Veneto

Asolo, de stad van honderd horizonnen

Onze ontdekkingstocht dwars door de heuvels en bergen van Noord-Italië brengt ons naar een van de best bewaarde geheimen van de regio Veneto, Asolo. De kleine ommuurde stad  behoort tot een van de mooiste middeleeuwse ‘borghi’ van Italië. De stad staat bekend als ‘de parel van Treviso’ en als ‘de stad van honderd horizonnen’, vanwege de mooie locatie. Je bereikt Asolo via een lange kronkelige weg omgeven in een adembenemend landschap met mediterrane flora, olijfbomen en honderden cipressen. Je kunt deze lange en slanke bomen al van verre zien. Het idyllische plaatsje heeft werkelijk een prachtige ligging in de met cipressen bedekte uitlopers van de Dolomieten.

Kunstenaars, dichters en schrijvers

Eeuwenlang heeft Asolo een sterke aantrekkingskracht gehad op kunstenaars, dichters, schrijvers en andere beroemdheden, zoals actrice Elenora Duse, de Engelse dichter Robert Browning, de violiste Wilma Neruda en de ontdekkingsreiziger Freya Stark. Vele zijn nooit meer vertrokken. Breng een dag door op de piazza Garibaldi en je zal begrijpen waarom. Asolo straalt vrede en vreugde uit. Het heeft effect op iedereen die het stadje bezoekt.

De beste manier om Asolo te verkennen is te voet. Een wandeling door het centro storico voert je langs fonteinen, aristocratische paleizen, piazza’s, vele smalle straatjes en verschillende verborgen steegjes. De meeste bezienswaardigheden zijn geconcentreerd dicht bij het centrum en gemakkelijk in 1 dag te bezoeken.

Asolo, Veneto,
Asolo, Veneto
Asolo, Veneto
Asolo, Veneto
Asolo, Veneto
Asolo, Veneto
Asolo, Veneto
Asolo, Veneto
Asolo, Veneto
Asolo, Veneto
previous arrow
next arrow

De oude vesting en de muren van deze plaats zijn imposant. Het middeleeuwse fort domineert de skyline van de Monte Ricco en was oorspronkelijk gebouwd om de stad te bewaken. In de afgelopen eeuwen zijn er veel restauraties en reparaties gedaan aan dit monument.

Piazza Garibaldi

Het middelpunt van de stad, de Piazza Garibaldi, is het belangrijkste plein van Asolo. Het plein met zijn 16de -eeuwse fontein wordt gevoed door ondergrondse aquaducten die ooit de Romeinse baden vulden. Het is ook het meest actieve deel van de stad, want hier komt men samen om te drinken en te kletsen in bars of op terrassen. Enkele belangrijke monumenten, zoals het kasteel, het fort, het theater en het Palazzo della Ragione liggen dichtbij het plein.

Tips:

  • Bezoek de middeleeuwse kathedraal van Asolo. Dichtbij ligt Piazza Brugnoli, waar een Romeins aquaduct kan worden bekeken.
  • Palazzo Beltramini is nu het stadhuis van Asolo. Het heeft diverse fresco’s op de gevel met prachtige glasramen en balkons. De straat waar het stadhuis aan is gelegen heeft vele mooie gotische en barokke gebouwen.
  • Loop door de stadspoort over de Via Collegio en heuvelopwaarts naar het 14de -eeuwse fort La Rocca.
  • Het klooster van Sint Pietro en Paolo heeft mooie fresco’s op de gevel die verschillende Bijbelse taferelen vertellen. Het klooster is prachtig ingericht en heeft een elegant interieur.
  • Asolo heeft veel goede restaurants en pizzeria’s. Het menu bestaat meestal uit traditionele- en regionale gerechten. In verschillende cafés en bars zijn goede wijnen te proeven.
  • Elke 2de zondag van de maand wordt er een unieke antiekmarkt gehouden en trekt mensen van heinde en ver.

Het is ongelooflijk dat veel toeristen, die jaarlijks de regio Veneto passeren, dit juweeltje laten liggen. Maak die fout niet en maak een dagtocht naar Asolo en verken het prachtige omringende landschap.

3 reacties op “Asolo, de stad van honderd horizonnen

  1. Adembenemende mooie foto’s………ik ben zelf nooit in Asolo geweest maar ik ken goed de Dolomieten………

  2. De mooie foto’s bevestigen mijn verlangen om er nog eens opnieuw naar toe te gaan. Tot nu toe enkel de gelegenheid gehad om een koffie te drinken op Piazza Garibaldi. Maar de hier omschreven plaatsjes nodigen uit tot een grondiger bezoek.

    • Grazie mille, iedere keer dat we Asolo bezochten, vonden we weer nieuwe straatjes en hoekjes. Vooral wanneer alle bloemen de straatjes sieren is het een groot feest.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.