Cultuur & Lifestyle

Kerstmis in Italië

DiscoverCars.com

Rond kerstmis verandert Italië in een sprookjesachtige droom, waar alles een bijzondere rol heeft. Verbazingwekkende kerstbomen, kleurrijke straten vol lichtjes, kerststallen, zampgognari die spelen op doedelzakken en kerstmarkten die de sfeer bijzonder maken. Wanneer je tijdens de decembermaand Italië bezoekt, zal je genieten van een land dat uitgedost is in versieringen en alle opsmuk dat bij kerst hoort. Kerst wordt overal gevierd, maar er zijn een aantal plaatsen die deze periode naar een hoger niveau brengen.

Natale

Rome & Vaticaanstad

Een bezoek aan Rome tijdens kerst is waarschijnlijk de meest voor de hand liggende keuze, en met goede reden. Er zijn tal van festiviteiten in de stad Rome, maar ook zijn er vieringen in Vaticaanstad. Eigenlijk krijg je voor je vakantie twee steden op een plek.

Tijdens kerstavond is er in het Vaticaan een nachtmis. Aan de voorkant van de basiliek, op Piazza San Pietro, staat een enorme kerstboom met een levensgrote kerststal. In alle kerken van Rome kun je kerstavond vieren. Voor mooie Gregoriaanse liederen ga je naar het Pantheon en voor meer dan 100 kerststallen ga je naar Piazza del Popolo. Piazza Navona verandert tijdens de decembermaand in een grote kerstmarkt, die druk bezocht wordt.

venditore di ciambelle

Napels

Napels is het epicentrum van de Italiaanse kerststal tradities. De stad is al sinds de 16de eeuw hofleverancier van kerstpoppen en kerststallen. Langs de Via San Gregorio Armeno staan winkeltjes vol met allerlei soorten kerststallen en attributen die in de kerststal thuis horen. Kerststallen worden in de straten en kerken tentoongesteld. Ook op vele andere pleinen en aan de Spaccanapoli vind je kerstmarkten rond de feestdagen.

Napoli, Via San Gregorio Armeno

Venetië

Tijdens de winter kan Venetië koud en vochtig zijn, maar juist dan is deze stad magisch om te bezoeken. Als je geluk hebt ben je getuige van sneeuw die in de grachten valt en op de gondels. Venetianen weten om te gaan met de kou en drinken dan warme gekruide wijn, dat verkocht wordt op de kerstmarkt. Ongeacht je leeftijd zul je gecharmeerd zijn als de kerstman in zijn gondel door de grachten vaart. Tijdens kerstavond wordt er een mis gehouden in de basiliek van San Marco. Dit alles geeft een goede reden om een reis te boeken naar deze drijvende stad.

Venezia

Alto Adige en Trentino

Breng kerst door in Trentino of Alto Adige en je zult genieten van een besneeuwd winterlandschap rechtstreeks vanaf een ansichtkaart, terwijl je glühwein drinkt op een gezellige kerstmarkt.

Beroemde kerstmarkten zijn te vinden in de steden Trento, Bolzano en Merano. Ze behoren tot de grootste en meest sfeervolle markten in Italië. Je komt hier helemaal in kerststemming. Je vindt er houten stalletjes, kerstbomen en kraampjes met dampende vin brulé (glühwein), tegen een achtergrond van besneeuwde bergtoppen. Tevens zijn Trentino en Alto Adige een goede uitvalsbasis voor een dagtocht naar Venetië en Verona, maar ook zijn er tal van uitstekende bestemmingen voor skiliefhebbers.

bolzano, bozen

Sicilië

Een bezoek aan Sicilië tijdens de kerst is niet alleen leuk vanwege alle festiviteiten, maar ook om het feit dat het weer meestal milder is dan op het Italiaanse vasteland. Veel steden en dorpen op Sicilië hebben kerstmarkten. Je kunt er ambachtelijke lekkernijen kopen en kerstartikelen die op een kerstmarkt thuishoren.

Taormina Natale 2012

Op kerstavond zul je in vele steden grote vreugdevuren zien. Kerken houden een heilige mis en traditioneel zijn er grote familiebijeenkomsten gedurende de feestdagen. Op de Napolitanen na staan de Sicilianen bekend om hun mooie kerststallen. Je ziet ze overal, op openbare pleinen, kerken en bij de mensen thuis. Vlabij de plaats Trapani is er in een grot een levende kerststal te bewonderen.

Andere kerstmarkten die absoluut een bezoek waard zijn:

 • Traditionele markt in Lagundo, Zuid Tirol (Dolomieten)
 • Kerstmarkt in Florence
 • Middeleeuws kaarsenmarkt in Candelara (Le Marche)
 • Fabbrica di Babbo Natale in Pisa
 • O Bej, O Bej markt in Milaan
 • Kerstmarkt in Turijn
Booking.com

5 reacties op “Kerstmis in Italië

 1. Ook Babbo Natale komt naar Montepulciano, Toscane 🙂

  • pieterarnolli

   Ja, er zijn zoveel mooie en gezellige kersfeesten in Italië dat ik wil een keuze moest maken. Het zijn er slechts 5, want anders was ik nu nog bezig met de lijst. Buon Natale!

 2. Tinka Pothaar

  De O Bej O Bej markt in Milaan wordt op 7 december gehouden: op San Ambrogio ( de heilige van Milaan). OBej OBej betekent O Bello O Bello…. Dit roepen de Milanesen uit , in hun dialect, bij het zien van al het uitgestalde moois…

  • pieterarnolli

   Grazie mille Tinka voor deze aanvulling. De kerstmarkt Fiera degli Oh Bej Bej wordt als sinds 1510 in Milaan gehouden. De geur van geroosterde kastanjes, zoete broodjes en snoepgoed met al die kleuren komt je tegemoet. Men zegt dat ooit dit allemaal werd uitgereikt door de Milanese afgezant van de Paus en de kinderen riepen dan in het dicalect van Lombardije Oh bej! Oh bej! – Wat mooi! Wat mooi!
   Buon Natale

 3. Tinka Pothaar

  Jij bedankt want dit wisten wij weer niet….zo leuk! buon Natale a voi!!!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.