Sicilië Stedentrip

Modica en chocolade van glas

Modica Sicilië Val di Noto

De aardbeving van 1693, in het zuidoosten van Sicilië, zorgde ervoor dat steden en dorpen volledig werden verwoest. Een keerzijde van deze verwoesting heeft ook een positief en blijvend effect, want een nieuwe generatie herbouwde de steden in weelderig barok van het plaatselijke lichte kalksteen. In 2001 werden acht steden opgenomen op de UNESCO Werelderfgoedlijst. De stad Noto werd gerestaureerd tot in de perfectie. Ragusa Ibla, een barokke stad gebouwd langs bochtige middeleeuwse straatjes, is uitgegroeid tot een bestemming voor de stijlvolle internationale jetset. Sfeervolle B&B’s en Michelinsterren restaurants geven deze stad allure. Modica is een bloeiende barokke stad en is net zo beroemd om zijn architectuur als om zijn chocolade.

Traptreden en een wirwar van smalle straatjes

Tijdens het verkennen van de stad, gebouwd tegen de hellingen van een steile kloof, ben je al snel de tel kwijt van de hoeveelheid traptreden die je beklimt. Neem de tijd en beweeg je langzaam in een wirwar van smalle straatjes, om zo de ene verassing na de andere te ontdekken. De geuren in de steegjes, het dialect van de mensen en het uitzicht door de ramen bieden steeds een nieuwe sensatie.

Stad Modica in Zuid-Sicilië
Stad Modica in Zuid-Sicilië
Stad Modica in Zuid-Sicilië
Stad Modica in Zuid-Sicilië
Stad Modica in Zuid-Sicilië
Stad Modica in Zuid-Sicilië
Stad Modica in Zuid-Sicilië

De stad van de 100 kerken

Modica staat ook bekend als ‘de stad van de 100 kerken’. De stad wordt gekenmerkt door een ononderbroken opeenvolging van kerken die opgebouwd zijn uit de plaatselijke goudkleurige steensoort. Een bijzonder kenmerk is dat de meeste kerken voorzien zijn van imposante en spectaculaire trappen, gebouwd op de hellingen van de heuvels, in plaats van pleinen.

Een van de hoogtepunten is de kathedraal San Giorgio met zijn trap van 250 treden. De kathedraal is een perfect voorbeeld van Siciliaanse barokke architectuur. Geloof ons, het is indrukwekkend. Het lijkt ontmoedigend, maar 164 treden verder na de kathedraal wordt je beloond met een spectaculair uitzicht over de stad. Een andere mooie kathedraal is San Pietro, waar wij op een zonnige doordeweekse dag stonden te staren naar de prachtige gevel. Onderaan de trappen staan lokale mannen te kletsen over de dagelijkse beslommeringen.

Tijdens een wandeling langs de hoofdstraat Corso Umberto valt de imposante klokkentoren op, hoog op een heuvel. De toren is gebouwd op de ruïnes van een oud kasteel van verschillende graven. Welvaart en rijkdom, die de provincie sinds de 13de eeuw heeft gehad, maakte de bouw van deze toren mogelijk.

De chocolade van Modica

Een andere trots van de stad is chocolade, gemaakt volgens een 400 jaar oud recept. De oorsprong van het recept is gekoppeld aan de verovering van de Nieuwe Wereld. De Spanjaarden, die ooit heersten over Sicilië, introduceerden het chocolade maken in Sicilië. Deze techniek, die zij van de Azteken in Midden-Amerika hadden geleerd, wordt vandaag de dag nog steeds zo uitgevoerd.

De chocolade wordt gemaakt van pure cacao en suiker, zonder verhitting of cacaoboter. Dit resulteert in een korrelige structuur, wat de benaming ‘cioccalato di vetro’, chocolade van glas, verklaart. Eerst voel je de chocolade brokkelen in je mond en daarna smelt het op je tong. Buono zijn de smaken met chilipeper, kaneel of vanille. Voor de beste chocolade in de stad moet je bij Antica Dolceria Bonajuto, aan de Corso Umberto I, zijn. Hier zie je de chocolatiers aan het werk. Elk jaar in april is in de stad het beroemde Chocobarocco Festival.

Stad Modica in Zuid-Sicilië
Stad Modica in Zuid-Sicilië
Stad Modica in Zuid-Sicilië
Stad Modica in Zuid-Sicilië
Stad Modica in Zuid-Sicilië

De keuken rondom Modica

Maar er is meer, want er moet ook gegeten worden. De keuken rondom Modica is uitermate geschikt voor de nieuwsgierige onder ons, die op zoek zijn om de smaakpapillen te laten prikkelen. Op de menukaarten vind je vis, paprika, gebakken ansjovis, Siciliaanse pesto, olijven, verschillende soorten arancini (gebakken gevulde rijstballen) en natuurlijk niet te vergeten de traditionele cannoli gevuld met ricotta en bedekt met pistachekruimels. Hier mag je ons voor wakker maken!

Een verblijf, waar ook in Italië, is natuurlijk nooit compleet met het proeven van lokale wijnen. Met name de wijnen geproduceerd op de vruchtbare hellingen van de beroemde vulkaan Etna zijn indrukwekkend. De witte ‘Etna bianco’ is een droge witte wijn en geeft een uitstekende match met heerlijke vis of lokale puree van tuinbomen.

Omgeving van Modica

Net iets buiten de stad beweeg je al snel door een prachtige omgeving met diepe kloven, olijfbomen en een typisch mediterraan landschap. Opvallend zijn de karakteristieke lage stenen muurtjes, die al in de eerste helft van de 16de eeuw werden gebouwd, om zo de percelen van de kleine boeren te begrenzen. De oude boerderijen zijn een voorbeeld van landelijke architectuur, wat eeuwen geleden ook zo was. Sommige boerderijen zijn nu restaurants waar je de traditionele lokale smaken van het verleden kunt proeven.

Duizelingwekkend is de Geurrierebrug die je neemt om naar het mooie Ragusa Ibla te gaan. Deze barokke stad ligt 15km ten noorden van Modica en is ook gelegen op de hellingen van een steile kloof. Wil je genieten van zon, zee en strand dan vind je op een paar kilometer afstand van Modica enkele mooie stranden en Marina di Modica, een maritiem stadje die vooral gebruikt wordt als badplaats gedurende de zomermaanden. De diepblauwe zee is een lust voor strandliefhebbers, maar ook voor diegene die van windsurfen houden.

Het grote aantal religieuze gebouwen en de aanwezigheid van de majestueuze paleizen en barokke monumenten maken Modica tot een waar openluchtmuseum, waar wij een paar dagen van hebben genoten.

Booking.com

4 reacties op “Modica en chocolade van glas

  1. delizioso !!

  2. Maarten Rediers

    Binnen 2 weekjes ook naar Sicilië, kijk er al naar uit om de chocolade te proeven!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.