Le Marche Roadtrip Umbrië

Monti Sibillini, in het hart van Italië

Het Nationaal Park Monti Sibillini ligt gelegen in de regio’s Le Marche en Umbrië en is onderdeel van de Apennijnen. Verscholen in het ruige berglandschap liggen achttien prachtige dorpen met historische kunst, abdijen, kastelen en middeleeuwse centra. Het Sibillini gebergte kent tal van hoge toppen en duizelingwekkende hoge hellingen die worden doorsneden door smalle valleien en snelstromende rivieren. Wij maakten een autotocht door dit prachtige gebied.

Visso

Ons startpunt is in het dorp Visso. Het middeleeuwse plaatsje ligt in bergachtig terrein tussen de beboste heuvels waar drie rivieren samenvloeien. Een van de rivieren stroomt via een verhoogd kanaal dwars door de stad. De locatie van Visso was zo uitnodigend dat mensen zich hier al 900 jaar voordat Rome werd gesticht vestigden. Het dorp nodigt uit om te verdwalen door de smalle straatjes. Aan de Piazza dei Martiri Vissani staan gebouwen met ronde en spitse gotische bogen die dateren uit de 15de en 16de eeuw.

Via slingerwegen navigeren we verder door de bergen. Het park is de thuisbasis van 1800 plantensoorten en wilde bloemen waaronder de edelweiss en diverse orchideeën. In het park leven wolven, wilde bergkatten, stekelvarkens en reeën en de kans dat je een adelaar, slechtvalk of steenarend tegenkomt is groot. Het landschap is spectaculair met zijn meren, bossen en kalksteenholtes in de steile wanden van het gebergte. Het plaatje is helemaal compleet met de blauwe lucht die afsteekt tegen de besneeuwde bergtoppen.

Castelluccio di Norcia

Het silhouet van Castelluccio di Norcia, gelegen op een heuvel, verschijnt aan de horizon. Ooit was dit een verzameling schaapsherdershutten, maar het dorp heeft nu een grote reputatie. Castelluccio staat internationaal bekend als het centrum van de buitensport waar het gehele jaar mensen op af komen. Sinds 1976 zit er in Castelluccio di Norcia een school voor paragliden en andere mogelijkheden om op de wind te vliegen. Er zijn lessen voor beginners en gevorderden die door ervaren instructeurs gegeven worden.

Castelluccio is een klein plaatsje met eenvoudige gebouwen, maar heeft veel sfeer. Vanuit het dorp heb je een prachtig wijds uitzicht over de hoogvlakte. Het dorp staat ook bekend om de Castellucciolinzen, die op de vlakte onder het plaatsje groeien. De bezoekers die hier in het voorjaar komen, kunnen zich vergapen aan het kleurenpallet van de bloeiende bloemen. Op een mooie zomerse dag kan het er ook druk zijn, want men komt hier voor de mogelijkheid van vele buitenactiviteiten zoals parasailen, wandelen, fietsen en paardrijden. Wij namen plaats op één van de buitenterrassen in het zonnetje en genoten van een heerlijke lunch van lokale producten. Er is een ruime keuze uit pecorino-kazen, honing, truffels, ricotta en zachte salami’s.

Norcia

Het uitzicht op de verwaaide vlakte is werkelijk prachtig en je kunt er uren van genieten, maar de volgende bestemming roept. Tijdens de afdaling zien we op de hoogvlakte van de Apennijnen Norcia al liggen. Het is een oude stad, omgeven door stadsmuren in de vorm van een hart. De patroonheilige van Europa, Benedictus, is hier geboren. Maar de stad is ook beroemd vanwege zijn gedroogd vlees en de salami van wildzwijn en varkensvlees. Het woord norcineria betekent in heel Italië ‘gespecialiseerde varkensslager’. Italianen praten vol eerbied over de producten van de varkensslagers in Norcia. Andere lokale producten zijn zwarte truffels, linzen en schapenkaas. De stad heeft mooie winkels, straten en een prachtig plein, Piazza San Benedetto. Norcia is een fantastische plaats voor het bezoeken van oude monumenten en het proeven van culinaire specialiteiten.

Als je net als wij van het buitenleven, cultuur, natuur en lekker eten houdt, dan is het Nationaal Park Monti Sibillini een ideale reisbestemming.

Note: helaas heeft de zware aardbeving van 2016 veel schade aangericht aan dorpen en wegen. Tot op hede kunnen wegen en dorpen nog steeds ontoegangeklijk zijn.

6 reacties op “Monti Sibillini, in het hart van Italië

  1. Tinka Pothaar

    Wat een prachtig stukje en weer met zulke mooie foto’s! Ik krijg meteen zin om weer naar Castelluccio terug te gaan. Dit keer wil ook Norcia wel eens zien! Bedankt, John en Pieter!

  2. Karin wensink

    Het wordt tijd dat jullie melding maken van de verwoestende aardbeving die in 2017 o.a. Castellucio, Visso en Norcia verwoestte. De plaatjes op de site corresponderen niet met de werkelijkheid – zoals wij helaas in juni 2023 constateerden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.