Stedentrip Veneto

Verdwalen in Venetië

Venetië is zonder twijfel een van de meest romantische en unieke steden in Italië en in de wereld. De drijvende stad staat bekend om zijn grachten, bruggen, architectuur en het wereldberoemde carnaval. De stad ligt verspreid over 118 eilanden, heeft 417 bruggen en 127 pleintjes. 400 Gondeliers navigeren met 400 gondels door zo’n 177 kanalen. In de stad staan 450 palazzi, waarvan 170 alleen al aan het Canal Grande. Je kunt begrijpen dat verdwalen in Venetië niet zo moeilijk is.

Dit wetende, is het onvoorstelbaar dat de meerderheid van de toeristen alleen de Rialtobrug, het San Marcoplein en alle grachten daartussen bezoeken. Wij vragen ons af of de meeste bezoekers weten wat ze missen? Verdwaal samen met ons door het unieke Venetië, weg van alle drukte en bekende hotspots van de stad.

Stap op de vaporetto

De stad op het water nodigt natuurlijk uit om op een van de vele vaporetti -waterbussen- te springen. Spectaculair is een tocht met lijn 1 of 2. Deze vaporetti varen onder andere over het Canal Grande met aan weerszijde indrukwekkende palazzi, die over een periode van vijf eeuwen zijn gebouwd. Dit belangrijkste en grootste kanaal slingert zich een weg door het hart van de stad. Ook komt er een moment dat je de prachtige skyline van Venetië op je netvlies krijgt. Hoe vaak we ook over het waterwegnet zijn gevaren, er is altijd weer iets nieuws te ontdekken, laat staan de vele soorten boten die je aan je voorbij ziet gaan.

Maak een wandeling in een van de zes districten

Het historisch centrum van Venetië is verdeeld in zes districten, oftewel zes sestieri: San Marco, Cannaregio, Santa Croce, San Palo, Dorsoduro en Castello. In de meeste van deze districten is het vrij eenvoudig om aan de drukte te ontsnappen en te genieten van een tijdloze schoonheid met een labyrint van smalle straatjes.

Verdwalen in Venetië

San Marco

Het meest bekende en drukste district van Venetië is San Marco met als thuisbasis het Piazza San Marco, het Palazzo Ducale, een rijkversierde Basilica di San Marco en de Campanile.

Cannaregio

Cannaregio heeft de meeste woonwijken van Venetië. In dit district zijn veel Osteria’s en Bacari, waar je de typische Cicchetti kunt proeven. Cicchetti zijn kleine snacks of bijgerechten. Het zijn kleine broodjes, schaaltjes olijven of andere groenten, gehalveerde hardgekookte eieren, kleine broodjes of polenta met als topping vis, vlees of groenten. Net als de Spaanse tapas, kan men ook een maaltijd van cicchetti maken door meerdere bordjes te bestellen. Ze zijn overheerlijk met een glas lokale witte wijn, die door de lokale bevolking ombra (schaduw) wordt genoemd.

Verdwalen in Venetië

San Polo

San Polo is de kleinste en de oudste wijk van de stad. Van oudsher was dit het commerciële hart van Venetië waar handelaren hun waar verkochten. Belangrijkste bezienswaardigheden zijn de Rialtobrug en de levendige Mercato del Pesce, vismarkt. Ga je verder weg van deze hotspots, dan wordt het al snel rustiger met tal van pittoreske pleintjes.

Santa Croce

Santa Croce is wat rommelig. De middeleeuwse kern met smalle overdekte steegjes is een beetje in verval.

Dorsoduro

Het Dorsoduro district beslaat voor een groot gedeelte het zuidelijke deel van de stad met op de punt de Punta della Dogana. De wijk heeft gezellige bars, restaurants en het Campo Santa Margherita. Dit is het grootste plein van deze wijk waar wij graag neerstrijken voor een Spritz. Vanaf de Zattere waterkant heb je een mooi uitzicht over het Giudecca eiland. De meeste bezoekers komen hier voor de kunst in de Galleria dell ‘Accademia, Peggy Guggenheim of het Ca’Rezzonico museum.

Castello 

Castello heeft zijn eigen schoonheid met smalle grachten, gezellige woonwijken en pleintjes. De wijk biedt de mogelijkheid om het dagelijks leven van de Venetianen te ontdekken.

Verdwalen in Venetië

Breng je een bezoek aan Venetië en neem dan net als wij de tijd om jezelf te verliezen in de doolhof van smalle straatjes. Wandel in één richting en op de een of andere magische wijze zal je de weg terugvinden waar je een uur geleden bent begonnen.

0 reacties op “Verdwalen in Venetië

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.