Emilia-Romagna Stedentrip

Ferrara, stad van de Renaissance en Po Delta

paraplu's die in de straten hangen van een Italiaans plaatsje

Op een paar kilometer afstand van de stad Bologna ligt de stad Ferrara. In 1995 werd de stad opgenomen in de lijst van UNESCO-Werelderfgoed. De belangrijkste reden is dat de Renaissance stad zijn culturele en oorspronkelijke vorm bijna geheel heeft weten te behouden. De methoden van het bouwen van een stad als Ferrara had een grote invloed op de ontwikkeling van andere steden in de volgende eeuwen. Ferrara, bekend als de fietsstad van Italië, is een universiteitsstad en heeft een levendig centrum.

Het historisch centrum bestaat al sinds de 14de eeuw, maar de familie d’Este heeft er in de 16de eeuw de eerste echte moderne stad van Europa van gemaakt. De stad, gelegen op de rand van de Po Delta in het noordoosten van de regio Emilia-Romagna, werd een centrum voor kunst en cultuur, die verschillende intellectuelen en beroemde schilders aantrok in de 15de en de 16de eeuw. Onze wandeling door Ferrara gaat langs prachtige architectuur, renaissancepaleizen, middeleeuwse straatjes, piazza’s en een schitterend kasteel.

De familie d’Este verscheen voor het eerst in Ferrara in 1196. In 1332 werd de familie d’Este aangesteld door de Paus om over Ferrara te regeren. Eeuwenlang waren er conflicten en moorden onder de familieleden. Het is bekend dat verschillende huwelijken werden gearrangeerd om de politieke ambities van de familie te bevorderen. Ondanks dit alles bracht de familie d’Este internationale faam aan Ferrara. In 1598, als gevolg van gebrek aan wettige erfgenamen, werd de familie gedwongen te verhuizen naar Modena en verloor de heerschappij over Ferrara.

Het historisch centrum van Ferrara herenigt gebouwen uit de middeleeuwen en de renaissance. Het Palazzo del Comune was oorspronkelijk het Palazzo Ducale, het huis van de familie d’Este. Het Palazzo werd in de 16de eeuw verbouwd tot stadhuis.

Het symbool van Ferrara is Castello Estense en werd in de 15de eeuw gebouwd ter bescherming van Niccolò II d’Este tegen zijn eigen bevolking. Men vreesde voor een opstand van de inwoners die tot wanhoop werden gedreven door de hoge belastingen. Later werd het kasteel een huis met terrassen en appartementen met fresco’s. Het kasteel ligt gelegen in het centrum van de stad en wordt omringd door een gracht.

We wandelen langs de Duomo en over de Via Volte, een van de oudste delen van de stad. Het is alsof we in een ver verleden zijn terecht gekomen. De bogen vormden ooit een verbinding tussen de rivierpakhuizen en de koopmanshuizen. Na een wirwar van straten passeren we het Palazzo Schifanioa en was de zomerresidentie van de familie d’Este. Tegenwoordig herbergt het de Civic Museum met archeologische resten, sculpturen, keramiek en schilderijen. Andere belangrijke en mooie gebouwen zijn het Palazzo dei Diamanti en Casa Romei.

Bijzonder is de 9 km lange stadsmuur die nog steeds intact is en bijna geheel het historisch centrum van de stad omsluit. Bijzonder is het, omdat het verder alleen voorkomt in Bergamo, Lucca en Grosseto. De muur om Ferrara werd gebouwd en herbouwd tussen de 13de en 16de eeuw en werd gebruikt om de toegang van buitenlandse handelaren te beperken en om belastingen te innen. Het is mogelijk om te wandelen en te fietsen over een pad op de top van de muur. De route gaat langs poorten, bastions en torens.

Tradities van de boeren en die van de familie d’Este zijn terug te vinden in de keuken van Ferrara. De cappellacci ripieni di zucca zijn gevulde pasta hoedjes en de pasticcio di maccherino strelen de tong. Maar ook de pittige salama da sugo, een sterk en grof gekruide kookworst. Een heerlijke dolce is pampetano gemaakt met specerijen, noten, gekonfijte vruchten en overdekt met pure chocolade. La coppia is een andere specialiteit van Ferrara. Het is een brood van twee stukjes deeg die samen een kruis van knapperige hoorns vormen. Dit unieke brood is bedacht voor het carnaval van 1536.

Video: CARLOS SAN MIGUEL P

Het gebied rondom Ferrara behoort, samen met de uitlopers in de provincie Ravenna, tot het grootste complex van watergebieden in Italië. Een autotocht naar het Parco Delta del Po is een aanrader. Het bezoekerscentrum is gevestigd in het zomerverblijf van de familie d’Este in Mesola en in de laguneplaats Cornacchio. Vanaf beide plaatsen kun je excursies naar de fauna van de delta maken. In het noorden zijn zeldzame edelherten te ontdekken en in het zuiden de flamingo’s die in de lagune leven. Tip: neem antimuggenmiddel mee de delta in. De hoge vochtigheidsgraad trekt muggen aan.

3 reacties op “Ferrara, stad van de Renaissance en Po Delta

 1. Lies Peels

  Goede informatie en ik vraag me af, hoe ik dit allemaal ga onthouden voor de toekomst. Hebben jullie een gids waarin al de mooie verhalen staan?L

  • pieterarnolli

   Grazie mille Lies. Wij zitter er over te denken om een gids te gaan samenstellen van alle artikelen, maar op dit moment is die er nog niet.

 2. Tinka Pothaar

  Nooit geweten dat Ferrara zo mooi was….Bruno heeft er als kind gewoond; ik ben er nooit geweest…Bedankt Pieter en John, het was weer genieten!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.