bevolking is vriendelijk. De stad met zijn rococo straatjes is autovrij. Je kunt stadswandelingen maken over de prachtige promenades en langs fraaie barokke paleizen, maar ook hedendaagse architectuur.

weihnachtsmarkt meran 2010

Kerstmarkt

Wandel tijdens de feestdagen over een van de mooiste kerstmarkten van Italië. In de verlichte kerstkraampjes worden allerlei producten verkocht die op een kerstmarkt thuis horen, zoals boomversieringen, kaarsen en vele andere handgemaakte spullen. Trakteer jezelf op een glas vin brulé (glühwein) of een heerlijk streekgerecht zoals speck (gerookt spek).

De oude stad betreed je via een van de drie 13de eeuwse poorten die zijn overgebleven van de oorspronkelijke stadsmuur. Via de poort Posta Venosta wandel je het Piazza del Grano op waar op de markt groenten en fruit, geteeld in de vallei, verkocht worden. Vanaf hier begint Via Portici, de hoofdstraat van de stad, waar je onder de lage gewelven de mooiste winkels vindt. Aan beide kanten staan mooie pastelkleurige gebouwen en de straat is autovrij. Het historisch centrum met zijn gotische kathedraal is werkelijk prachtig.

Verschillende wandelpaden

Wil je de stad uit en genieten van de omliggende natuur dan is er een ruime keus uit verschillende wandelpaden. Twee bekende promenades onder de lokale bevolking zijn de Passeggiata Lungo Passirio d’Inverno (winterpromenade) en de Passeggiata d’Estate (zomerpromenade). Beroemd is ook het Tappeiner pad met zijn prachtige panorama’s, dat zigzaggend over de lange hellingen van de Monte Benedetto loopt. Het geeft je een uitzicht op de stad en het dal. Voor de wintersportliefhebber ligt er op 2000 meter boven de stad maar liefst 40 kilometer aan skipistes.

weihnachtsmarkt meran 2010

Merano is een bijzondere bestemming voor een romantische citytrip tijdens de kerstdagen. Je kunt er genieten in een charmante omgeving met alle ingrediënten die bij kerst horen.

Booking.com

Tips

  • Reserveer voor de warmwaterbaden. Info termemerano.it
  • Koop de BusCard Merano. Je kunt ermee reizen in alle bussen in Merano en omgeving.
  • Bezoek het Cafè Paticceria König, een Weense patissier beroemd om zijn taarten, pralines en koekjes.
  • Proef het delicatesse taartje Pfitscher, een kleine krokante wafel bedekt met chocolade.
  • Bezoek het Castel Tirolo, een fort met prachtig uitzicht met een museum over Tirol en een roofvogelcentrum.
  • Voor moderne kunst loop je het Kunsthaus Meran – Merano Arte binnen.
  • Bezoek de stad Bolzano, niet ver van Merano. De Piazza Walther heeft rond en tijdens de adventsperiode de bekende Christkindmarkt, waardoor je meteen in kerststemming komt.

Foto’s: Sogno Italiano en Meraner Advent

1 reactie op “Merano: een bijzondere kerstbestemming

  1. Ziet er heel knus en gezellig uit. Jammer dat ik niet “even” langs kan gaan. Is iets te ver.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.