Cultuur & Lifestyle

Indrukwekkende kastelen in Italië

Castel del Monte kasteel in Puglia

Er zijn veel kastelen in Italië. Ze zijn gebouwd bovenop berg- en heuveltoppen, in bossen of bieden uitzicht op zee. Ze vertellen een lange geschiedenis en zijn vaak verbonden met mysteries en legendes. De een werd gebouwd als verdedigingsfort, de ander als adellijke residentie. Veel kastelen zijn door de eeuwen heen verwaarloosd of zelfs verwoest en niet meer dan een ruïne. Gelukkig zijn er nog genoeg die een bezoek waard zijn. Tijdens onze reizen hebben wij er heel wat bezocht. De lijst is lang, maar om het enigszins beknopt te houden, beschrijven we de meest opmerkelijke kastelen die beslist een bezoek waard zijn. 

Het Scaliger-kasteel van Sirmione

Het kasteel van Sirmione verwelkomt bezoekers die het schilderachtige plaatsje Sirmione aan het Gardameer komen bezoeken. Wie eenmaal over de ophaalbrug het kasteel binnenwandelt kan de sfeer van lang vervlogen tijden beleven. Het was de familie della Scala die het fort in de 13e eeuw heeft gebouwd bovenop de overblijfselen van een Romeins fort. De strategische ligging was van groot belang om het achterland richting Mantua en Milaan te verdedigen. Vanaf de muren heb je een schitterend uitzicht over het Gardameer.

Sirmione Kastelen in Italië

Het Scaliger-kasteel van Malcesine

Het kasteel van Malcesine is gebouwd op de oostelijke oever van het Gardameer. De eerste steen werd gelegd door de Longobarden, verwoest door de Franken en kort daarna weer herbouwd. Ook hier was het de machtige Scala-familie die het hebben bezet gedurende hun Veronese-heerschappij. Het uitzicht vanaf het balkon en de muren is fenomenaal. Het kasteel steekt loodrecht boven het Gardameer uit.

Kastelen in Italië Malcesine

Rocca Calascio

Aan Rocca Calascio in de regio Abruzzo hebben wij een fantastische herinnering. Alleen al de wandeling van een goed half uur ernaar toe is indrukwekkend. De overblijfselen van het fort bevindt zich op een plek die tot de verbeelding spreekt. Vanaf de top van een berg domineert het de Navelli- en Tirino-valleien. Eenmaal boven kijk je uit over het schitterende Gran Sasso Nationaal Park. Rocca Calascio werd gebruikt als filmset voor meerdere films waaronder ‘Lady Hawke’ en ‘The name of the rose’. Dichtbij het fort staat het charmante kapelletje van de Madonna della Pietà.

Kastelen in Italië Rocca Calascio

Castello di Miramare

De panoramische ligging van het Miramare kasteel bij de stad Triëst is werkelijk betoverend. Met de witte kleur en sprookjesachtige constructie onderscheidt dit kasteel zich van andere Italiaanse kastelen. De naam Miramare is afgeleid van het Spaans ‘mirar el mar’. Geïnspireerd door Spaanse kastelen, was het Maximiliaan van Habsburg die het kasteel tussen 1856 en 1860 bouwde. De weeldigere kasteeltuin van 22 hectare groot maakt het plaatje compleet.

Kastelen in Italië Miramare Triëst

Castel dell’Ovo

Het Castel dell’Ovo is een middeleeuws fort dat een symbool van de Napolitaanse stad is. Aan het complex zijn verschillende legendes verbonden, waarvan aan een de naam is afgeleid. De legende vertelt namelijk dat de dichter Vergilius een betoverd ei heeft verstopt in de kelder van het kasteel. Als dit ei intact blijft zal het de stad Napels beschermen tegen ongemak. Tot op de dag van vandaag is het ei nooit gevonden. Castel dell’Ovo kent een lange geschiedenis die teruggaat naar de Grieken. Het was onder andere de residentie van de Aragonese en de Bourbons.

Napels kastelen in Italië Castel dell’Ovo

Forte di Bard

Het fort van Bard is een versterkt complex, herbouwd door het Huis van Savoye in de 19e eeuw. Dit fort is gebouwd op een strategische locatie die doorgang bood om de regio Valle d’Aosta binnen te gaan. Het waren de Romeinen die hierlangs de weg ‘Strada Romana delle Gallie’ hebben aangelegd. Een bezichtiging is een must wanneer je het schilderachtige dorp met dezelfde naam bezoekt. Omdat het dorp ook wordt doorkruist door de pelgrimsroute de Via Francigena, heeft het veel rijkdom gekend. Het bolwerk wordt nu gebruikt voor evenementen en tentoonstellingen.

Forte di Bard kastelen in Italië

Castel Sant’Angelo

De Engelenburcht in Rome kijkt uit over de rivier de Tiber. De voortdurende veranderingen, armoede en rijkdom van de stad zijn terug te vinden in het imposante bouwwerk van bijna tweeduizend jaar oud. Het staat ook bekend als het Mausoleum van Hadrianus, de Romeinse keizer die het heeft gebouwd. Het heeft door de eeuwen heen verschillende functies gehad. Veel Romeinse families wilden het in bezit nemen omdat het een prestigieuze positie leek te garanderen. Ook is de geschiedenis nauw verbonden met die van de pausen en het Vaticaan. Castel Sant’Angelo behoort tot een van de hoogtepunten van Rome.

Rome Kastelen in Italië Castel Sant'Angelo

Castel del Monte

Het Castel del Monte ligt dichtbij de stad Andria in de Zuid-Italiaanse regio Puglia. Het is een middeleeuws meesterwerk gebouwd door Frederik II in 1240 toen de Noormannen hier de scepter zwaaiden. Dit is misschien wel het meest karakteristieke kasteel van Europa. Met zijn achthoekig plattegrond is het in 1996 opgenomen in de UNESCO-Werelderfgoedlijst. De functie van het complex blijft net als zijn vorm een mysterie. Zo worden diverse elementen uit de oudheid, islamitische en gotische, gecombineerd. Het getal acht heeft in de oude oosterse en Arabische cultuur een magische betekenis. Het is niet geheel duidelijk of de koning er ooit heeft gewoond. Sommige denken dat het gebruikt is als studieplek, andere beweren dat het een jachtslot was.

Kastelen in Italië Puglia Castel del Monte

Rocca Albornoziana van Spoleto

Midden in de weelderige natuur van het bosrijke Umbrië, domineert Rocca Albornoziana het historisch centrum van Spoleto. Het fort dateert uit 1359 en werd op de heuvel van Sant’Elia gebouwd. Vanaf deze strategische positie had men overzicht over de hele Spoleto-vallei. De rocca maakt deel uit van een reeks forten die door Paus Innocentius VI werden gebouwd om het gezag te herstellen. Tijdens ons eerste bezoek, meer dan 10 jaar geleden, liepen we nog over de Ponte della Torre, maar deze was tijdens ons laatste bezoek, een aantal jaren geleden, gesloten.

Spoleto kasteel Umbrië

Castello di Gradara

Het kasteel van Gradara is al van verre te zien en onlosmakelijk verbonden met het liefdesdrama van Paolo en Francesca. Het is gebouwd bovenop een heuvel in de provincie Pesaro e Urbino, regio Le Marche. Dit kasteel werd gebouwd in de 12e eeuw door de gebroeders de Griffo die over het grondgebied heersten. Ook het dorp is versterkt met muren en behoort tot ‘I Borghi più belli d’Italia’, oftewel de mooiste dorpen van Italië.

De geografische ligging is sinds de oudheid een kruispunt van handel geweest. In de middeleeuwen is het fort regelmatig in conflict geweest met het pausdom en machtige families van de Marken en Romagna. Een rondwandeling door het kasteel is een must en geeft een inkijkje hoe men in de middeleeuwen heeft geleefd. Vanaf de rocca is het mogelijk om te kijken tot aan de Adriatische Zee in het noorden of in de richting van de berg Carpegna in het westen.

Kastelen in Italië Gradara

Castello Aragonese in Otranto

Het kasteel van Otranto is het symbool van het gelijknamige kuststadje in de regio Puglia. Dit imposante kasteel werd herbouwd na een Turkse aanval op de overblijfselen van een eerder fort. Het huidige uiterlijk is te danken aan de Spaanse overheersing. De laatste verdedigingswerken werden in 1535 uitgevoerd. Het vijfhoekige fort, dat naar het oosten kijkt ter nagedachtenis aan de Saraceense aanvallen, waakt nog steeds over deze meest oostelijke stad van Italië. Tegenwoordig worden in de zalen tentoonstellingen gehouden.

Otranto Kastelen in Italië

Castello Svevo in Trani

Kasteel Trani is eveneens gebouwd door Frederik II in 1233. Het ligt op korte afstand van de kathedraal van Trani en kijkt uit over de Adriatische Zee. Het heeft Trani niet alleen beschermd tegen mogelijke aanvallen maar ook tegen stormen en hoge golven van zee. Door zijn ligging aan de rand van het stadje en de hoge torens had men toezicht op de toegang van de haven. Het kasteel is gebouwd op de overblijfselen van een toren die dateert uit de 10e eeuw. Tijdens de Spaanse heerschappij in 1533 heeft het enkele transformaties ondergaan.

Trani Puglia Kastelen in Italië

Castello Ruffo

Het Ruffo kasteel verwelkomt bezoekers die het plaatsje Scilla in Calabrië bezoeken. Dit kasteel is gebouwd op een voorgebergte aan zee en domineert de omgeving. Het is gebouwd op de eerste dorpskern uit de 5e eeuw en door de eeuwen heen omgevormd tot een fort. Pas rond de 16e eeuw heeft het zijn huidige vorm gekregen, nadat het door enkele aardbevingen was beschadigd. Vanwege zijn ligging aan de Straat van Messina, werd in 1913 voor de scheepvaart een vuurtoren gebouwd. Vanaf de vesting heb je een schitterend uitzicht over zee, het prachtige strand en de oude visserswijk Chianalea.

Kastelen in Italië Scilla
Booking.com

1 reactie op “Indrukwekkende kastelen in Italië

  1. Lutgarde abbeloos

    Incrédibile bellissimo !

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.